Erős pénzügyi negyedév elé néz a Symantec

A Symantec 391 millió USD-t könyvelt el erre a negyedévre, amely az előző év azonos negyedévének 316 milliójához képest 24 százalékos növekedést jelent.
2003.07.24 15:59

A Symantec Corp. (Nasdaq: SYMC), az internetes biztonságtechnika élenjáró vállalata ma hozta nyilvánosságra a 2003. július 4-én véget ért 2004. első pénzügyi negyedévének eredményét. A Symantec 391 millió USD-t könyvelt el erre a negyedévre, amely az előző év azonos negyedévének 316 milliójához képest 24 százalékos növekedést jelent.

GAAP (Generally Accepted Accounting Principles = általánosan elfogadott könyvelési alapelvek) szerinti eredmény: az első pénzügyi negyedév nettó bevétele 68 millió dollár volt, az előző év azonos negyedévének 57 millió dolláros nettó bevételével szemben. Ez részvényenként 0,41 dolláros nyereséget jelent. Az előző év azonos negyedévében ez 0,36 dollár volt.

A nem GAAP szerinti eredmény: A nem GAAP szerinti nettó bevétel a negyedik pénzügyi negyedévben 75 millió dollár volt, az előző év azonos negyedévében ez az érték 66 millió dollár. A nem GAAP szerinti részvényenkénti nyereség 0,45 dollár, ez az egy évvel ezelőtti negyedévben 0,41 dollár volt. A nem az általánosan elfogadott könyvelési alapelvek szerinti (non-GAAP) eredmény, amint az a csatolt összevont eredmény-kimutatásból kiderül, nem tartalmazza a felvásárlásokból eredő egyéb nem tárgyi eszközök leírását, az átszervezés és a telephely-bezárások költségét, valamint a kapcsolódó jövedelemadó-kedvezményt. Lásd később, "A nem GAAP szerinti pénzügyi információk alkalmazása" alcímnél.

"A nehéz gazdasági környezet ellenére továbbra is világszerte erős teljesítményt tapasztalunk a vállalat valamennyi területén" - mondta John W. Thompson, a Symantec elnök-vezérigazgatója. "Úgy véljük, hogy a legkülönfélébb vevőknek szállított védelmi eljárások és szolgáltatások legszélesebb körében tett beruházásaink tovább táplálják majd cégünk jövőbeni növekedését."

A bevétel (jövedelem) összetevői

A negyedév során a Symantec világméretű vállalatvédelmi üzletága az előző év azonos negyedévéhez képest 25 százalékkal nőtt, és a teljes bevétel 42 százalékát képviseli. A Symantec lakossági üzletága 35 százalékkal nőtt, és a teljes bevétel 43 százalékát képviseli. A Symantec nagyvállalati kezelési üzletága a várakozásoknak megfelelően 11 százalékkal csökkent, és a teljes bevétel 13 százalékát képviseli, míg a szolgáltatási üzletág 160 százalékkal nőtt, ami a teljes bevétel 2 százalékát jelenti.

A külföldről származó bevételek az első negyedévben az összes bevétel 51 százalékát tették ki, a múlt év azonos negyedévéhez képest 33 százalékkal növekedtek. Az európai, a közel-keleti és az afrikai terület 55 százalékkal áll a negyedéves növekedés élén, nyomában Latin-Amerikával, ahol 25 százalékos volt a növekedés. Japánban az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest 12 százalék volt a növekedés, míg Ázsia csendes-óceáni területén 8 százalék. Az Egyesült Államokban 16 százalékos volt a növekedés.

Üzleti kilátások

A cég vezetése a következő előzetes útmutatást adja a 2003. október 3-ig tartó 2004. évi második pénzügyi negyedévre:

- A bevétel 375 és 395 millió dollár között várható.
- A GAAP szerinti, részvényenként várható nyereség a várható bevétel középértékénél 0,38 dollár.
- A nem GAAP szerinti, részvényenként várható nyereség a várható bevétel középértékénél 0,41 dollár.

A cég vezetése az első pénzügyi negyedévben elért eredmények és a második pénzügyi negyedévre várt eredmény alapján a következő, módosított, előzetes útmutatást adja a 2004. április 2-ig tartó 2004. pénzügyi évre:

- A várható bevétel 1,665 milliárd dollár körül alakul.
- A GAAP szerinti, részvényenként várható nyereség az említett bevétel-előrejelzésre 1,82 dollár, azaz 7 centtel több, mint az áprilisban kiadott, előző útmutatásban.
- A nem GAAP-szerinti, részvényenként várható nyereség az említett bevétel-előrejelzésre 1,96 dollár, azaz 8 centtel több, mint az áprilisban kiadott, előző útmutatásban.
A nem GAAP szerinti részvényenkénti nyereség nem tartalmazza a felvásárlásokból származó nem tárgyi eszközök és átszervezési költségek adózás előtti leírását, amely a 2003. október 3-ig tartó negyedév esetében 6 millió dollár, a 2004. április 2-án véget érő pénzügyi év esetében pedig 25 millió dollár.

A negyedév kiemelkedő eseményei

- A Symantec a negyedév folyamán 152, egyenként százezer dollárt meghaladó értékű szerződést kötött a világon, melyek közül 30 értéke meghaladta a 300 000 dollárt, további 4 pedig az 1 millió dollárt. A Symantec új, vagy kiterjesztett szerződést kötött többek között az Alcoa-val; a Texasi Egyetemmel; a Home Box Office-szal; Minnesota Állam Emberbaráti Szolgálatával; a Time Inc.-vel; a Premier Inc.-vel, amely az Egyesült Államok vezető közegészségügyi szövetsége; a Kroger Co.-val, amely az egyik legnagyobb amerikai élelmiszer-kiskereskedelmi lánc; az Egyesült Államok Veteránügyi Minisztériumával; az Egyesült Államok Oktatási Minisztériumával; az Egyesült Államok szállításbiztonsági igazgatási szervével; és a News Corporation-nel, amely sokrétű nemzetközi média és szórakoztató cég.

- Külföldön a Symantec szerződéseket kötött többek között a Fortis Bank-kal, amely egy nemzetközi, a biztosítás, a banki ügyek és beruházások terén működő pénzügyi szolgáltató cég; az Actia-val, amely vezető gépjármű-elektronikai és -diagnosztikai cégek egész világra kiterjedő csoportja; a Pechiney-vel, egy nemzetközi vállalatcsoporttal, amelynek három fő területe az alumínium-előállítás, -feldolgozás és a csomagolás; a Vivarte-vel, amely vezető európai cipőgyártó; a Kredyt Bank-kal, az egyik legnagyobb lengyel banki és pénzügyi szolgáltató céggel; a koreai Samsung-gal ; és a Bank of China-val.

- A negyedév során a Symantec megjelentette a Symantec Security Management System legújabb frissítését. A Symantec Incident Manager 2.0 az összefüggések időazonos, önműködő vizsgálatával ismeri fel és rangsorolja a védelmi incidenseket. Lehetővé teszi, hogy a vállalatok előre megvédhessék hálózatukat az ismert veszélyek ellen, az újakra pedig jelentkezésükkel egy időben reagálhassanak.

- A Symantec a Symantec ManHunt 3.0-t is megjelentette, amely több gigabites hálózati behatolás-érzékelést, az eseménnyel egy időben történő veszélyelemzést, megelőzést és reagálási képességet biztosít a szervezeteknek a felbukkanó veszélyek és a szolgáltatás-megtagadtató támadások ellen. Szintén a negyedév során jelent meg a Symantec Decoy Server, amely egy "mézesbödön-szerű", a jogosulatlan hozzáférést és a rendszerrel való visszaélést annak megtörténtekor felismerő, visszatartó és figyelemmel kísérő, behatolás-érzékelő rendszer (IDS). A negyedév során jelent meg a Symantec Host IDS 4.1, amely az üzletvitel szempontjából nélkülözhetetlen szervereket látja el méretezhető behatolás-érzékelő és -megelőző képességekkel.

- A Symantec továbbá a Symantec Vulnerability Assessment-et is megjelentette, amely a sérülékenységek felismerése és rangsorolása, valamint az azok orvoslásához szükséges átfogó információk biztosítása révén a hálózati infrastruktúra jobb ellenőrzését teszi lehetővé. A negyedév során a Symantec a világ élenjáró távvezérlő megoldását is frissítette. A pcAnywhere 11.0 a távvezérlésen túlmenően integrált távkezelő eszközöket és továbbfejlesztett fájlátvitelt is biztosít a rendszergazdáknak, tovább gyorsítva ezzel a segítségnyújtást és a szerverek fenntartási feladatainak végrehajtását.

- A HP a HP OpenView kezelőszoftverével csatlakozott a Symantec műszaki partnerprogramjához. A HP részvétele ebben a programban a Symantec Enterprise Security Architecture-t a HP OpenView műveletekkel való integrálásra tervezett Smart Plug-in-nel kapcsolatos, közös marketingtevékenységre összpontosít. A Symantec integrálásra irányuló erőfeszítései várhatóan lehetővé teszik a HP OpenView vevőinek, hogy hálózati infrastruktúra-kezelő konzoljukon felhasználható formában láthassák a védelmi riasztásokat.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.