Nefertiti: a Canon digitális röntgensugarai felfedik az ókori Egyiptom titkait

Canon felszerelést használtak egy egyiptomi sírban talált múmia beazonosítására, melyről feltételezik, hogy az egyiptomi uralkodónő, Nefertiti (Nofretete) múmiája.
2003.06.15 17:50, Forrás: terminal.hu

A Discovery Channel TV-csatorna expedíciójának - amelynek valószínűleg sikerült beazonosítania Nefertiti múmiáját - rendelkezésére állt a világ első hordozható, digitális radiológiai (DR) rendszere, amely a képalkotás szakértőjétől, a Canontól származik. A röntgensugár a legjobb módja egy múmia vizsgálatának, mivel az a legkevésbé hatol be a vizsgálandó tárgyba és a legkevésbé ártalmas.

A Canon CXDI-31 hordozhatóságát tekintve egyedülálló és világviszonylatban az egyetlen rendszer, amely a Dr. Joann Fletcher által vezetett egyiptológusok számára lehetőséget teremtett arra, hogy a helyszínen vizsgálják meg a múmia sírját, és azonnali képeket készítsenek a még beazonosításra váró múmiákról. Az egyiptomi sír (KV35) Luxorban, a Királyok Völgyében, az ókori királyi temetkezési helyen található.

Korábban a múmiákat ki kellett emelni a sírokból és megröntgenezésükhöz kórházakba szállítani, ahol a hagyományos röntgenfilmeket előbb elő kellett hívni, utána tudták tanulmányozni. A Canon új síkképernyős röntgen technológiája lehetővé tette a projekt radiológusai és tudósai számára, hogy megalkossák a mumifikálódott test háromdimenziós instant csontvázát és egy megelevenített, animációs totálképet. Így az egyiptológusok és az emberi maradványok szakértői ténylegesen beleláthattak misztikus vizsgálati tárgyuk, a múmia belsejébe.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Megtalálták Nefertiti múmiáját?

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.