Ápoló robotok

Amerikában ápolónő hiány van, és robbanásszerűen nő az idős emberek száma, ezért az egészségügy sokat vár a most még kísérleti fázisban lévő robotoktól.
2003.03.10 10:11, Forrás: MR

Ezek egy nap talán már mozgatni is tudják a tolószékbe kényszerült betegeket, de akár vért is tudnak venni tőlük. Az Amerikai Nyugdíjas Szövetség számításai szerint, ahogy öregszik a második világháború utáni "baby boom" idején születettek nemzedéke, és ahogy az elmúlt 50 évben 15 évvel nőtt meg az átlag életkor, 2010-re már 40 millióra, 2030-ra pedig akár 70 millióra is növekedhet az olyan idős emberek száma az USA-ban, akik ilyen vagy olyan formában ápolásra szorulnak.

Mivel egyre nő az ápolónő hiány, egyre nagyobb szükség van robotokra. E jelenleg használt robotok egyelőre mobil videotelefonként működnek, és lehetővé teszik, hogy a páciens kommunikálni tudjon orvosával. Ezzel a módszerrel máris a korábbi töredéke alatt meg lehet oldani a távoli helyeken lévő öregek bizonyos gondjait - mondja Loren Shook, a Silverado Senior Living vezetője, mely cég egy sor egészségügyi otthont üzemeltet Alzheimer-kóros öregek számára.

A Silverado kaliforniai Calabasban lévő egészségügyi központjában most folytatják a klinikai kísérleteket az InTouch Health cég Companion nevű robotjával, amely egyidejű, négyszemközti kommunikációt tesz lehetővé orvos és beteg vagy ápoló, ill. a beteg és családtagjai között. A robot fontos eleme a kamera, amely képet küld az ápoló egység tévéképernyőre emlékeztető "fejére". Az ápoló oldalán elhelyezett konzolról vezérelt egység vezetéknélküli helyi hálózaton (WLAN) keresztül kapcsolódik az internetre.

A kísérlet elején az orvosok és ápolók kicsit szorongtak, hogy fognak majd reagálni az alzheimeres öregek, akiknek a kór előrehaladott állapotában már az agyuknak az egyharmada nem működik, és leginkább az jellemző rájuk, hogy az új dolgokhoz már képtelenek alkalmazkodni. Azonban a Silverado központjában meglepően rövid idő alatt összemelegedtek a Companionnal. A meghökkent tekintetek után gyorsan megjelent a mosoly az öregek arcán, akik azóta szinte házi kedvencként becézgetik a robotot.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Japán: felismeri az arcokat a legújabb robot Kipróbálható az első bevásárló-robot A Fujitsu otthoni robotja telefonról is kaphat utasítást A Sony legújabb robotkutyája Sörnyitó robot

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.