Újfajta HD-DVD másolásvédelem

Az új, HD-DVD lemezeken is alkalmazandó másolásvédelmi technológiától azt remélik, megállítható a filmek kalóz másolatainak terjedése.
2005.11.08 11:35, Forrás: szamitastechnika.hu

A DVD Fórum Párizsban mutatta be az új, HD-DVD lemezeken is alkalmazandó másolásvédelmi technológiát: remélik, ezzel végérvényesen megállíthatják a filmek kalózmásolatainak rohamos terjedését.

A korábbi eljárásokkal ellentétben ez nem a kép, hanem a hang alapján ellenőrzi le a lemezek eredetiségét. Alan Bell, a Warner Brothers technológiai részlegének alelnöke magyarázta el a működését. Minden HD-DVD lejátszóba egy szenzort építenek, amely a lemezek hangsávjaiba rejtett vízjeleket figyelik. A jeleket minden nagyobb mozifilm digitális változatába bele fogják építeni. Amennyiben a lemezen eltérő kódot érzékel a szenzor, az minden bizonnyal egy másolt, átjátszott anyag következménye, aminek lejátszását így a meghajtó egyszerűen megtagadja.

A jeleket a hanghullámok apró módosításaival állítják elő, amely a beszédben és a zenében is jelentkezik digitális formában. A variációk és eltérések száma olyan széles, és minimális, hogy azt az emberi fül képtelen érzékelni, de a lejátszó annál inkább felismeri őket.

Ezzel a technológiával azonban csak az olyan másolási kísérleteket tudják kiszűrni, amelyek a mozivászonról, vagy az otthoni televízió képernyőjéről közvetlenül felvett videóanyagon alapulnak. A lemezek közvetlen másolását ugyan alap esetben képtelenség elvégezni, de ezt is megoldották a DVD-k esetében - valószínűleg az újgenerációs lemezeknél sem lesz egy másképp.

Alan Bell további részletekre egyelőre nem kívánt kitérni. Mindössze annyit említett még meg, hogy a lejátszók csak akkor szüntetik be a lemez olvasását, ha a vízjeleket huzamosabb ideig nem érzékelik a hangsávban. Erre azért van szükség, mert például a gyerek szülinapjáról készült, DVD-re kiírt videó nem feltétlenül tartalmazza végig a kívánt másolásvédelmet. Vannak még fekete foltok a technológia működésével kapcsolatban. Például hogyan kerül egyáltalán vízjel egy otthon készített videóanyagra? És akkor ezek szerint a jövőben lemondhatunk a Divx-et támogató lejátszók előnyeiről is?

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Késhet a HD-DVD formátum bevezetése Elegáns design, megbízható működés - Az új Samsung WriteMaster 16X külső DVD-író Védett DVD-k másolása A Samsung forradalmasítja a DVD-írást AnyDVD: másolás- és régiókód védett lemezek kezelése Egyesülhet a Blu-ray és a HD-DVD? Magyarországon minden második DVD illegális másolat Hamarosan kapható lesz az ˝önmegsemmisítő˝ DVD Elfogadták a HD-DVD szabványt DVD-kalózkodásért akár 8 év börtön

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.