A DDR2 memória bemutatása

Ma már a felsőkategóriás és új Intel chipsetes alaplapok támogatják a DDR2 memóriákat.
2005.07.26 12:15, Forrás: boltbazis.hu

Az alábbiakban egy rövid listában leírjuk a fő különbségeket a DDR2 és a DDR memória modulok között, melyeket aztán bővebben is kifejtünk a cikk során:

- a DDR memóriák 266, 333 és 400 MHz-es verziókban elérhetők, a DDR2 modulok 400, 533, 667 és 800 (sőt már létezik 1000) MHz-es változatokban. Mindkét típus 2 adatot továbbít órajelenként. Ezért a fent említett értékek néveleges órajelek, nem valósak. A valós órajelhez el kell osztani a névleges órajelet kettővel, a 667MHz memória tulajdonképpen 333MHz-en dolgozik.

- a DDR2 memóriának alacsonyabb az energiafogyasztása, mint a DDR modulnak, mivel a DDR2 1,8 Volton működik, a DDR pedig 2,5 Volton.

- a DDR memóriáknál a működéshez szükséges rezisztív lezárás az alaplapon található, míg a DDR2 esetében ez az áramkör a memória chipben helyezkedik el. Ez az egyik oka, amiért nem lehet DDR2 modult installálni DDR slotba és fordítva.

- a DDR modul 184 érintkezőt tartalmaz, a DDR2 modul 240-et.

- a DDR memóriáknál az időzítés (CAS Latency - CL) paraméter 2, 2,5 és 3 óraciklus. A DDR2 memóriáknál a CL érték 3, 4 és 5.

- a DDR2 moduloknál létezik egy további időzítést is (Additional Latency - AL), mely 0, 1, 2, 3, 4 és 5 óraciklus. Vagyis egy CL4 és AL1 DDR2 memória esetében az időzítés 5.

- a DDR2 memóriák esetében az írás időzítése egyenlő az olvasási időzítés (CL+AL) minusz 1 órajellel.

- a DDR modulban lévő belső kontroller két bit adatot tölt be előre a tárolóterületről (ez a folyamat a "prefetch" - előrehozás), míg a DDR2 kontroller 4 bit adatot tud betölteni.

Fizikai megjelenés

A DDR és a DDR2 modulok fizikai mérete megegyezik, de a DDR modul 184 érintkezőt tartalmaz, a DDR2 modul pedig 240 érintkezőt. Emiatt a bevágás is eltérő helyre került, így nincs lehetőség a DDR2 modult DDR slotba helyezni.

Mindegyik DDR2 memória BGA (Ball Grid Array) tokozást használ, míg a DDR memóriák majdnem mindig TSOP (Thin Small-Outline Package) tokozást. Bár vannak BGA tokozású DDR memóriák is a piacon, de ez nem túl általános. A bal oldali képen látható a TSOP tokozású DDR RAM, míg a jobb oldalin a BGA tokozású DDR2 modul.

Rezisztív lezárás

A DDR moduloknál a működéshez szükséges lezáró áramkör az alaplapon helyezkedik el, míg a DDR2 modulok esetében a memória chip belsejében található, ezt a technikát hívják ODT, vagy On-Die Termination technológiának.

Ez az egység felelős a jel tisztításáért. A képen látható a jel, ami eléri a memória chipet. A bal oldalon látható az alaplapi lezárást használó rendszer (DDR memória) jele, míg a jobb oldalon az ODT jel (DDR2 memória). Könnyen észrevehető, hogy a jobb oldali jelek tisztábbak és stabilabbak, mint a bal oldaliak. A sárga keretek összehasonlításával látható az időkeretbeli különbség - ez az időkeret az az idő, ami alatt a memóriának olvasnia vagy írnia kell az adatcsomagokat. Az ODT használatával ez az időkeret szélesebb, lehetővé téve magasabb órajel elérését, mivel a memóriának több ideje van az adat darabok írására és olvasására.

Időzítés

A DDR2 memória magasabb időzítéssel dolgozik, mint a DDR memória. Más szóval, több óraciklust késnek a kért adat szállításával. Ez azt jelentené, hogy a DDR2 memória lassabb, mint a DDR modul? Nem szükségszerűen. Csak több óraciklust késik, de nem több időt.

Ha azonos órajelen futó DDR és DDR2 memóriát hasonlítunk össze, az alacsonyabb időzítésű lesz a gyorsabb. Vagyis ha van egy DDR400 CL3 memóriánk és egy DDR2-400 CL4 memóriánk, a DDR400 a gyorsabb.

Ne felejtsük el, hogy a DDR2 memóriának van még egy további paramétere is, az AL (Additional Latency), amit hozzá kell adni a névleges időzítéshez (CL), hogy megkapjuk a teljes időzítést. Ha különböző sebességen futó memóriákat akarunk összehasonlítani, egy kis matematikára is szükség van.

A DDR400 CL3 memória esetében a hármas szám azt jelenti, hogy a memória késik három óraciklust, mielőtt elkezdené a kért adat szállítását. Mivel a memória 200MHz-en fut, minden óraütem 5 nanosekundum (Ütem = 1 / frekvencia). Ennek alapján az időzítés 3x5ns = 15ns.

Ha egy DDR2-533 CL3 AL0 memóriát veszünk, a hármas szám itt is azt jelenti, hogy a memória három óraciklust késik, de mivel 266MHz-en fut, az óraütem 3,75ns, vagyis az időzítés 11,25ns, ami gyorsabbá teszi ezt a memóriát a DDR400 CL3 modulnál. Egy DDR2-533 CL4 és AL0 értékkel rendelkező memória időzítése megegyezik a DDR400 CL3 moduléval. Ha az AL értéket nem nullának vesszük, hanem pozitív egész számnak, akkor egy DDR2 CL3 AL1 memóriának az időzítése 4 óraciklusnak felel meg (3+1).

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

C64 új memória-kezelő egységgel bővül 1 GB-os miniSD és 2 GB-os SD memóriakártyák Memóriazavarokban segít a számítógép Hitachi HTG-660: hagyományos forma, 262 ezer színű kijelző, 64 MB memória Két év késés után piacon a 3D memória Gyors flasmemória az Imationtől Memóriahiány okozta a Mars-jármű hibáját 2005-ben már 800 MHz-es CPU és 1,6 GB memória lesz a 3G mobilokban Egyszer írható műanyag memória Egyre több memória kerül a mobiltelefonokba

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.