Amerika háziasszonya börtönbe megy...

Martha Stewartot, a Háziasszonyt, Amerika idolját öt hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.
2004.07.19 19:05, Forrás: MNO

Nem volt különösebben virgonc, mégis valamiféle kényszeredett mosolyt erőltetett magára. Érthető: hívei most is, miként kora tavasszal, plakátokkal várták őt a bíróság épülete előtt, s azt skandálták: azért üldöznek téged, ami vagy! A Háziasszony körbepillantott, elővett egy árkus papírost, és rövid üzenetet olvasott fel. "Szégyen" - mondta, aztán megköszönte a támogatást, amit ismeretlenektől is kapott, aztán büszkén kijelentette: visszatérek!

Martha Stewart, a Háziasszony, Amerika idolja, öt hónap letöltendő börtönbüntetést, majd öt hónapig tartó háziőrizetet "kapott" a manhattani bíróságon. A lehető legenyhébb büntetést, amit ki lehetett szabni. De még erre sem számított. Megpróbált mindent: interjúkat adott és televíziós portréfilmet engedett önmagáról, egyszer keménykedett, másszor meghatóra "vette a figurát", szerepelt itt és ott, szívszorító történetben mesélte el életét, és elemzett racionális üzletasszonyként. Mindhiába. Két esztendeig húzódó pör után elítélték.

Az amerikai háziasszonyok példaképe és tanítója, a Martha Stewart Living Omnimedia nevű vállalatbirodalom alapítója és fő tulajdonosa, Martha Stewart bizony nehéz hónapoknak néz elébe. Birodalma, amely valaha, nem is oly' régen, még egymilliárd (!) dollárnál is többet ért, ma romjaiban hever, akárcsak az ő személyes élete, karrierje.

Csalással és az igazságszolgáltatás félrevezetésével és akadályozásával vádolták, meg bennfentes tőzsdei kereskedelem bűntettével, s bár a vádpontok közül "csak" az igazságszolgáltatás félrevezetése maradt (magyarán az, hogy hazudott a bíróságnak), ez is elégséges volt ahhoz, hogy a hatvankét esztendős Stewartot öt hónapra leültessék. Egy connecticuti börtönben kezdi meg a szabadságvesztés letöltését; mér felfogadott egy "börtönügyi" tanácsadót is, aki abban igazgatja el őt, hogyan is viselkedjék abban a zárt világban...

Martha Stewart Amerika idolja (volt?), vagy ahogyan az amerikaiak mondják: legalább annyira megtestesítette-jelképezte Amerikát, mint például az almás pite. Az amerikai háziasszonyok imádták őt, az amerikai üzletemberek tisztelték, s alkalmasint még tartottak is tőle. Vállalatbirodalmával az amerikai üzleti és hétköznapi élet szerves része volt: életmódmagazinjai és televíziós műsorai, tanfolyamai és áruházai, könyvei és újságjai évtizedeken keresztül formálták-alakították az amerikaiak ízlését.

Lakáskultúráról, öltözködésről, kertészkedésről, szabás-varrásról, sütés-főzésről, miegymásról adott tanácsokat. Neve - s portékáinak egész sora - védjegy és fogalom volt. Persze, meglehet, még lesz is; hiszen Martha Stewartot erős akaratú és bátor asszonynak ismerik-tartják az Államokban, s hírek szerint -mivel "csak" öt hónapig lesz börtönben - a cellából is irányítja majd cégét...

1941-ben született, Martha Kostyraként, lengyel bevándorlók gyermekeként. A család igencsak szerény körülmények között élt, és Marthanak is folyvást lyukas volt a zsebe. Maga varrta a ruháit, olcsó tortarecepteket talált ki és eredeti ötletekkel varázsolta mutatóssá a kis kertjét is. Csinos volt, felfedezték hát a divatszakmában is, rövid ideig manökenkedett, de a kifutók világa nem az övé volt.

Művészettörténetet kezdett tanulni, de otthagyta a főiskolát is, mert - megismerkedett későbbi férjével, Andy Stewarttal. Férjhez ment, és akkor talált rá igazi hivatására, amikor megvettek egy lerobbant házat, s ezt - a kerttel együtt - ő hozatta teljesen rendbe. Renovált és építkezett, mindenféléket kitalált, és rájött, hogy ez való neki: tapasztalatait és ötleteit megosztani másokkal, tanácsokat adni, és afféle jó stílusra tanítani az amerikai háziasszonyokat.

És "hivatalosan" (tévéműsorokban és újságokban) is elkezdett tanácsokat adni. Mindenben, ami csak egy háztartást érinthet. Hogyan terítsünk, mit főzzünk a különböző alkalmakra, melyik a legjobb almáspiterecept, milyen virágot és hová tegyünk, milyen ruhához milyen kiegészítő illik...? Martha Stewartból háziasszony-nevelő lett. Persze azért jóval több ennél.

A tanácsadást egy televíziós műsorban kezdte, aztán sajtóvállalkozásokba fogott, tanfolyamokat indított. Hamarosan áruházláncolatot alapított (a K-Mart az Egyesült Államok harmadik legnagyobb kiskereskedelmi hálózata), tőzsdézett, és tagja lett még a New York-i tőzsde igazgatóságának is. Három esztendővel ezelőtt már az Egyesült Államok tizenharmadik legbefolyásosabb üzletembereként tartották őt számon. Birodalmának határai jócskán túlnyúltak az Egyesült Államokon: Kanadában, Brazíliában és Japánban is hódított. Éppen a koreai és a kínai piacra kívánt (volna) betörni, midőn beütött a krach.

A szőke self-made-woman ugyanis részvényes volt egy gyógyszergyártó cégben is, amely, a többi között, egy rákellenes gyógyszer piacra dobását készítette elő. Az amerikai gyógyszerfelügyelet (az FDA) azonban nem járult hozzá a szer medicinaként történő forgalmazásához, s ennek hivatalos bejelentését követően a cég (amelynek neve egyébként: ImClone) részvényeinek értéke ugyancsak zuhanni kezdett.

Ám a hivatalos bejelentés előtti napon Martha Stewart váratlanul eladta az ImClone-ban lévő saját részvényeit....Okos üzletasszony előrelátó húzása volt ez? Vagy valami más? Netán bennfentes információkat kapott? - ami a piacgazdaságokban nagyon súlyosan büntetendő gazdasági bűncselekmény....

A tőzsdefelügyelet mindenesetre feljelentést tett, bennfentes kereskedelem vádjával. Ez 2001 végén történt. Martha Stewart ImClone-beli üzlettársa azóta már börtönben ül; tizenöt évet kapott. A szőke üzletasszonynak azonban sikerült magát tisztáznia a bennfentes üzlet vádja alól. De csak ez alól! A hatóság félrevezetése (magyarán: az, hogy hazudott az igazságszolgáltatásnak) változatlanul komoly vád, s ezért megkapta most a maga öt hónap börtönjét és öt hónap háziőrizetét.

Az amerikai közvélemény egyébként meglehetősen megosztott ebben az ügyben. Van, aki azt mondja, hogy a gazdagok és híresek sem áll(hat)nak a törvény fölött. Mások viszont azt kérdezik: vajon miféle kárt okozott Martha Stewart másoknak? Végül is ő, eltérően az Enron vagy a WorldCom vezetőitől, nem károsított meg senkit...Vajon nem csak azért üldözik-e, mert úgymond, kívülről jött, s állítólag mindmáig nem is tartozott az amerikai üzleti élet úgynevezett krémjéhez?!

"Ez az ügy a hazugságról szól, arról, hogy Martha Stewart félrevezette az igazságszolgáltatás szerveit. Őket is" - idézte a napokban a Washington Times című napilap James Comey államügyészt, a manhattani bíróság munkatársát. És Amerikában ezt is nagyon szigorúan büntetik.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.