Szaddam két fia halott - rémisztő képeket közölt a holttestekről a CNN

Fényképeket tett közzé az amerikai hadsereg csütörtökön a CNN hírtelevízióban Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök két fiának holttestéről.
2003.07.24 18:29, Forrás: MTI

Holttestek a képernyőn

A képeken Udaj és Kuszaj Huszein, akik kedden vesztették életüket egy villa elleni amerikai támadás során az észak-iraki Moszulban, szakállasan és nagyon összeroncsolt arccal látható. Az amerikai hadsereg közlése szerint a két fivért és egy harmadik személyt - valószínűleg egy testőrt - a rejtekhelyükként szolgáló villára kilőtt amerikai TOW irányított páncéltörő rakéták ölték meg.

A két testvért ábrázoló két-két fotót a CNN mellett két olyan arab műholdas tévé is közölte, amelyet Irakban sokan tudnak fogni. A képek közzétételével az volt az amerikaiak célja, hogy meggyőzzék a kétkedő irakiakat a rettegett fivérek haláláról. Sok iraki - különösen a Szaddámot támogatók - azt hiszi ugyanis, hogy a testvérek halálhírét csak az amerikai hadsereg találta ki az ország megszállását ellenzők demoralizálása céljából.

A Huszein fiúkat a villa tulajdonosa - állítólag Szaddám rokona - árulta el. Az Egyesült Államok előzőleg 15 millió dollár jutalmat ajánlott fel olyan információkért, amelyek lehetővé teszik a testvérek elfogását vagy megölését - utalt rá az AP amerikai hírügynökség.

Megszólalt a szállásadásra kényszerített moszuli

Megszólaltatta a The Washington Post azt a moszuli lakost, akit 25 nappal ezelőtt Szaddám Huszein fiai arra kényszerítettek, hogy szállást adjon nekik.

Navaf Zaidan Nasziri egy szomszédjának mesélte el, hogy valóságos rémálmot élt át, amikor egyszer csak szólt a csengő, ajtót nyitott, és ott állt vele szemben Udaj és Kuszaj Huszein - olvasható a lap csütörtöki számában.

Az iraki elnök két fia emlékeztette őt arra, hogy éveken át milyen szívességeket tettek neki. A férfi ugyanis export-importban utazó üzletember volt, aki a diktátor családjával való kapcsolatoknak köszönhette vagyonát.

"Azt kérték, hogy nálam lakhassanak, és nem mondhattam nemet. Ez katasztrófa volt számomra" - idézte szavait az újság. Hétfő este azonban egy informátor közölte az amerikai hadsereggel, hogy a két fiú hol tartózkodik. Másnap a 101. légi szállítású hadosztály 200 katonája megrohamozta a házat, és az ostromban mindketten életüket vesztették.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Tizenötmillió dollár Szaddám fiait besúgónak - tizenheten hiányoznak még a pakliból Őrizetben Szaddám Huszein unokatestvére Irak: Szaddam Husszein a tévében A szövetségesek "üdvözlik" a két Szaddám fiú halálát Meghaltak Szaddám fiai Irak: elfogták Szaddam Husszein két fiát?

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.