null

Halálbüntetés

Vannak már olyan demokratikus országok ahol a gyilkosságért halálbüntetés jár.
2002.05.21 09:26

Villamosszéken végeztek ki péntekre virradóra az Egyesült Államokbeli Atmore-ban egy 53 éves nőt, akit egy rendőr kilenc évvel ezelőtti meggyilkolásáért ítéltek halálra.

Lynda Lyon Block volt az első nő, akin Alabama államban 1957 óta végrehajtották a halálos ítéletet, és a kilencedik az Egyesült Államokban, akit kivégeztek a halálbüntetés 1976. évi visszaállítása óta. Alabamában utoljára egy Rhonda Bell Martin nevű nő végezte így, akit férjének arzénnal való megmérgezéséért sújtottak a legsúlyosabb büntetéssel.

A mostani elítélt nem folyamodott kegyelemért, mert a bíróságot korruptnak tekintette, mint ahogyan már korábban lemondott amerikai állampolgárságáról arra hivatkozva, hogy a kormány beavatkozik az egyének magánéletébe.

Block 1993-ban férjével, George Sibley-vel közösen követte el a gyilkosságot. Az Alabama állambeli Opelikában egy áruház parkolójában lőttek le egy rendőrt. Előzőleg már körözték őket, mivel együtt megölték a nő előző férjét. Mindkettejüket halálra ítélték.

Elképzelhető, hogy Lynda Lyon Block lesz az utolsó, akit az állam 1927-ben készített villamosszékében kivégeznek. Alabamában ugyanis áprilisban elfogadtak egy törvényt, amelynek értelmében július 1-től méreginjekcióval végzik ki az elítélteket, hacsak valaki nem ragaszkodik ahhoz, hogy villamosszékben hajtsák rajta végre az ítéletet.

Ezzel Nebraska marad az egyetlen állam az Egyesült Államokban, ahol továbbra is a villamosszéket alkalmazzák.


Japán - halálra ítéltek egy ördögűzőt

Egy japán bíróság hatrendbeli gyilkosság vádjával pénteken kötél általi halálra ítélt egy szektavezért, két tettestársára pedig életfogytiglani börtönbüntetést szabott ki.

A fukusimai bíróság megalapozottnak találta az 54 éves Eto Szacsiko, a 30 éves Eto Hiorko és a 27 éves Nemoto Jutaka elleni vádiratot, amely szerint Eto asszony és két bűntársa 1995-ben egy ördögűzési szertartás alatt halálra vert, illetve rugdosott hat embert.

A brutális gyilkosság után a tetemeket Eto házában rejtették el.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.