null

Megkezdődött a pedofil papok pere

Az Egyesült Államokban egyszerre három bíróságon kezdődött meg pedofil katolikus papok pere.
2002.05.09 14:04

Az amerikai katolikus egyház súlyos válságát okozó botrány legújabb fejleménye, hogy főegyházmegyéjében a bűnbe esett papokat évtizedeken át mentegető Bernard Law bostoni érseket tanúként hallgatták ki az egyik tárgyaláson. A bíró azt követően idézte be a főpapot, hogy olyan hírek jelentek meg, miszerint a Vatikán Rómába visszarendelve próbálná kivonni az amerikai igazságszolgáltatás hatálya alól a bostoni érseket.

Az amerikai katolikus egyházat megrázó pedofil botrány súlyosságát jelzi, hogy az amerikai suffolki bíróságra beidézték a negyedik legnagyobb egyházkerület a bostoni vezetőjét. Bernard Law érseknek a lemondását hetek óta egyre erőteljesebben követelik az amerikai katolikusok között is miután kideült, hogy évtizedeken át pedophil papokat mentegetett a felelősségre vonás elől.

A bíróságon most annak a 30 éven át szolgált bostoni papnak az ügyében hallgatják ki a főpapot, akit 130 személy vádol gyerekmolesztálással, szexuális erőszakkal.

John Geoghan jelenleg börtönbüntetését tölti miután bűnösnek találták egy 10 éves fiú ellen elkövetett erőszakban. A bírósági dokumentumok szerint a bostoni érsek tudott papja problémáiról, de évtizedeken át semmit sem tett, hogy távol tartsa őt a gyerekektől. Kevin

Burke, essexi körzeti ügyész:
- Arra kérem, hogy számoljon be cselekedeteiről Geoghan atya szexuális visszaéléseivel kapcsolatban. Fejtse ki mit tett az egyházmegyéjében előforduló szexuális molesztáslási ügyekkel kapcsolatban.



A bostoni érdeket beidéző suffolki bírónő Constance Sweeney többek között azzal indokolta a főpap beidézését, hogy attól tartott II, János Pál a Vatikánba helyezi át az érseket. Ez azt jelentené, hogy a gyerekekkel visszaélő papokat védelmező Bernard Law kikerülne az amerikai igazságszolgáltatás hatálya alól.









A bostoni templomok előtt tüntető amerikaik szerint Lawnak egyenesen a börtönben és nem Rómában a helye. A bostoni érsek korábbamn megerősítette nem hajlandó lemondani.






Law meghallgatásával egyidőben alig néhány kilométerre egy másik bíróságon egy másik bostoni pedofil pap ügyében kezdődött bírósági tárgyalás. Ronald Paquin egy 16 évnél fiatalabb kisfiú megerőszakolásával vádolják. Az ügyészség közlése szerint Paquin ellen további 50 hasonló ügyben indulhat eljárás.

Az amerikai közvéleményt sokkoló pedofil papok közül a legsúlyosabb vádakkal Paul Shanleyt illetik. A jelenleg 71 éves volt bostoni pap tagadja, a vádakat.

A periratokból kiderült, hogy a pap hosszú éveken át nyíltan agitált a férfiak és fiatal fiúk között szexuális kapcsolat mellett. A vád szerint 1983-tól éaz 1990-ig tartó időszakban, hatéves és 13 éves kora között egy külvárosi bostoni templomban rendszeresen megerőszakolt egy kisfiút.

Az erőszakra hol a parókián, hol a mosdóban, hol pedig a gyóntatószékben került sor. Bernard Law bostoni érsek, amikor tudomására jutott Shanley atya hasonló ügye áthelyezéssel próbálta elhárítani a fenyegető botrányt.


A pap áldozatai szerint ezzel a bostoni érsek maga is osztozott papja bűnében. A vád három esetben bizonyítottnak látja Shanley bűnösségét. Ha ezt a bíróság akár egyetlen esetben is hasonlóan látja, akkor a papot életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélhetik.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.