Merénylet áldozata lett a szerb kormányfő - részvét-nyilvánítások

Már több ország fejezte ki részvétét a szerb miniszterelnököt ért merénylet kapcsán. A horvát államfő elítéli a terrorista akciót.
2003.03.12 18:21, Forrás: MTI

Stipe Mesic horvát államfő elítélte a merényletet

Stipe Mesic horvát államfő szerdán elítélte a Belgrádban Zoran Djindjic szerb miniszterelnök ellen végrehajtott gyilkos merényletet. A leghatározottabban elítélem a terrorista akciót és remélem, hogy az esztelen bűncselekménynek nem lesz negatív következménye sem Szerbia-Montenegró, sem a térség stabilitására nézve - hangsúlyozta a horvát elnök. Ez a támadás fékezi Szerbia-Montenegró haladását a demokratizálódás útján - vélekedett a továbbiakban Stipe Mesic a rádióban elhangzott nyilatkozatában.

MDF: megoldást soha nem hoz a leszámolás

A Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja megdöbbenését fejezi ki Zoran Djindjic szerb miniszterelnököt meggyilkolása miatt. - Rendkívül sajnálatosnak tartjuk, hogy a Szerbiában meginduló demokratizálódási folyamatokat megzavarhatja ilyen politikai eszköz feltámadása - áll az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben.

A frakció külügyi kabinetjének vezetője, Kelemen András által jegyzett közlemény leszögezi: Magyarországnak és a vajdasági magyarságnak egyaránt érdeke és törekvése egy békés és demokratikus Szerbia, amely a közös európai normák alapján egyszer csatlakozni képes az európai népek közösségéhez. - Mélyen elítéljük a félelemkeltést és az ellenféllel való fizikai leszámolást, mely csak szenvedést képes okozni, de megoldást soha nem hoz - zárul az MDF közlése.

A NATO is megdöbbent a végzetes támadás hírétől

Lord Robertson NATO-főtitkár szerdán megdöbbenését fejezte ki Zoran Djindjic szerb miniszterelnök meggyilkolása miatt és azt a véleményét hangoztatta, hogy ez a merénylet mindazoknak szólt, akik szakítani akarnak a múlttal Szerbiában.

A főtitkár, aki Goran Svilanovic külügyminiszternek telefonon is kifejezte együttérzését a szerb néppel, nyilatkozatában nagy elismeréssel méltatta a meggyilkolt kormányfőnek az ország felvirágoztatására tett erőfeszítéseit. Rámutatott, hogy Djindjic a halálos fenyegetések ellenére bátran helytállt a válságos időkben, s tántoríthatatlanul dolgozott azért, hogy országa beilleszkedjen a nemzetek euroatlanti közösségébe.

Robertson szerint a "gyilkosság erőszakos szélsőségesek kétségbeesett cselekedete volt", akik vissza akarják téríteni Szerbiát a milosevici időkbe, de kísérletük nem fog sikerülni. A NATO főtitkára végül felhívta a szerb népet, hogy viselje méltósággal a tragédiát és állítsák törvény elé a bűnösöket, akik alá akarják ásni a demokráciát Szerbiában.

Osztrák részvét

A Zoran Djindjic szerbiai kormányfő ellen elkövetett merényletet kapcsán mély megrendülésének adott hangot szerdán Bécsben Benita Ferrero-Waldner osztrák külügyminiszter, s követelte: a nemzetközi közösség álljon Szerbia-Montenegró demokratikus erői mellé, hogy megakadályozza az ország és a térség destabilizálódását.

A politikus élesen elítélte a merényletet, s reményének adott hangot, hogy Szerbiában mostanra annyira megszilárdultak a demokratikus erők, hogy szélsőségesek nem húzhatnak hasznot a kormányfő meggyilkolásából. "Ausztria nyomatékosan támogatja a demokráciát Szerbia-Montenegróban. Djindjic e demokrácia egyik atyja volt, aki a számos nehézség ellenére fáradhatatlanul küzdött ezért az ideálért, s Szerbia új, Európa felé forduló arcát képviselte" - mondta Ferrero-Waldner.

Hozzátette: ha még nem is tudni, hogy a merénylet mögött a szervezett bűnözés, vagy politikai ellenfelek állnak-e, az máris sejthető, hogy az elkövetők a demokratikus és jogállami rendszer gyengítésére törnek. A tragikus eset mutatja azt is, milyen súlyos nehézségekkel kell küzdeni a demokratikus szerbiai kormánynak, s ezért a nemzetközi közösségnek most haladéktalanul és fenntartás nélkül a demokratikus erők mellé kell állni, hogy megakadályozzák az ország és az egész térség destabilizálódását - mondta az osztrák külügyminiszter.


A Zoran Djindjic elleni "visszataszító merénylet kioltotta a kedvező balkáni fejlődés reményét is. Djindjic hatalmas személyes kockázatot vállalva harcolt a szabad és demokratikus Szerbiáért és felvázolta az Európai Unióba vezető utat" - mondta szerdán Bécsben Wolfgang Schüssel osztrák kancellár a szerbia-montenegrói kormányfő elleni merényletről.

Schüssel hozzátette, hogy Djindjicben személyes barátját vesztette el, akit még ellenzéki politikus korában tanult meg becsülni. A kancellár kifejezte az elhunyt miniszterelnök családjának mély együttérzését és reményének adott hangot, hogy Zoran Djindjic eszméi és politikai hagyatéka tovább élnek.

Prodi: az Európai Bizottság szerbia mellett áll

Az Európai Bizottság elnöke megdöbbenéssel fogadta Zoran Djindjic szerb miniszterelnök meggyilkolásának hírét, és részvétét fejezte ki a politikus családtagjainak, valamint Szerbia népének.

Brüsszelben közzétett nyilatkozatában Romano Prodi leszögezte, hogy az ország történelmének ebben az átmeneti szakaszában az Európai Bizottság Szerbia mellett áll, és ez így lesz a jövőben is. A bizottság "továbbra is megtesz minden tőle telhetőt, hogy támogassa a reformfolyamatot, amelyet még mindig erőszakos antidemokratikus és antiliberális erők támadnak" - állapította meg az elnök.

Nyilatkozata szerint Djindjic halála nem fogja befolyásolni a bizottságnak azt az eltökélt szándékát, hogy támogatja Szerbiának az európai családhoz való csatlakozásra irányuló törekvéseit, és a szerb néppel együtt dolgozik azért, hogy az ország végleg maga mögött hagyhassa tragikus közelmúltjának fájdalmas örökségét.

Kovács: A magyar szocialisták a szerb demokratizálódási folyamat kiemelkedő alakjaként tisztelték Zoran Djindjice

Kovács László pártelnök a Magyar Szocialista Párt nevében szerdán levélben fejezte ki részvétét a szerb Demokrata Pártnak, a szerb népnek Zoran Djindjic miniszterelnök, a Demokrata Párt elnöke meggyilkolása miatt.

- A magyar szocialisták a szerb demokratizálódási folyamat kiemelkedő alakjaként tisztelték Zoran Djindjicet. Ő és az általa vezetett Demokrata Párt következetesen küzdött a reformokért, határozottan fellépett a szerb sovinizmus ellen - áll az MTI-hez is eljuttatott levélben.

Kovács László Zoran Djindjic érdemeit méltatva felsorolja: szövetségesként működött együtt a Szerb Szociáldemokrata Párttal, élharcosa volt a szervezett bűnözés elleni küzdelemnek, tevékeny szerepe volt abban, hogy a háborús bűnösök - köztük Milosevic volt szerb elnök - a hágai Nemzetközi Bíróság elé kerüljenek.

- Sokat tett a magyar-szerb kapcsolatok erősítéséért, Magyarország és Szerbia együttműködésének fejlesztéséért. Jó kapcsolatot ápolt a Szocialista Internacionáléval, az európai szociáldemokrata és szocialista pártokkal, a Magyar Szocialista Párttal - teszi hozzá.

- A Magyar Szocialista Párt bízik abban, hogy Szerbia és Montenegró tovább halad a demokrácia és a reformok útján, és mielőbb részese lesz az európai integrációs folyamatoknak. Őszintén osztozom a család, a barátok, a munkatársak, a szerb demokratikus erők gyászában - zárul a levél.

Az európai parlament a gyilkosság ellenére bízik Jugoszlávia stabilizálódásában

Az Európai Szocialisták Pártja (PSE) felháborodással reagált Zoran Djindjic szerb miniszterelnök meggyilkolásának hírére.

Robin Cook, a párt elnöke és Jan Marius Wiersma, a délkelet-európai békéért és megbékélésért fellépő PSE-hálózatát elnöke Brüsszelben kiadott nyilatkozatában bátor vezetőnek nevezte Djindjicet, aki "meghatározó szerepet játszott az ország demokratizálásában és Slobodan Milosevic (volt jugoszláv elnök hatalmának) megdöntésében".

Wiersma nyugalomra szólított fel a merénylet után, és emlékeztetett arra, hogy Djindjic pártja mindig is a PSE délkelet-európai hálózatának aktív résztvevője volt. "Reméljük, hogy ez a gyilkosság nem fogja veszélybe sodorni a volt Jugoszlávia stabilizálását szolgáló további erőfeszítéseket" - fűzte hozzá.

Graham Watson, az Európai Liberális Demokrata és Reform párt (ELDR) európai parlamenti csoportjának vezetője mélységesen megdöbbentőnek nevezte, hogy Djindjicet minden jel szerint azért a szerepéért ölték meg, amelyet Szerbiának a reformok és a demokrácia útján való elindításában vállalt. A meggyilkolt politikusra elsősorban olyan vezetőként fognak emlékezni, aki kulcsszerepet játszott Slobodan Milosevic bukásában és a volt elnök bíróság elé állításában - állapította meg Watson.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.