Ukrajnában felborult egy foszforral teli szerelvény, vegyi riadót rendeltek el

Vegyi riadót rendeltek el az ukrán hatóságok, miután hétfő este a Lemberg (Lviv) megyei buszki járásban felborult egy sárga foszfort szállító vasúti szerelvény több vagonja, hat tartálykocsi kigyulladt.
2007.07.18 09:27, Forrás: MTI

A baleset következtében 21 ember szenvedett mérgezést, egyikük állapota súlyos. vasúti baleset nem jelent semmiféle veszélyt Magyarországra a jelenlegi információk szerint - tájékoztatta az MTI-t Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője kedden. Az előrejelzések legpesszimistább román változata szerint viszont érintheti Magyarország kisebb területét az ukrajnai foszforszállító vasúti szerelvény balesete után történt légszennyezés - tájékoztatták kedden az MTI-t bukaresti hivatalos források.

A baleset Ozsigyiv (Ozsidov) állomás közelében történt, 80 kilométerre keletre Lembergtől. Következményei mintegy kilencven négyzetkilométeres körzetet érintettek, 14 település került veszélybe. A veszélyeztetett területről, ahol mintegy 11 ezer ember él, körülbelül 900 embert telepítettek ki. Öt település lakói nem voltak hajlandók elhagyni otthonukat. Itt csupán egy autóbusznyi személyt sikerült összegyűjteni, főleg gyerekeket.

A helyi katasztrófavédelmi központ tájékoztatása szerint a szerelvény, amely a kazahsztáni Dzsambulból tartott a lengyel határ felé, 58 vagonból állt. Az egyikből szivárogni kezdett a foszfor, majd meggyulladt, a tűz pedig átterjedt a szomszédos tartályokra. Tizenöt kocsi kisiklott és felborult. Hat tartálykocsi lángban állt, a tüzet csupán hat óra elteltével sikerült megfékezni. Az épen maradt tartályokat különleges oltóanyaggal hűtötték.

A mentéshez mintegy ötszáz tűzoltót és 220 rendőrt vezényeltek a térségbe. Egyes információk szerint közülük 15-en megsérültek, 13 személy állapota súlyos, őket kórházban ápolják. A megyei közigazgatásai hivatal adatai szerint összesen huszonegyen szenvedtek mérgezést, közöttük hét mentő és két rendőr, egy ember állapota súlyos. Olekszandr Kuzmuk miniszterelnök-helyettes a balesetet egyenesen az 1986. évi csernobili atomerőmű-balesethez hasonlította a lakosságra leselkedő veszély szempontjából.

A térségben a baleset miatt pánik tört ki. A szerencsétlenség helyszínétől mintegy húsz kilométerre fekvő Brodi lakói közül keddre virradóra többen elhagyták a várost. A maradók közül többen csak gázálarcban léptek ki házaikból. Több közhivatal zárva tartott. A 800 ezer lakosú Lembergben a gyermekeket nem engedték az utcára. A rendkívül gyúlékony sárga foszforral való érintkezés agy-, csontsérüléssel, valamint májsorvadással jár.

A magyar katasztrófavédelem hivatalos megkeresésére az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte, hogy a balesetet helyi szintű veszélyhelyzetnek minősítik - mondta el Szentes György helyettes szóvivő. Közlése szerint az ukrán partnerszervezet kötelezettséget vállalt arra, hogy amennyiben a baleset következménye bármilyen módon érintené Magyarország területét, arról időben tájékoztatnak.

Ion Sandu, a román Országos Meteorológiai Intézet igazgatója mutatta be a kormánynak azt a légáramlatok alapján végzett modellezést, amely a légi szennyeződés terjedésének lehetséges útvonalait próbálja megbecsülni. Ez mutatta ki, hogy a legpesszimistább változat esetén a szennyezés (a román média "felhőt" említ, de hivatalos források szerint nincs szó felhőről) érintheti Magyarország "sarkát".

Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök, Eugen Nicolaescu egészségügyi és Korodi Attila környezetvédelmi miniszter egyaránt nyugalomra intette a lakosságot, hangsúlyozva, hogy a balesetnek nem lesz Romániára nézve káros környezeti hatása, legfeljebb akkor, ha a légáramlatok rendkívül kedvezőtlenül változtatnak irányt - jelentette Garzó Ferenc az MTI tudósítója.

A bolgár polgári védelem képviselője szerint a baleset nem jelent veszélyt a bolgárokra, mivel Bulgáriától messze történt. Mint mondta, a román és az ukrán hatóságokkal csak akkor kezdik meg az információcserét, ha a mérgező "felhő" a bolgár határhoz közeledne.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Magyarországot nem veszélyezteti a foszforral teli szerelvény Ukrajnában történt balesete

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.