Azonosította Litvinyenko gyilkosát a Scotland Yard

Azonosította a Scotland Yard a sugárzó izotóppal megölt dezertőr orosz belbiztonsági tiszt felételezett gyilkosát, aki hamis EU-útlevéllel utazott be Nagy-Britanniába - írta a The Times.
2007.01.20 14:08, Forrás: MTI

Alekszandr Litvinyenko az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) alezredese volt, aki - miután szembekerült a Céggel - hét éve Nagy-Britanniába szökött. November 23-án, háromheti haláltusa után hunyt el; halálát a szervezetébe került polónium okozta. A példátlan gyilkossági ügy felgöngyölítésén dolgozó brit nyomozók a vezető londoni napilap forrásai szerint azonosították a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személyt, akiről a londoni Heathrow repülőtér biztonsági kamerái felvételt készítettek.

A rendőrség egyelőre nem hozza nyilvánosságra a képeket, de a megölt exügynök baráti köréből származó értesülés szerint "a Kreml által küldött bérgyilkosról" van szó.

A gyanúsított néhány órával azután, hogy egy londoni szállodai szobában megmérgezte Litvinyenkót, távozott is az országból. Oleg Gorgyijevszkij, a szovjet állambiztonsági szolgálat (KGB) egykori ügynöke, aki szintén Londonban él, és a The Times szerint szorosan együttműködik a rendőrséggel az ügy vizsgálatában, azt mondta a lapnak: a feltételezett gyilkos litván vagy szlovák útlevéllel érkezett.

A lap szerint Litvinyenko halálos ágyán még leírást tudott adni a gyanúsítottról a rendőröknek. Állítólag magas, erős testalkatú, harmincas éveiben járó, "kifejezett közép-ázsiai vonásokkal bíró" személyről van szó, aki november 1-jén, Litvinyenko megbetegedésének napján érkezett Hamburgból Londonba.

Litvinyenko aznap a londoni Millennium Hotelben teázott két másik orosz exügynökkel, Dmitrij Kovtunnal és Andrej Lugovojjal, akiket a Scotland Yard szintén gyanúsítottként kezel. A negyedik emeleti szállodai szobában csatlakozott hozzájuk a rejtélyes figura, akit Vlagyiszlav néven mutattak be. Ő ugyanazzal a járattal érkezett Londonba, mint a brit rendőrség által radioaktív anyag csempészetével gyanúsított Kovtun. A brit lap szerint a gyilkossággal gyanúsított személy Litvinyenko teájába tette a halálos adag polóniumot a szállodai szobában.

Rendőrségi források szerint most először került nyilvánosságra az az értesülés, hogy Litvinyenko a Millennium Hotel negyedik emeleti szobájában tárgyalt egy üzleti tranzakcióról Kovtunnal és Lugovojjal. Gorgyijevszkij szerint a Vlagyiszlav nevű illetőt úgy mutatták be Litvinyenkónak, mint aki hozzá tudja őt segíteni egy "zsíros szerződéshez" egy moszkvai őrző-védő magáncéggel.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Hamarosan megoldódik a Litvinyenko - ügy - karnyújtásnyira vannak a gyilkos leleplezésétől

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.