Patkányinvázió Helsinkiben

A tavalyi meleg őszt enyhe tél követte Finnországban, emiatt sosem látott mértékben elszaporodtak a patkányok Helsinkiben. A kártevők irtásával foglalkozó vállalatoknál kifogyott az irtószer.
2006.04.20 11:15, Forrás: euractiv.hu

A Helsinki Városi Környezetvédelmi Központhoz egyre több panasz érkezik a rágcsálók miatt. Senki sem tudhatja pontosan a városban élő patkányok számát, de becslések szerint félmillió, de akár egymillió rágcsálóból is állhat a populáció.

A patkány sok betegség terjesztője lehet, s azzal is jelentős kárt okoz, hogy elrágja a földbe fetetett kábeleket. Az állatok többnyire az élelmiszerboltok és éttermek környékén tanyáznak, s ez különösen akkor kedvező élettér számukra, ha a tulajdonosok nem gondoskodnak a hulladék megfelelő tárolásáról, elszállításáról, általában a tisztaságról. Szakemberek megfigyelték, hogy a patkányok nem ritkán a madarak számára a parkokban és temetőkben felállított etetőkből is táplálkoznak.

Helsinkiben 2000-ben bezárták a patkányok irtásával foglalkozó állami intézményt, e tevékenyéggel azóta a kártevők ártalmatlanítására szakosodott magáncégek foglalkoznak. Az irtáshoz a 342-nek nevezett készítményt használják, amely méreggel átitatott zabkása.

A finn fővárosban egyébként jogilag az ingatlanok tulajdonosaira hárul a kártevők elleni védekezés felelőssége.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.