A cseh köztársasági elnök nem tud dönteni eutanázia-ügyben

Václav Klaus cseh köztársasági elnök nem tudja eldönteni, hogy támogassa-e a büntetőjogi törvény azon passzusának módosítását, amely az "együttérzésből" halálba küldött beteg tettét kevésbé sújtaná.
2005.12.09 17:01, Forrás: FENET

"Nem vagyok biztos benne, hogy egy ilyen érzékeny kérdést törvénnyel kéne rendezni" - mondta Klaus elnök egy vidéki diákfórumon. Arra reagált megjegyzésével, hogy egy héttel ezelőtt a cseh kormány jóváhagyta az eutanáziáról szóló törvény módosítását, amelyben kérik a kiróható büntetés jóval alacsonyabb (legtöbb 6 év fegyházbüntetés) mértékét, mint más gyilkosságért (amely legtöbb 20 év lehet).

Az egyházak is hallatták hangjukat: felszólították az elnököt, hogy ne hagyja jóvá a módosított, eutanáziáról szóló törvényt. Ez volt az első eset, hogy a vallások, katolikus, protestáns, iszlám "egy húron pendültek".

Klaus ezzel a felvetéssel azon a diákfórumon szembesült, ahol az egyik lány nekiszegezte kérdését, hogy legalizálná-e az eutanáziát. Az elnöki aláírást még megelőzi a honatyák parlamenti rábólintása, ezután következik az elnöki jóváhagyás vagy visszautasítás, tudósít a mai MF DNES.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Egyesült Államok: eutanázia bírósági jóváhagyással Eutanáziaháború Ausztráliában Belgium: Lehetővé vált az eutanázia Eutanázia - a világon másodikként Belgium is engedélyezi

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.