Kezdődik a cukorreform tárgyalása - Európa feszülten figyel

Az EU Mezőgazdasági Tanácsa keretében kedden kezdődnek meg a tárgyalások Brüsszelben a cukorreformmal kapcsolatos politikai megegyezés érdekében.
2005.11.21 10:14, Forrás: eurohirek.hu

A reform óriási változásokat hoz, rövid távon alapjaiban rendíti meg az európai cukortermelők (köztük a magyar cukoripar) helyzetét. Az EU vezetése úgy látja, hogy éppen a termelők érdekében van szükség a négy évtizede változatlan rendszer megújítására, különben a világpiac által diktált feltételekhez kell majd alkalmazkodni, ami sokkal keservesebb lesz.

Az uniót a WTO elmarasztaló döntése kényszeríti a cukortermelés 40 évvel ezelőtt bevezetett szubvenciójának felülvizsgálatára: a cukortermelő fejlődő országok, elsősorban Brazília, valamint Thaiföld és Ausztrália ugyanis panaszt tettek a Világkereskedelmi Szervezetnél, hogy az EU országai a megállapodott mennyiséget túllépve exportálnak támogatott áron előállított cukrot a világpiacra, és ezzel ellehetetlenítik a szegény országok cukoreladását.

Az Európai Bizottság - felismerve a kényszerű változtatás megelőzésében rejlő előnyöket - elébe ment a változásoknak, és maga dolgozta ki reformelképzeléseit. Ezek lényege, hogy 2007-től kezdődően két év alatt 39 százalékkal csökkentik a cukor ártámogatását. A termelőket csupán a veszteség 60 százalékának erejéig kompenzálják, igaz, más, segítő intézkedéseket is tervbe vettek.

Az elképzeléseket több tagállam (például Németország, Svédország) támogatja, míg például Finnország és Portugália kezdettől aggodalommal kommentálta, a cukoriparból élők körében pedig elemi erejű felháborodást váltott ki a cukorreform híre. Júliusban húsz országból több mint 6 ezer gazda vonult fel Brüsszelben traktorokkal és cukorrépával, sípolva és egy tucat nyelven (köztük magyarul) kántált jelszavakkal tiltakoztak a jövőjüket befolyásoló döntések ellen.

Az EU országaiban mintegy 325 ezer ember foglalkozik cukorrépa-termesztéssel, közülük - a tüntetők szerint - 120 ezernek a megélhetése kerül veszélybe. Ír farmerek arra figyelmeztették a brüsszeli döntéshozókat, hogy a változtatás haszonélvezői nem a szegény országok gazdálkodói lesznek, hanem az az öt család, amely kezében tartja Brazília cukortermelését, valamint a cukrot felhasználó élelmiszer- és italgyártó multinacionális cégek.

A magyar álláspont Gráf József szakminiszter tájékoztatása szerint az, hogy olyan típusú változtatást, amelynek következtében Magyarországon megszűnne a cukorrépa-termesztés és a cukor feldolgozása, semmilyen körülmények között nem vagyunk hajlandóak elfogadni. A miniszter szerint azokon a területeken, ahol a cukorrépa az egyetlen megélhetési forrás, száz százalékos kompenzációt kellene alkalmazni.

A tárgyalások kezdete előtt Mariann Fischer Boel mezőgazdasági biztos a következő nyilatkozatot adta ki:

"Nagyon fontos, hogy megállapodásra jussunk. A tárgyalások nehéznek ígérkeznek, de arra kérem a minisztereket, legyenek merészek. A tagállamokkal folyamatosan intenzív kapcsolatot tartunk fenn annak érdekében, hogy minél többen támogassák a reformot. A cukorágazatban 40 éve nem történt jelentősebb átalakítás. Most változtatásra van szükség, ha biztosítani akarjuk, hogy a cukortermelésnek jövője legyen Európában, és mind az európai, mind a harmadik országokbeli cukortermelők hosszú távra tervezhessenek.

Nincs más lehetőség, mint a gyökeres reform. Ha most változtatunk, saját elképzeléseink szerint tehetjük, és lesz pénzünk a gondok orvoslására. Ha nem cselekszünk, a világpiac olyan reformot erőltet ránk, amelybe kevés beleszólásunk van, és amely a leginkább versenyképes termelőket érinti a leghátrányosabban. A késlekedés veszélyezteti a szerkezetátalakításra és a társadalmi kompenzációra fordítható támogatást.

Javaslataink hosszú távra fenntartható alapot teremtenek az EU cukortermelésének. A gazdálkodók számára jelentős kompenzációt kínálunk az egységes támogatási rendszer keretében. Bőséges szerkezetátalakítási támogatást is nyújtunk azok számára, akik úgy döntenek, hogy elhagyják ezt az ágazatot. A fejlődő világban élő beszállítóink részére továbbra is biztosítjuk a kedvezményes piacra jutás lehetőségét, cukorpiacunk vonzó marad számukra. Ezen túl anyagi támogatással könnyítjük meg az afrikai, karibi és csendes-óceáni országoknak az új helyzethez való alkalmazkodást.

A gazdálkodóknak és a feldolgozóknak hosszú távú biztonságra van szükségük befektetéseik végrehajtásához. Az EU jelenlegi cukorpiaci rendszere jövő év júliusában érvényét veszti. A mostani rendszerben az árak a világpiaci árnál háromszor magasabbak, ami teljességgel fenntarthatatlan. A cukorpiaci rendszert összhangba kell hozni a megreformált Közös Agrárpolitikával, magunk mögött kell hagyni a termeléssel arányos támogatásokat, és tovább kell lépni a mezőgazdasági üzemek termeléstől független egységes támogatási rendszere felé.

Az Uniónak kötelessége, hogy eleget tegyen nemzetközi kötelezettségeinek. Elköteleztük magunkat, hogy a világ 50 legszegényebb országából vám- és kvótamentesen importáljuk a cukrot. Jövő év májusáig pedig meg kell felelnünk a WTO cukor-paneljének is. Végül, de nem utolsósorban pedig el kell ismerni, hogy a cukorral kapcsolatos megállapodás születése erősítené tárgyalási pozíciónkat a WTO jövő hónapban Hong Kongban tartandó miniszteri találkozóján
."

Szemelvények az EU cukorágazatának javasolt reformjából

(forrás: Európai Parlament Sajtószolgálat)

A cukor árát két év alatt összesen 39 százalékkal csökkentik, a piaci egyensúly biztosítása érdekében.

Az árcsökkenés 60 százalékát kompenzálják a termelők számára. A kompenzációt beépítik a mezőgazdasági üzemek egységes támogatási rendszerébe, feltételül szabva a környezetvédelmi és területgazdálkodási előírások betartását.

Az új rendszer, beleértve a cukorkvóta-rendszer kiterjesztését is, 2014-2015-ig lesz érvényben. Nincs felülvizsgálati záradék.

Az úgynevezett "A" és "B" kvótákat egyetlen termelési kvótában egyesítik.

Az intervenciós rendszer megszűnik, az intervenciós árat referenciaár váltja fel.

Magánraktározási rendszert vezetnek be biztosítékként arra az esetre, ha a piaci ár a referenciaár alá csökkenne.

Négy évre kiterjedő, önkéntes szerkezetátalakítási program kezdődik az EU cukorgyárai, izoglükóz- és inulinszirup-gyártói számára, amely a gyárbezárást és a kvótaátadást ösztönző magas, fokozatosan csökkenő kifizetésből, valamint a szerkezetátalakítás társadalmi és környezeti hatásainak enyhítéséből áll.

A kifizetés mértéke 730 euró/per tonna lesz az első év során, 625 euró a második évben, 520 euróa harmadik és 420 euró/tonna a negyedik év során.

Az EU támogatást fizet azon cukorrépa-termelők számára, akik beszállítói jogokkal rendelkeznek a megszűnő gyárakban.

Mindkét kifizetést a kvóták jogosultjaira hárított, fokozatosan csökkenő mértékű illeték fedezi, amely három évig marad érvényben. Csak a hatékonyan termelők képesek kifizetni az illetéket. Ezért kell minél hamarabb elmozdulni egy fenntartható rendszer felé.

A cukorrépa után - mennyiben nem élelmezési célra termesztik - fizethető lesz úgynevezett területpihentetési támogatás, valamint az energianövények után járó hektáronkénti 45 euró támogatás is.

A jelenleg "C" cukrot termelő országokban a termelés bizonyos szintjének fenntartása érdekében 1 millió tonnával megnő a keret, egyszeri kifizetés ellenében, amelynek összege megfelel az első év tonnánkénti szerkezetátalakítási támogatásának.

A vegyipar és a gyógyszeripar számára termelt cukor, valamint a bioetanol előállítására szánt cukor nem tartozik a termelési kvótákba.

A jelenleg is aktív termelő cégek számára három éven át évente 100 ezer tonnával, tehát összesen 300 ezer tonnával emelkedik az izoglükóz-kvóta.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.