null

A Fidesz szerint a kormány akadályozza Medgyessy múltjának feltárását

"Van takargatnivaló a miniszterelnök múltjában, a kormánypártok meg akarják akadályozni, hogy egy parlamenti vizsgálóbizottság tudja feltárni a tényeket Medgyessy Péter titkosügynöki múltját illetően".
2002.07.08 19:54, Forrás: MTI

A Fidesz parlamenti frakciója nem támogatja azt a kormánypárti módosító javaslatot, amely "gyakorlatilag ellehetetleníti a Medgyessy Péter múltjának feltárására hivatott vizsgálóbizottság működését"; a testület működésére szerintük rövid határidőt szabó indítvánnyal kapcsolatban az Országgyűlés keddi ülésén név szerinti szavazást kezdeményeznek.

Ezt Deutsch Tamás, a Fidesz alelnöke, a párt országgyűlési képviselőcsoportjának vezetését ellátó általános frakcióvezető-helyettese jelentette be a frakció ülését követően hétfőn, újságírók előtt, Budapesten. Elmondta, a képviselőcsoport döntése értelmében a Fidesz új frakcióvezetőjét a párt június 15-i győri, egész napos frakcióülésén választják meg.

A Medgyessy Péter múltját vizsgáló bizottsággal kapcsolatos kormánypárti javaslatról Deutsch Tamás azt mondta, az indítvány szerint a július 16-án megalakuló vizsgálóbizottság július 31-ig, vagy augusztus 6-áig folytathatja munkáját.

Mint mondta, ez azt jelenti, hogy "van takargatnivaló a miniszterelnök múltjában, a kormánypártok a többségükkel visszaélve meg akarják akadályozni, hogy egy parlamenti vizsgálóbizottság tudja feltárni a tényeket Medgyessy Péter titkosügynöki múltját illetően".

Pokorni Zoltán lemondásával összefüggésben a Fidesz-frakció nyilatkozatot fogadott el, amely tartalmazza: a frakció tagjai megértik a politikus döntését, és teljes emberi és politikai szolidaritással kiállnak mellette.

- Az eset jól mutatja a Fidesz és a Magyar Szocialista Párt között fennálló szemléletbeli különbséget. Amíg a szocialista miniszterelnök saját ügynöki múltjának morális és politikai következményeivel sem hajlandó szembenézni, addig a Fidesz elnöke még a látszatát is el akarja kerülni a befolyásolhatóságnak - mondta Deutsch Tamás a nyilatkozatot ismertetve.
Hozzátette: a nyilatkozat megfogalmazása szerint "világos a különbség a diktatúra megzsarolt áldozata és az elnyomó rendszert önkéntesen, pénzért, karriervágyból kiszolgáló titkos ügynök között".

- Pokorni Zoltán személyes döntésével magas erkölcsi mércét állított a politikai élet szereplői elé - idézett Deutsch Tamást a nyilatkozatból.

A csütörtöki tüntetésekkel összefüggésben azt mondta, megdöbbenéssel tapasztalták, hogy Salgó László országos rendőrfőkapitány nem jelent meg az Országgyűlés emberi jogi bizottságának hétfői ülésén. Deutsch Tamás szerint tisztázni kell: törvényes, a jogszabályoknak megfelelő és szakszerű volt-e a rendőrség fellépése a budapesti demonstrációkon.

- Tehetetlen, tétova volt a rendőrség az Erzsébet hídon, láthatóan nem a rend helyreállítása volt a cél, hanem politikai ügyként kezelték ezt a kérdést - mondta a fideszes politikus.

A Kossuth téri rendőri fellépésről Deutsch Tamás megjegyezte, a térre csütörtökre több tiltakozó demonstráció is be volt jelentve.
Kérdésre válaszolva a Fidesz alelnöke kifejtette: nincs még javaslat az új frakcióvezető személyére.

- A Fidesz frakciójában több olyan politikus van, aki minden tekintetben alkalmas a frakcióvezetői tisztség ellátására. Hogy ki lesz a Fidesz frakcióvezetője, az a képviselőcsoporton belüli munkamegosztás áttekintése utáni döntés lesz - fogalmazott Deutsch Tamás.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.