Pénzügy-minisztériumi ünnepség az EU-csatlakozás alkalmából

Ünnepi köszöntőjében Draskovics Tibor kiemelte: a pénzügyi tárca oroszlánrészt vállalt az ország gazdasági és társadalmi átalakulásában.
2004.04.30 08:10

Több mint harminc pénzügyminisztériumi dolgozó kapott állami és miniszteri kitüntetést azon az ünnepségen, amelyet a tárcánál hazánk EU-csatlakozása alkalmából rendeztek. Ünnepi köszöntőjében Draskovics Tibor kiemelte: a pénzügyi tárca oroszlánrészt vállalt az ország gazdasági és társadalmi átalakulásában.

Történelmi eredménynek nevezte a pénzügyminiszter a tárca csütörtöki, az uniós csatlakozás alkalmából rendezett ünnepségén azt, hogy hazánk olyan fejlett európai ország lett, amely erős demokráciával és gazdasággal csatlakozik május elsején az Európai Unióhoz. Draskovics Tibor szerint ezt az országnak nem sikerült volna elérnie anélkül a munka nélkül, amely a Pénzügyminisztériumban (PM) az elmúlt 15 évben folyt.

Ezért az ünnepségre meghívták a rendszerváltást követő időszak pénzügyminisztereit, akik közül Szabó Iván, Békesi László, Kupa Mihály, Varga Mihály és László Csaba részt vett az eseményen. Medgyessy Péter miniszterelnök, korábbi pénzügyminiszter levélben köszöntötte volt kollégáit. Úgy fogalmazott, lélekben velük van nemcsak az ünnepeken, hanem a hétköznapokon is. A kormányfő, aki levelében szakmai alma materének nevezte a minisztériumot, kiemelte, történelmi jelentőségű munka folyik a PM falai között.

Komoly versenyhelyzetet jelent az uniós tagság

Azzal, hogy hazánk szombattól az Európai Unió tagja lesz, nem célba értünk, hanem elkezdünk egy nagyon kemény munkát - húzta alá ünnepi köszöntőjében Draskovics Tibor. A pénzügyminiszter szerint az elmúlt 15 évben bebizonyosodott, hogy Magyarország mire képes, valamint az is bizonyosságot nyert, hogy nincs ok a szokásos magyar kishitűségre. "Óriási utat tettünk meg a perifériáról", fogalmazott a miniszter, aki szerint nemcsak az fontos, hogy sikerült az állami gazdálkodást piacgazdasággá alakítani, hanem az is, hogy beigazolódott: "összefogással nagy dolgokat lehet véghez vinni".

- A jövőben arra kell törekedni, hogy modern, európai Magyar Köztársaságot építsünk, ahol erősebb a demokrácia és a szolidaritás eszméje, ahol gyorsabban nő a gazdaság - mondta a miniszter. Leszögezte azt is: a PM feladata annak az új gazdaság-, költségvetési és adópolitikának a megteremtése, amely segíti a felzárkózást, az uniós csatlakozásunk ellenére is megmaradó tetemes hátrány ledolgozását. Csökkenteni kell az államháztartás méretét és hiányát, valamint mérsékelni az adóterheket - mondta Draskovics Tibor, aki köszöntőjét követően kitüntetéseket adott át.

Harmincnégyen kaptak elismerést

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét Kovács Álmos helyettes államtitkár, tisztikeresztjét Varga Ágnes főcsoportfőnök, lovagkeresztjét Klocknitzer Imréné kapta. Miniszteri emlékplakettet adtak át Beszteri Sára és Mészáros László főosztályvezetőknek. Draskovics Tibor további 29 személyt jutalmazott miniszteri elismeréssel. Ilyen kitüntetést kapott Banai Péter Benő, Bartos Csaba, Demcső Balázs, Dezséri Barnabás, Erhart Tibor, Fazekas Anikó, Fejes Eszter, Fésüs Nóra, Filep Nándor, Gáspár Ferenc, Haraszti Katalin, Hargitai Eszter, Horváth András, Horváth Györgyné, Jakab Szabolcs, Kamarás Klára, Ládonyi Orsolya, Légrádi Lívia, Marján Attila, Molnár Gáspár Endre, Négyökrű Krisztina, Novotny Gábor, Richter János, Ruzsa Csaba, Thuma Róbert, Tódor Tünde, Vadas Beatrix, Weidlich Edit és Zsarnóci Csaba.

Az ünnepség végén Szabó Iván, az Antall-kormány pénzügyminisztere mondott ünnepi beszédet, aki 1994 tavaszán - a csatlakozási kérelem benyújtásakor - vezette a minisztériumot. Beszédében kiemelte: az európai uniós csatlakozásunk nemcsak gazdaság-, hanem nemzetpolitikai szempontból is meghatározó jelentőségű esemény. Az egykori pénzügyminiszter egyetértette azzal, hogy az uniós csatlakozás nem a munka lezárását, hanem egy új minőségben, új környezetben végzendő munka elkezdését jelenti.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.