null

Huszti Péter lemondott a Nemzeti éléről

Huszti Péter szerda este lemondott a Nemzeti Színház ügyvezető igazgatói posztjáról.
2002.06.13 19:35, Forrás: MTI

Görgey nevezte ki kormányváltás után Husztit a Nemzeti Színház igazgatójának. Huszti kinevezése miatt a színházi szakma és az ellenzék is tiltakozott, mert nem pályázat útján került a Nemzeti élére. Ezért Görgey visszakozott, megígérte hogy lesz pályázat, és Huszti csak ügyvezető lehet december végéig.

Huszti megsértődhetett , hisz a miniszter informálisan figyelmeztette, hogy nem lenne szerencsés, ha indulna a pályázaton, mert elfogultsággal vádolnák, ha megnyerné a kiírást. Huszti viszont abban a tudatban vállalta el az intézmény vezetését, hogy nem ügyvezetőnek, és hosszú távra nevezték ki.

Görgey a pályázat befejeződéséig már nem nevez ki új igazgatót. Szerinte ez a színház működését nem veszélyezteti, mert a 2002-es program már készen van. A pályázatok leadásának határideje augusztus 31-e.

A meggyorsított elbírálás azonban azt eredményezi, hogy december 31. helyett már szeptember végén új igazgatója lehet a Nemzeti Színháznak.

A pályázat elbírálásáig Bosnyák Miklós, a jelenlegi ügyvezető igazgató irányítja a Nemzeti Színházat.

Görgey Gábor indoklása szerint Huszti Péter túl nagynak érezte az ügyvezető főigazgatósággal járó terhet, s művészi és egyéb kötelezettségeire hivatkozva szerdán levélben kérte őt, mentse fel ez év végéig szóló tisztségéből.
A miniszter május 30-án rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Huszti Péter Kossuth-díjas színművész, rendező a Nemzeti Színház új főigazgatója.
Néhány nappal később, június 6-án a kulturális tárca vezetője - megváltoztatva döntését - közölte: ez év augusztus 31-i beadási határidővel mégis pályázatot ír ki a Nemzeti Színház főigazgatói posztjára, s Huszti Péter a határidő lejártáig ügyvezető főigazgatóként látja el a feladatot.

A miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a pályázat beadási határideje Huszti Péter lemondásával nem változik, s szeretné, ha az illetékes grémium októberig döntene a kérdésben.
Mint jelezte: ebben a helyzetben, amikor kicsit megkérdőjeleződött demokrácia iránti elkötelezettsége, arra kérte Huszti Pétert, ne pályázzon a főigazgatóságra.
Szavai szerint ezt a kérését most is fenntartja, ami nem jelenti azt, hogy Huszti Péter nem fog pályázni.

Görgey Gábor a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) vezetőjének lemondása kapcsán azt mondta: az NKA éléről július 1-jén távozó Jankovics Marcell filmrendező "nem volt elég pontos", amikor úgy nyilatkozott, hogy a kulturális miniszter politikai okok miatt döntött menesztéséről.
Rámutatott arra, hogy tulajdonképpen egyetlen ok miatt kezdeményezte Jankovics Marcell leváltását: azért, mert soha nem tiltakozott az ellen, hogy a kulturális miniszterek teljesen jogtalanul magukhoz vonták az NKA pénzalapjának 50 százalékát, amivel óriási mértékben csökkentették az alapprogram autonómiáját.
A tárca vezetője méltatlannak tartja a helyzetet, és mint mondta, javarészt vissza kívánja adni az NKA autonómiáját.

- Enyhén szólva nem korrekt - fogalmazott a miniszter Jankovics Marcell azon állítására reagálva, miszerint ő javasolta Görgey Gábornak a pénzalap 50 százalékának visszaadását.
A miniszter a sajtótájékoztatón közölte azt is: a minisztersége nyomán előállt összeférhetetlenség miatt felfüggeszti, illetve szünetelteti elnökségét a magyar P.E.N Clubban.

A színház közleménye

Huszti Péter úgy érzi, hogy az ügyvezető főigazgatói kinevezéséről szóló bejelentés óta eltelt időszakban tapasztalt ellenséges légkörben nem lehet és nem is tud dolgozni - derül ki a Nemzeti Színház igazgatóságának közleményéből, amelyet Huszti Péter lemondása kapcsán juttatott el csütörtökön az MTI-hez.

A teátrum megerősítette, hogy Huszti Péter "lemond a Nemzeti Színház vezérigazgatói posztjáról".
A közlemény szerint a megbízatás elfogadásakor a színész-rendező a legfontosabb feladatának az intézmény művészi arculatának kialakítását tekintette, s azt, hogy a teátrumot bekapcsolja a magyarországi és a nemzetközi színházi életbe.

A Nemzeti Színház igazgatósága utalt arra is: a kinevezés után tapasztalt reagálások hatására Huszti Péter megállapodott Görgey Gáborral, a nemzeti kulturális örökség miniszterével arról, hogy pályázatot írnak ki az főigazgatói posztra.
A közlemény szerint Huszti Péter később - a miniszter egyetértésével - jelezte, hogy etikai okok miatt nem kíván a pályázaton részt venni.

"Ennek ellenére 2002. december 31-ig - hosszú távú tervei ellenére - megkezdődhetett volna a korábban kitűzött célok megalapozása" - áll a Nemzeti Színház igazgatóságának állásfoglalásában.
A színház igazgatósága hozzátette: a május 30-án megtartott sajtótájékoztatón, amelyen a miniszter bejelentette a Nemzeti Színház igazgatójának kinevezését, Huszti Péter kiemelte, hogy nyugodt légkörben alkotó politikamentes színházat kíván vezetni.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.