Életfogytiglanit kapott a magyarszéki kettős gyilkos

A táblabíróság súlyosbította az első fokon eljárt Tolna Megyei Bíróság szintén életfogytiglani szabadságvesztésre vonatkozó határozatát.
2004.02.17 13:14, Forrás: MTI

Életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtotta a Pécsi Ítélőtábla Csepregi Pétert, a Magyarkesziben négy évvel ezelőtt elkövetett kettős gyilkosság és más bűncselekmények vádlottját, kedden hozott jogerős ítéletében.

A táblabíróság súlyosbította az első fokon eljárt Tolna Megyei Bíróság korábbi, szintén életfogytiglani szabadságvesztésre vonatkozó határozatát azzal, hogy az elkövetőt a feltételes szabadlábra bocsátás kedvezményéből kizárta.

A tényállás szerint a most 25 éves férfi, 2000. szeptember 13-án Magyarkesziben egy idős asszony nyári konyhájában iszogatott, majd később visszatért a bögrecsárdába, hogy pénzt szerezzen. Amikor a tulajdonos lopáson érte tetten, Csepregi Péter késsel támadt rá, torkát átvágta, eltette a fellelhető pénzt, majd a lakóházban további értékek után kutatott.

Így talált rá az ott albérletben lakó 22 éves tanítónőre, akit hasonló módon gyilkolt meg. A nagy visszhangot kiváltott ügyben később újabb fejlemények történtek. Az előzetes letartóztatásban lévő fiatalember rátámadt az őt kihallgatni akaró ügyészre és egy fegyőrre.

Ez utóbbi ügyben gyorsított eljárással börtönbüntetésre ítélték, majd a kettős emberölés bírósági tárgyalására 2002. októberében újra Szekszárdra szállították. Csepregi Péter ekkor kijátszotta az őröket, átmászott a büntetés-végrehajtási intézet első emeleti folyosójának ablakrácsán, onnan az utcára ugrott és megszökött. Autóstoppal akart hazajutni, de Iregeszemcse közelében kiszállt, majd eltűnt egy kukoricásban.

Az ugrás következtében megsérült a gerince, ezért nem jutott messzire, néhány nap múlva elfogták. Az első fokú tárgyalást követően a vádlott és ügyvédje enyhítésért, az ügyész súlyosbításért fellebbezett.

Az ítélőtábla Makai Lajos bíró által vezetett büntetőtanácsa korábbi eljárási hibákra hivatkozva elrendelte bizonyos dokumentumok, helyszíni szemlék jegyzőkönyveinek, szakértői véleményeknek, korábbi vádlotti tanúvallomásoknak az ismertetését.

Ezekből kiderült, hogy Csepregi Péter, aki a bíróság előtt a gyilkosságokat következetesen tagadta, a nyomozás során többször is beismerő vallomást tett, s az esemény rekonstruálásakor pontosan elmondta, mit, hogyan, s miért csinált.

Vallomásaiban, hozzátartozóinak írt leveleiben egyebek mellett a következőket írta: "Könnyen öltem őket, nem számított, kik voltak. Jó volt nekem, élveztem a sikert." Később szeretteinek már azt panaszolta: "bár jó mókának tartom, hogy vádolnak valamivel, de ezt nem én követtem el".

A kedden megtartott másodfokú tárgyalási napon az ügyész új eljárás lefolytatását indítványozta, mert úgy vélte: a megyei bíróságon elkövetett hiányosságokat az ítélőtáblán már nem lehet pótolni. Vádlott és védője pedig az emberölés vádjának elejtését, más bűncselekményekben pedig enyhítést kértek. Az ítélőtábla az indítványoknak nem adott helyt és Csepregi Pétert bűnösnek mondta ki nyereségvágyból és más aljas indokból, több emberen elkövetett emberölés, fogolyszökés, valamint társtettesként elkövetett rablás és súlyos testi sértés miatt, amiért életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte.

A vádat a korábbi beismerő vallomások, levelek, valamint azok a tények alapozták meg, hogy Csepregi Péter a helyszíni szemléken olyan részletekkel szolgált a tett elkövetésének körülményeire vonatkozóan, amelyeket csak a gyilkos ismerhetett.

Makai Lajos bíró indoklásában megjegyezte: a grémium azért döntött a feltételesen szabadlábra bocsáthatóság kizárásáról, mert Csepregi Péter bűncselekményei összességükben kimagasló tárgyi súlyúak, ezért mind a büntetés célját, mind a társadalom védelmét tekintve megalapozott, hogy az elkövetőt végleg kirekesszék a társadalomból.

A bíró kérdésére, miszerint tudomásul veszi-e az ítéletet, Csepregi Péter nemmel felelt, mire a bíró válaszul csak annyit jegyzett meg: "akkor is jogerős".

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.