Életfogytiglani fegyház a "balástyai rém" megérdemelt büntetése

A vádirat szerint Szabó Zoltán 1998 áprilisa és 2001 augusztusa között négy ismerős fiatal lányt és asszonyt, valamint egy addig számára ismeretlen prostituáltat ölt meg.
2003.11.20 16:40, Forrás: MTI

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a "balástyai rém" néven elhíresült Szabó Zoltánt négy nő megölése miatt a Csongrád Megyei Bíróság csütörtökön, s kimondta, hogy a vádlott nem bocsátható feltételes szabadlábra, az ítélet nem jogerős.

A bíróság "előre kitervelten, nyereségvágyból, más aljas indokból több emberen elkövetett emberölés bűntettében" találta bűnösnek a vádlottat - ismertette a határozatot a bírói tanács vezetője, Kovalcsik Éva.

Az ügyészség - amelyet a perben Lőrinczy György Csongrád megyei főügyész képviselt - öt nő megölésével vádolta Szabó Zoltánt A bíróság viszont egy gyilkosságról - mint a bíró elmondta - "nem találta kétséget kizáróan megállapíthatónak", hogy azt is a vádlott követte el. Az ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

A vádirat szerint Szabó Zoltán 1998 áprilisa és 2001 augusztusa között négy ismerős fiatal lányt és asszonyt, valamint egy addig számára ismeretlen prostituáltat ölt meg. Két sértettet - néhány hónap eltéréssel, ismeretlen okkal - egy tanyára csalt, ahol többször fejbe vágta őket, holttestüket pedig a tanya közelében elásta - állapította meg a vádhatóság.

Az ügyészség állítása szerint a harmadik ismerősét egy gyümölcsösben fojtotta meg a vádlott, a holttestet ugyancsak eltemette a közelben. A bíróság mindhárom esetben azt állapította meg, hogy a gyilkosságot szexuális indíttatásból követte el Szabó Zoltán. A vádirat szerint a negyedik ismerőst pénzért, 300 ezer forintjáért ölte meg: vele is a tanyára mentek, ott megkötözte a nő kezét és lábát, megfojtotta, majd eltemette.

A tárgyaláson elhangzott, hogy a nyomozási eljárás során a vádlott megmutatta, hová temette el négy áldozatát, és elmondta, hogyan ölte meg őket, amit a vizsgálatok igazoltak. Vallomásait azonban később visszavonta. A bíróság szerint az ötödik gyilkosság eltér a többitől.

A vádhatóság állítása szerint viszont a vasúti sínen holtan talált prostituálttal is a vádlott végzett. Az ügyészség azt állapította meg, hogy Szabó Zoltán a sértettet egy elhagyott helyre csalta, de a nő egy vasúti pálya közelében megállt, nem akart tovább menni.

Szabó Zoltán leütötte és megfojtotta a nőt, a sínekre helyezte a holttestet, amelyen egy éjszakai tehervonat áthaladt - áll a vádiratban. A bíró ezzel szemben többek között elmondta, hogy a helyszínelés során a vádlott más sínpárra és más irányba helyezte a próbababát, mint ahogy a holttest volt.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Öt nő megölésével vádolják a balástyai rémet

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.