Orbán szerint a kormányzat nem tartja tiszteletben a független intézményeket

A Magyar Televízió Éjjeli Menedék+1 című műsorának megszüntetése ellen emelt szót Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pénteki sajtótájékoztatóján, Pápán.
2003.11.01 08:28, Forrás: MTI

"Aggasztónak tartom, hogy ez már nem az első eset, amikor kifejezetten a polgári nemzeti, vagy keresztény értékrendet magáénak valló műsorokat érik ilyen atrocitások" - jelentette ki a volt kormányfő.

Hozzátette: "Valaki valahol berendeli a televízió elnökét, vagy valamelyik vezetőjét, s utána elrendelik, hogy a műsort meg kell szüntetni. Ez azt gondolom, hogy méltatlan a XXI. századi Magyarországhoz. Ezért is éreztük szükségét, hogy az ügyvezető elnökség azonnal a történtek után megnyilvánuljon".

Orbán Viktor szerint nem egyetlen műsorról van szó, hanem a demokrácia és a szabadság kérdéséről, ezen belül is a sajtószabadságról. A Fidesz elnöke kijelentette: "a kormányzati főhatalom nem tartja tiszteletben a független intézményeket".

"Tudom, a kormány gyakran érzi úgy, hogy felesleges akadályokba ütközik, s hogy olyasmikkel kell foglalkoznia, amikkel nem szeretne - magam is átestem ezeken az érzéseken -, de mindig van egy határ, amit az embernek tiszteletben kell tartania, még ha úgy is érzi, hogy egyébként az akaratát, a terveit és a munkáját lassítják ezek a független intézmények által támasztott kötelező eljárások" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Rámutatott: a Legfőbb Ügyészséget mint intézményt és annak vezetőjét tiszteletben kell tartani, miként a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét és vezetőjét is.

"Ez vonatkozik egyébként a bíróságok intézményrendszerére is. Rossz irányba mennek a dolgok egy országban, hogy ha egyébként vezető politikusok a nekik nem tetsző bírói ítéleteket egész egyszerűen figyelmen kívül hagyhatónak, elhibázottnak, s (...) kézlegyintéssel elintézhető esetnek gondolnak. Ez így nincs jól" - jelentette ki a volt miniszterelnök. Hozzáfűzte: "sok tekintetben változtatni kell a kormányzati főhatalomnak a független intézményekhez való viszonyán".

Teller Ede magyar származású világhírű tudós személyével és temetésével összefüggésben Orbán Viktor elmondta: Teller Ede következetes antikommunista volt világéletében, aki e nézetéből soha engedményt nem tett. "Mi nagyon nagyra tartjuk az ő emlékét és megoszolhatnak a vélemények politikai ízlés szempontjából, de mi a politikai természetű, közéleti munkásságát is nagyra értékeljük, ezért fogadtam el a meghívást" - mondta, hozzáfűzve: ha az ügyei engedik, ott lesz a gyászszertartáson.

Azzal kapcsolatban, hogy Gyurcsány Ferenc sportminiszter szintén jelen lesz és várhatóan beszédet mond a temetésen, közölte: abba, hogy kit hív meg Teller Ede munkatársi köre neki, mint meghívott vendégnek "beleszólása nincs, s kommentálni sem lenne helyes". "Még ha egyébként eszembe is jutna egy-két gondolat ezzel kapcsolatban" - jegyezte meg Orbán Viktor.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

MTV: megszűnik az Éjjeli Menedék

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.