Botrányba fullad a csepeli kórház-összevonás?

A Fővárosi Közgyűlés 2003. június 26-án, botrányos körülmények között hozta meg a döntést a két kórház összevonásáról.
2003.09.05 12:52

A kórház vezetője szerint zökkenőmentesen, a nővérek, a szakszervezet és a csepeli ellenzék szerint azonban komoly problémákkal, helyenként pedig valóságos káosszal jár a Csepeli Weiss Manfréd Kórház és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház összevonása.

A Fővárosi Közgyűlés 2003. június 26-án, botrányos körülmények között hozta meg a döntést a két kórház összevonásáról. A csepeli kórház tüntetni készülő dolgozóinak szándékosan a tüntetés időpontjára hívtak össze értekezletet, képviselőjüknek a közgyűlés szocialista-szabaddemokrata többsége először nem adta meg a szót, Csepel alpolgármestere kijelentette, hogy a kórházi ellátás csepel-szigeti bezárásával csak javulhat a városrész egészségügyi ellátása, Demszky Gábor főpolgármester pedig úgy elaludt székében a vita közben, hogy az ellenzéki képviselőknek kellett felébreszteniük.

Úgy tűnik azonban, hogy a júniusi döntést követően sem szűnt meg a kórházvita. Dr. Balla Károly, a bezárásra kerülő Weiss Manfréd Kórház szakszervezeti vezetője szerint, bár vannak területek, ahol rendben zajlik az összevonás, és kétségkívül igyekeznek emberségesen bánni a dolgozókkal, helyenként teljesen kaotikus állapotok uralkodnak. A szülésznők felmondással és végkielégítéssel távozhatnak a kórházból, sok dolgozót vesz át a Jahn Ferenc Kórház, de sokan semmiféle értesítést vagy felvilágosítást sem kaptak arról, hogy mi lesz a sorsuk, alkalmazzák-e őket a továbbiakban vagy nem.

A járóbeteg-ellátás élére a szakszervezeti vezető szerint nincs kinevezve senki, a nevében "aktív belgyógyászat" csak délután 2-ig vehet fel betegeket, de megszűnik a kórházi raktár, gyógyszertár, a gazdasági-műszaki részleg, a kórház nemrég felújított műtőjét pedig hamarosan szétverik - sorolta szomorúan a szakszervezeti vezető az aktív kórházi ellátás csepeli felszámolásának következményeit.

Állandósult az osztályokon a gyógyszerhiány

Eközben a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház dolgozóiban is növekszik az aggodalom. A Szakszervezetek.hu-nak nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő kórházi alkalmazottak nem tudják, hogy a jövőben is alkalmazni fogják-e vagy a csepeli kórház dolgozóival váltják fel őket; állításuk szerint ugyanis ők sem kaptak érdemi felvilágosítást az összevonás foglalkoztatási következményeiről.

Az összevonással járó pénzszűke miatti, szinte már elviselhetetlen takarékoskodás következtében állandósult az osztályokon a gyógyszerhiány, nincs elég fecskendő, a szülészeten a kismamáknak már csak papírvattát, a súlyos betegeknek papírpelenkát tudnak adni, a belgyógyászaton a megnövekedett beteglétszám miatt annyi pótágyat kellett elhelyezni, hogy az már betegnek-nővérnek-orvosnak egyaránt elviselhetetlen, aki pedig a kifogásainak hangot ad, szedheti a sátorfáját - sorolták problémáikat a kórház alkalmazottai. Elmondásuk szerint a nővéreknek kell felvenni éjszaka a betegeket, mert megszűnt az éjszakai betegfelvétel, nehogy pótlékot kelljen fizetni az ott dolgozóknak. Ehhez jön még hozzá, hogy nem kapnak papucsot, védőfelszerelést, de még a munkaruhát is maguk veszik meg, mert a kórház már ezt sem tudja biztosítani számukra.

Németh Szilárd, a Weiss Manfréd Kórház bezárását ellenző, a dolgozók, szigetlakók tiltakozását több ezer aláírással támogató csepeli Fidesz elnöke is nyilatkozott a Szakszervezetek.hu-nak. A politikus hangsúlyozta: Csepel lakossága még a beígért közlekedési kompenzációt sem kapta meg a főváros vezetésétől a kórházi ellátás megszüntetésének ellensúlyozására. Így nem lett, és előreláthatóan nem is lesz kiszélesítve a Jahn Ferenc Kórházhoz vezető kétsávos, közlekedési dugóktól veszélyeztetett Gubacsi híd. Nem sűríttették a kórházhoz vezető 59-es buszjáratot, éjszakai járattal pedig továbbra sem lehet közvetlenül eljutni a csepeliek ellátását feladatul kapó egészségügyi intézményhez. Mindezeket a Tóth Mihály MSZP-s polgármester meg sem próbálja kierőszakolni a főváros vezetésétől.

A csepeli önkormányzat 2004. január 1-jén szeretné átvenni a kórháztól a járóbeteg-ellátást, miközben az önkormányzati képviselőknek eljuttatott költségvetés-elemzés feketén-fehéren leírja: a városrész működőképességét nehéz lesz fenntartani, ha vállalja az önkormányzat azokat a többletkiadásokat, melyek - többek között - a járóbeteg-ellátás átvételével járnak - hangsúlyozta a csepeli Fideszes politikus.

Dr. Gerő Gábor, a Jahn Ferenc Kórház főigazgatója a Szakszerezetek.hu-nak elmondta: a Weiss Manfréd Kórház és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház összevonása nagyjából a terveknek megfelelően halad; a traumatológia és a sebészet például szeptember 30-ig, az aktív belgyógyászat előreláthatóan még két évig fog tovább működni Csepelen. Míg az előzőknél a kórházegyesítést kapacitásbővítés nélkül lehetett elérni, a belgyógyászat esetében a szükséges ágyszámbővítést előreláthatóan csak 2005-re lehet megoldani - hangsúlyozta a főigazgató.

A 452 dolgozó közül körülbelül 100 fő felmentése van folyamatban

A kórházösszevonással járó elbocsátásokkal kapcsolatban dr. Gerő Gábor - aki büszke arra, hogy főigazgatóként is szakszervezeti tag maradt - elmondta: a sebészet, a szülészet-nőgyógyászat, a traumatológia és az intenzív osztály szűnik meg Csepelen, a 452 dolgozó közül körülbelül 100 fő felmentése van folyamatban.

A Weiss Manfréd Kórház orvosai nagy részének megoldott az elhelyezése, a szülésznőknek azonban nem kötelező a felajánlott ápolónői állásokat elfogadniuk, ezért itt több felmondás is volt. Hasonló a helyzet a kórház gazdasági, műszaki-technikai személyzetével is, akiktől - néhány minőségi cserén alapuló átvételt kivéve - szintén meg kell válnia az egyesített kórháznak. Ugyanakkor a fővárosi kórházak közül többen is jelezték igényüket ápolónők és orvosok átvételére, ennek megfelelően sokan - körülbelül 50-55 fő - kikérővel távozik-távozott a csepeli kórház állományából.

A kórházegyesítés pénzügyi forrásairól a főigazgató elmondta: ha szűkösen is, de rendelkeznek a foglalkoztatotti létszám-változásokhoz és az összevonással járó átalakításokhoz szükséges forrásokkal. A Jahn Ferenc Kórház személyi állományában nem lehet nagyobb arányú elbocsátásokra számítani, az intézmény így is minimális létszámmal működik.

Csak a műszaki-gazdasági területen volt változás, és vannak még mindig "tartalékok" - emelte ki dr. Gerő Gábor. A főigazgató visszautasította a gyógyszerhiányra, a nem kielégítő betegellátásra és az éjszakás nővérek betegfelvételi munkájára vonatkozó értesüléseinket. A munkához szükséges védőfelszerelést a főigazgató szerint a kórház folyamatosan biztosítja dolgozóinak, papucsot viszont nem kötelesek adni a nővéreknek. Munkaruha terén valóban nagy az elhasználódás, ezért sok orvos és nővér saját magának vásárolja meg azt. Ez annál is inkább sajnálatos körülmény, mivel a társadalombiztosítás a munkaruha, védőfelszerelés, tűzvédelem területén nem finanszírozza megfelelően a kórházak ehhez kapcsolódó tetemes kiadásait - hangsúlyozta dr. Gerő Gábor.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Összevonják a csepeli és a délpesti kórházat A csepeli kórház bezárása ellen tiltakoztak Alaptalan vádakra épül a csepeli kórházbezárás?

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.