Új technikákkal az áruházi lopások ellen

Egy átlag évben Magyarországon az ismertté vált bűncselekményeknek, mintegy 78%-a vagyon elleni bűncselekmény.
2003.08.04 15:36

Ennek kb.30-40%-a, ami a lopás kategóriájába sorolható és ennek egyik válfaja az áruházi lopás,amit megfelelő technikával és szemléletváltással jelentősen lehetne csökkenteni, közölte Szomor Sándor, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság nyomozó osztályvezetője.

Az áruházi lopásokat, másképpen megélhetési lopásnak is nevezzük, amit jellemzően azok az elszegényedett emberek követnek el, akik valamilyen oknál fogva rászorulnak erre a bűncselekményre.

A megélhetési lopások nagy része élelmiszer lopás, illetve azok, akik valamilyen eladási forráshoz tudnak jutni, különböző kisebb értékű műszaki cikkeket és ruhadarabokat lopnak és rövid úton, magánforgalomban próbálják ezt később értékesíteni.
Ezeket a lopásokat nem egyszerű felderíteni, hiszen olyan tárgyakról van szó, amelyek azonosítószámmal nem rendelkeznek. Maga az utólagos felderítés tehát nagyon nehéz. Ha sikerül elfogni egy ilyen bolti tolvajt és ha rendelkezik állandó lakhellyel, akkor a házkutatás vezethet eredményre, más esetekben azonban csak egyedi tettenéréses bizonyításokat lehet végrehajtani.

Az áruházak sokat tehetnek a saját áruk védelmére, többnyire tesznek is, hiszen sok helyen a legegyszerűbb áru is el van látva valamilyen védelemmel. Ezt kiegészítheti a kamerarendszer és a tükör, illetve a biztonsági őr.

A jó technika viszont nagyon fontos, hiszen alibiből teljesen fölösleges egy kamerarendszert felállítani és ezt mi mindig hangoztatjuk. Tehát olyan kamerákra van szükség, amelyek alkalmasak az azonosításra és valóban figyeli is őket valaki. A legtöbb új ipari kamera már olyan jó minőségű képet készít, amelyen fölismerhető az elkövető és ha ez össze van kötve egy videóval és visszakereshető, már elkezdhető a nyomozás, hiszen a büntetőeljárásról szóló törvény ezt egyértelműen lehetővé teszi. Egy ilyen rendszer ma már nem olyan drága, mindenképpen kevesebbe kerül, mint amennyi a lopások okozta kár.

Az áruházai lopások visszaszorításában a nyomozóhatóság és az adott üzlet együttműködésére is szükség van. Ha jó az együttműködés, akkor ezeket az elkövetőket bíróság elé állítják és szépen lassan kivonhatóak a forgalomból, de tapasztaljuk azt is, hogy van ahol megelégednek az áru visszavételével és egyszerűen elengedik a tolvajt. Ezek az áruházak számíthatnak arra, hogy az elkövetők visszatérnek, mert akit egyszer elengednek, az másodszor is megpróbál majd lopni.

Vagyis az áruházaknak az összes bűncselekményt jelezni kellene az illetékes kapitányságnak, akik aztán megteszik a szükséges lépéseket.

Sokszor tapasztaljuk azonban azt, hogy az eladók, illetve biztonsági őrök nem hajlandóak nyilatkozni, nem akarnak tanúskodni, hiszen adott esetben kétszer is be kellene menniük a bíróságra, de akad olyan is, aki félelemből nem vállalja a tanúskodást. Ez egyébként a magyar emberekre jellemző tartózkodás. Vannak olyan esetek, amikor egyáltalán nem szólnak a rendőrségnek és más csatornán keresztül kapunk jelzést arról, hogy bűncselekmény történt.

Bizonyítani viszont csak azt tudjuk, amikor elmondják, hogy ez a lopás történt, itt van a jegyzőkönyv róla és utána a rendőrség átveszi az intézkedést.

A kiskereskedelmi egységek nyeresége manapság nagyobb veszélynek van kitéve, mint valaha, mondja el a témáról Szép Zsuzsa, az áruvédelmi rendszereket fejlesztő ADT-Sensormatic ügyvezető igazgatója. Egyrészt az áruk szabad megközelíthetõsége, valamint a pultok elhagyása jelentõsen növelik a bolti lopások veszélyét.

Az áruvédelmi rendszerekből ráadásul a tolvajok -akik a lopásból élnek egyre felkészültebbek Ezért az folyamatosan fejleszteni kell mind az eszközöket,mind a technológiát. Az új tervezésű etikettek illegális eltávolítása sokkal nehezebb feladat elé állítja a tolvajt, a forráscimkezéssel a csomagoláson illetve magában az áruban! elhelyezett áruvédelmi cimkék roncsolásmentes eltávolítása pedig lehetetlen.

A nagyforgalmú bevásárlóközpontokban szinte kötelezővé vált a komplex védelmi rendszer kialakítása.A hatékony veszteségmegelőzést az elektronius áruvédelem, a zártláncú kamerarendszer és a jól felkészült biztonsági személyzet összehangolt munkája biztosítja.

Persze 100%-os, tökéletes biztonság nem létezik, hiszen csupán a biztonsági berendezések működtetése nem elegendő. A technikai rendszerek és a jól felkészült biztonságtechnikai személyzet munkájának összhangja kulcskérdés az optimális biztonság kialakításában, hiszen a berendezések jelzéseire embereknek kell reagálniuk. Megfelelő reakció és az azt követő gyors intézkedés hiányában a legjobb teljesítményt nyújtó rendszerek sem képesek önmagukban megfelelő eredményt elérni a veszteségmegelőzésben.

A zártláncú videomegfigyelő ( CCTV) rendszerek termékskálája a legkomplexebb kínálatot biztosítja a CCTV felhasználók részére. Ezen a területen az analóg rendszereket egyre inkább felváltják a digitális megoldások, ezáltal is hatékonyabbá téve az objektumok védelmét.
A visszaélés lehetősége azonban nagyban függ a rendszerek fejlettségi fokától is. A legújabb digitális biztonsági kamerarendszereknél ugyanis már különböző biztonsági szintek és hozzáférési jogosultságok beállítására van lehetőség .

Így lehetséges, hogy az előre beprogramozott jogosultságok alapján például az őr csupán figyelemmel kísérheti a kamerák képét, míg azt egy felsőbb szervezeti szinten dolgozó személy már rögzítheti is, de a kért felvétel kimásolására és elemzésére már csak a biztonsági igazgatónak van jogosultsága.

A nyereségnövelés lehetséges módja

A forráscímkézés - mely szerint már a gyártás ill. a csomagolás folyamán a termékekbe kerül az áruvédelmi címke - alkalmazása rendkívüli gyorsasággal terjed szerte a világon. A módszer forradalmasítja az áruvédelmi megoldást és jelentõsen lecsökkenti annak költségeit, hiszen a nagy mennyiségnek köszönhetõen a címkézés költsége egy termékre vonatkoztatva sokkal kevesebb,

valamint az egyes áruházak beruházása csak az áruvédelmi berendezés beszerzésének költségét jelenti.

A címkék felhelyezésének legkorszerűbb módja a forráscímkézés, melynek egyik előnye, hogy a címke szakszerűen és teljesen elrejtve kerül a termékre, megnehezítve ezzel az illegális eltávolítást és kiküszöböli az árazásnál történő alkalmazotti lopásokat.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.