III/III-as ügynök volt a rádió szerkesztője?

Lemondásra szólították fel az átvilágítóbírák Erdélyi István Dezsőt, a Magyar Rádió szerkesztőjét. Erdélyi a sajtó munkatársainak ellenőrzésén akadt fenn.
2003.07.30 08:35, Forrás: Népszabadság

A dokumentumokból az derült ki, hogy 1983. július 15-én "Revizor" fedőnévvel titkos megbízottként szervezték be. Ekkor népművelőként dolgozott a Szakszervezetek Fővárosi Művelődési Házában, később a Csepel Autógyár Fényszóró című lapjánál, majd a BKV Közlekedési Hírlap szerkesztőségénél dolgozott. Volt a Vasárnapi Újság riportere is. Átvilágítása idején a Magyar Rádiónál pedig szerkesztett. A lapnál időközben megszüntette a munkaviszonyát. Erdélyi az átvilágítóbírák előtt a III/III-as tevékenységéről nem nyilatkozott.

Közölte ugyanakkor, hogy szerinte a bizottságnak nincs hatásköre őt ellenőrizni, mert harmincezernél kisebb példányszámban havonta megjelenő lapnál dolgozott, illetőleg a Magyar Rádió Rt.-nél nem is szerkesztő. A rádió elnöke arról tájékoztatta az átvilágítókat, hogy Erdélyi munkaköri leírásában szerkesztői tevékenység szerepel. Ezért az újságírót a törvény alapján lemondásra szólították fel, aki ennek nem tett eleget. Ezért nyilvánosságra hozták a határozatot.

A Magyar Rádió szóvivője, Morvai Katalin a napilapnak megerősítette: Erdélyi a rádió belső munkatársa, a Kossuthnál belpolitikai szerkesztő. A rádió alelnöke korábban valamennyi átvilágított újságíró határozatát bekérette, így valószínűleg nem a tegnapi közleményből értesültek az érintettségről. Kérdésünkre, hogy megválnak-e az újságírótól, Morvai elmondta: egyelőre döntés nincs az ügyben, de kikérik a Tulajdonosi Testület véleményét.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Felelősségre vonás a rádióriporter ellen - csak a vád nem ismert A Magyar Rádió elnöksége nem tervez létszámleépítést

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.