Perbeszédek a bolti sorozatgyilkos ügyében

A vád szerint az újvidéki születésű férfi szabadulása után 1998 januárjában-februárjában kirabolt három üzletet, és pisztollyal lelőtt négy eladót.
2003.07.15 14:41, Forrás: MTI

hirdetés

A négy halálos áldozatot követelő bolti sorozatgyilkosságokkal vádolt Erdélyi Nándor ügyében kedden a perbeszédek során az ügyész életfogytiglani szabadságvesztést, a védő felmentést kért; a Fővárosi Bíróság (FB) pénteken hirdeti ki elsőfokú ítéletét.

A vád szerint az újvidéki születésű, jugoszláv állampolgárságú férfi, aki bolti rablások miatt a 90-es évek közepén több évet töltött börtönben, szabadulása után 1998 januárjában-februárjában kirabolt három üzletet, és pisztollyal lelőtt négy eladót. Zsákmánya összesen, mintegy 50 ezer forint volt.

Az FB 2000-ben kihirdetett elsőfokú döntésében nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés címén ítélte életfogytiglanra Erdélyi Nándort a csepeli kettős gyilkosság miatt, és úgy rendelkezett, hogy leghamarabb 23 év után vizsgálható feltételes szabadlábra bocsátása.

Ugyanakkor az FB akkor nem látta kellően bizonyítottnak azt, hogy a másik két gyilkosságot is a vádlott követte el, így azok miatt nem mondták ki Erdélyi Nándor bűnösségét.

A félreeső kis boltokban zárás előtt végrehajtott cselekményeknek nem volt szemtanúja, a gyilkos fegyver sem került elő, és más tárgyi bizonyíték is csak elvétve került a hatóságok birtokába.

Erdélyi Nándor a rendőrségen többször is részletes beismerő vallomást tett, ám a bíróság előtt már visszavonta korábbi beismeréseit, melyeket állításai szerint kényszer, fenyegetés hatására tett. A FB 2000-ben úgy látta, hogy a csepeli kettősgyilkosság helyszínéről, illetve Erdélyi Nándor ruhájából származó anyagmaradványok, mikroszkopikus üvegdarabkák, illetve festékszemcsék egyezése kellő bizonyíték Erdélyi Nándor bűnösségére abban az időben, a másik két esetben azonban nincs a vádlott terhére írható minden kétséget kizáró bizonyíték.

A Legfelsőbb Bíróság azonban tavaly másodfokon hatályon kívül helyezte az FB döntését, és új eljárásra utasított. A Legfelsőbb Bíróság szerint összefüggésében kellett volna szemlélni Erdélyi Nándor nyomozati szakban mind a négy gyilkosságra vonatkozóan tett részletes beismerő vallomásait, a helyszínek részletes leírását, amelyekben mind a négy emberölést illetően voltak olyan adatok, amelyeket csak az elkövető ismerhetett.

Továbbá a Legfelsőbb Bíróság nagy jelentőséget tulajdonított annak, hogy mind a négy gyilkosságot ugyanazzal a fegyverrel követték el, illetve Erdélyi Nándor őrizetbe vétele után abbamaradt a sorozat jellegű bűncselekmény.

A megismételt eljárásban a keddi perbeszédek során az ügyész az eredeti váddal egyezően, a Legfelsőbb Bíróság álláspontjával összhangban mind a négy emberölés miatt kérte a vádlott bűnösségének megállapítását és életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását azzal, hogy Erdélyi Nándor feltételes szabadságra bocsátását leghamarabb 30 év múlva lehet vizsgálni. Mellékbüntetésként Erdélyi Nándor Magyarországról való kiutasítását is indítványozta az ügyész.

A vádbeszéd során elhangzott: teljességgel életszerűtlen az az elképzelés, hogy ugyanazzal a fegyverrel napokon belül különböző személyek nagyfokú hasonlóságot mutató bűncselekményeket követnek el.

Az ügyész rámutatott arra is, hogy Erdélyi Nándor videón rögzített vallomásaiban minden kényszer nélkül a részleteket illetően is többnyire pontosan beszélt a cselekményekről.

Továbbá Erdélyi Nándor a helyszíneken a rendőrök jelenlétében úgy mutatta meg a történteket, ahogy az a szakértők szerint is valószínűsíthető és a kiürített helységek korábbi berendezéseit is jól rekonstruálta.

Erdélyi Nándor ügyvédje védőbeszédében azt hangsúlyozta, a megismételt eljárás nem hozott fordulatot az alapeljáráshoz képest. A vád nem bizonyított, és ismeretlen maradt a cselekmények motívuma, célzata is.

Az ügyvéd szerint az eset összes körülményeit mérlegre téve a bíróság nem juthat más következtetésre mint a bizonyítottság hiányában történő felmentésre.

Erdélyi Nándor az utolsó szó jogán azt hangsúlyozta, hogy nem követte el a gyilkosságokat, és kérte felmentését.

Bízom abban, hogy a bíróság igazságot szolgáltat, nem pedig csak a közvéleménynek szóló ítéletet, - fogalmazott a bolti sorozatgyilkosságokkal vádolt több mint fél évtizede fogva tartott Erdélyi Nándor az utolsó szó jogán a Fővárosi Bíróságon.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Életfogytiglani vár a bolti sorozatgyilkosra?

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.