A Fidesz az MSZP-re, az MSZP a Fideszre mutogat a brókergate ügyben - hol az igazság?

Rogán Antal újabb szocialista szálakat fedez fel, Gy. Németh Erzsébet beismerésnek tekintené a Fidesz hallgatását.
2003.07.14 07:34, Forrás: NOL

A szocialista bróker-gate ügy szálai a szocialista kormány, a szocialista párt irányába mutatnak - jelentette ki Rogán Antal rendkívüli sajtótájékoztatóján szombaton. A Fidesz frakcióvezető-helyettese kifejtette: ezt támasztja alá, hogy a K&H Equities pályáztatás nélkül 13 milliárd forint közpénzt kapott vagyonkezelésre, s "eközben az egyetlen kimutatható kapcsolat a K&H, valamint az Állami Autópálya-kezelő (ÁAK) Rt. között egy szocialista képviselő". Rogán Antal szerint a valódi ok László Csaba pénzügyminiszter, a bank korábbi vezérigazgató-helyettese.

Miatta esett a választás a K&H Equitiesre. A szocialistákhoz vezető második szálnak Rogán azt tartja, hogy a 13 milliárd forintból 500 milliót Pannonplast-részvények vásárlására használtak fel. A Britton-csoport Rogán olvasatában 500 millió forint hitelhez jutott az államtól azért, hogy azon Pannonplast-részvényeket vásároljon, nyerészkedjen, majd ezt az összeget később az államnak visszajuttassa. A különösen kedvező helyzet mögött Rogán a belügyminiszter férjét, Jegesy Andrást láttatja, akinek ügyvédi irodája, mint mondta, hónapokon keresztül közös irodaházban működött a Brittonnal.

A harmadik szál Rogán szerint a VIP-részvényesek, a különleges befektetők listája, mert - egyes sajtóhírek szerint - ezen televíziós személyiségek, üzletemberek mellett szocialista politikusok is szerepelnek. Nevet a Fidesz képviselője nem említett. Rogán szorgalmazta viszont, hogy Csillag István gazdasági miniszter mondja meg, kik kérték fel arra, hogy az ÁAK igazgatótanácsába delegálja Gáldi György szocialista képviselőt.

Gy. Németh: Rogán nem mond igazat

Az RTL Klub szombati híradójában Csillag István sajtószóvivője útján azt üzente: a tárca vizsgálata szerint az Állami Autópálya-kezelőnél a vezérigazgató, Bitvai Miklós nem járt el kellő gondossággal. Ezért leváltották. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a K&H Equities kezelte az autópálya-kezelő szabad pénzeszközeit, és ennek során szabálytalanságok történtek. Csillag István hozzátette: Gáldi Györgyöt szakmai tapasztalata és nem politikai tisztsége alapján jelölte a minisztérium az autópálya-kezelő igazgatóságába.

- Rogán Antal ezúttal sem mondott igazat, úgy hiszem, hogy egyetlen szocialista politikus sem érintett a K&H brókercége körüli botrányban - mondta Gy. Németh Erzsébet. Az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese emlékeztetett rá: az elmúlt napokban kérdéseket tett fel, amelyekre most sem válaszolt a Fidesz, ezért megismétli azokat: Miért kér egy többmilliárdos - nagy részben az előző kabinet időszakában történt - sikkasztással gyanúsított bróker politikai menedékjogot a Fidesz frakcióvezetőjétől, és miért pont tőle?

Arra is kíváncsi: milyen minőségben tartott kapcsolatot Áder János Fidesz-frakcióvezető Kulcsár Attilával, a sikkasztással gyanúsított brókerrel, és milyen szerepe volt a kapcsolattartásban Áder János volt kabinetfőnökének és Wermer Andrásnak, a Fidesz volt média-tanácsadójának. Arra sem válaszolt a Fidesz, folytatja Gy. Németh, hogy mi a kapcsolat a pénz eltűnése, a K&H brókercége, a Vegyépszer Rt., illetve az autópálya-építésekben részt vevő más cégek, a közbeszerzés nélküli autópálya-építések milliárdjai és a Fidesz vezetői között.

Milyen szerepe volt ebben Simicska Lajos volt APEH-elnöknek? - kérdezi továbbra is a szocialista képviselő. Gy. Németh Erzsébet felhívta a figyelmet: arra sem felelt a Fidesz, igaz-e, hogy a K&H segítségével 2001-ben és 2002-ben több milliárd forintot utaltak át külföldi off-shore cégek bankszámláira a közbeszerzések nélküli autópálya-építésben részt vevő egyes cégek számláiról.

Néhány napjuk van még a fideszeseknek a válaszadásra

Néhány napjuk van még a válaszadásra, de utána a hallgatás beismerés lesz - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet. Az MSZP-politikus arról nem nyilatkozott, hogy miért éppen ezek a nevek merültek fel benne, amikor megfogalmazta a kérdéseit. Emlékezetes: Simicska Lajos az autópálya-építésekért felelős Magyar Fejlesztési Bank elnöki tanácsadója volt.

Medgyessy Péter miniszterelnök szombati interjújában kijelentette: a kormány eltökélt, hogy minden szabálytalanságot feltár, aki bűnt követett el, az felelni fog, legyen bármilyen gazdag és fontos személy.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

A kormányfő felelősségre vonást sürget a brókergate-ügyben - Rogán: a szálak az MSZP-hez vezetnek Két irányból is az autópályák felé kanyarodik a brókerbotrány - Gy. Németh teljes körű beismerő vallomást kér a Fidesz vezetőitől Gál J. Zoltán: Tisztességes emberek nem hazudnak, nem rágalmaznak - K&H brókercég botránya

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.