Felelősségre vonják a berlini tudósítót - Barát József mondvacsináltnak tarja a vádakat - MR

Az MR külpolitikai szerkesztője ellen Perjés Klára, a Kossuth adó főszerkesztője kezdeményezett fegyelemi eljárást.
2003.07.11 17:13, Forrás: MTI

A Magyar Rádió (MR) érdekeit az szolgálja, ha a rádió berlini tudósítói posztja kapcsán kialakult helyzetet, a szakszervezet és a vezetőség közti nézeteltérést házon belül rendezik - fogalmazott a Független Rádiós Szakszervezet (Frász) ügyvivője pénteken az MTI-nek nyilatkozva.

"Teljesen alaptalannak, mondvacsináltnak tartom az ügy kapcsán ellenem indított felelősségre vonási eljárást" - mondta Barát József, a Frász ügyvivője. A Frász ügyvivőjének megítélése szerint a felelősségre vonási vizsgálatot a Magyar Nemzetben megjelent írás indította el. Barát József az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: előzőleg nem kívánt nyilatkozni, a Nap Tv meghívását is elhárította, de mivel az intézmény oldaláról megszólalt az alelnök, úgy ítélte meg, hogy neki is szólnia kell.

Az MR külpolitikai szerkesztője ellen Perjés Klára, a Kossuth adó főszerkesztője kezdeményezett fegyelemi eljárást. Mint azt Hollós János, az MR alelnöke az MTI-nek elmondta: a fegyelmi eljárásban azt akarják tisztázni, hogy mi történt valójában, milyen szerepe volt a szakszervezeti vezetőnek a berlini tudósítói poszttól való visszalépésekben. Hollós János a pályázat kapcsán elmondta: merőben szokatlan dolgok történtek; 77 éve nem fordult elő a rádió életében, hogy egymás után két komolyan felkészült, a szakma legjobbjainak számító pályázó lépjen vissza.

Barát József szavai szerint "sok minden nem fordult elő a rádió elmúlt 77 évében, ami mára előfordul". "Nem fordult még elő, hogy külföldi tudósítói posztra külső pályázatot írtak volna ki először"; korábban mindig intézményen belüli pályázatot írtak ki, s csak egy esetben fordult elő az, hogy külső tender követte a belsőt, annak eredménytelensége miatt - mondta.

A külpolitikai szerkesztő ismertetése szerint nem írtak még ki pályázatot úgy, hogy ne szerepelt volna a feltételek között rádiós gyakorlat, ne lett volna feltétel a mikrofon engedély, s az sem fordult még elő, hogy a rádió munkatársai a sajtóból értesültek volna a külföldi tudósítói állás meghirdetéséről. Barát József az MR alelnökének észrevételére, miszerint a pályázat kiírásakor nem jelezte aggályait úgy reagált: a külpolitikai szerkesztőség teljes stábja "aláírta" azt a levelet, amelyet még március 13-án tettek közzé az intézmény belső levelezési rendszerében.

E dokumentumban azt fogalmazták meg, hogy "a külpolitikai műhely munkatársai örömmel vennék és megtiszteltetésként értékelnék, ha az illetékes szakmai és munkahelyi vezetők szakítanának egy kis időt szakmai fórumra a pályázattal kapcsolatban". Megjegyezte: erre soha sem reagált az intézmény vezetése. Barát József véleménye szerint a berlini tudósítói állás betöltésére kiírt pályázat amellett, hogy "eltért a szokásjogtól, és a jó ízléstől", még a "Munka törvénykönyvének előírásait is megsértette azzal, hogy a belső pályázókat félretették, ügyüket meg sem tárgyalták".

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.