Kovács: Soha nem fordult még ellenzéki politikus hazája ellen - Magyarország nevét diplomáciai úton kell tisztára mosni

<i>"Soha egyetlen magyar ellenzéki politikus nem kezdeményezte az elmúlt 13 év alatt azt, hogy egy nemzetközi szervezet határozatban ítélje el saját hazáját."
2003.06.12 08:09, Forrás: MTI

Soha egyetlen magyar ellenzéki politikus nem kezdeményezte az elmúlt 13 év alatt azt, hogy egy nemzetközi szervezet határozatban ítélje el saját hazáját - mondta Kovács László a kormányszóvivői sajtótájékoztatón, szerdán Budapesten.

A külügyminiszter arra reagált, hogy a Kereszténydemokrata Internacionálé végrehajtó bizottsága június 4-i lisszaboni ülésén a Fidesz javaslata alapján határozatban állapította meg, hogy Magyarországon a legutóbbi parlamenti választásokat követően több alkalommal sérültek az alapvető politikai és állampolgári jogok. Az ülésen jelen volt Orbán Viktor is, mint a Kereszténydemokrata Internacionálé egyik alelnöke.

Kovács László úgy fogalmazott: "szomorú, hogy a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség és személy szerint a volt miniszterelnök, Orbán Viktor ilyen mélyre süllyedt". Úgy vélte, hogy pártállástól függetlenül minden jó érzésű embert felháborít az, ami történt.

A miniszter bejelentette: a kormánynak kötelessége, hogy megvédje az országot a hamis vádaktól, ezért megteszik a szükséges diplomáciai lépéseket. Az MTI érdeklődésére a miniszter előre nem kívánta elárulni, konkrétan milyen diplomáciai lépésekre készül a kormányzat.

Ezen túlmenően - mint mondta - tudatja a Kereszténydemokrata Internacionáléval: kész bármikor vendégül látni a szervezet küldötteit, hogy alaposabban megismerkedjenek a magyarországi valósággal, az emberi jogok és a demokrácia tényleges magyarországi helyzetével.

Kovács László példátlannak nevezte, hogy egy párt saját belpolitikai céljai érdekében megpróbálja félrevezetni azt a nemzetközi szervezetet, amelynek tagja, és megpróbálja lejáratni a Magyar Köztársaságot.

"A határozatban szereplő vádak egytől egyig megalapozatlanok, valótlanok" - szögezte le Kovács László. Mélységesen igazságtalannak tartja a külügyminiszter, hogy a Fidesz javaslatára elfogadott dokumentum azt a Magyarországot, amely maradéktalanul teljesíti a nemzetközi demokratikus normákat, egy sorba helyezi két olyan országgal, amelyek gyakran szerepelnek nemzetközi szervezetek napirendjén, mint olyan államok, amelyekben súlyos sérelmek érik az emberi jogokat.

Kovács László hangsúlyozta, hogy Magyarország 13 éve tagja az Európa Tanácsnak, és most csatlakozik az Európai Unióhoz. Hozzáfűzte, hogy e két szervezet alapértékének tekinti a demokráciát és az emberi jogok tiszteletben tartását. Cinikusnak nevezte, hogy egy olyan párt, és egy olyan politikus vádolja a kormány azzal, hogy hazaárulás címén lép fel bírálóival szemben, amely párt - és személy szerint az, aki ezt a javaslatot tette - kormányzása idején hazaárulással vádolta még a parlamentben is az ellenzéki képviselőket.

Kovács László emlékeztetett arra is, hogy a Fidesz kormányzása alatt listát állított össze azokról a politikusokról és újságírókról, akik a magyar vagy külföldi sajtóban bíráló megjegyzéseket tettek a kormányra.

SZDSZ: Elképesztő " a Fidesz és Orbán Viktor akciója"

Elképesztőnek tartja az SZDSZ elnöke "a Fidesz és személyesen Orbán Viktor akcióját", amellyel egy nemzetközi fórumon kezdeményezték Magyarország elítélését. Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök az MTI-nek szerdán elmondta: az ország nem olyan, mint amilyennek a nemzetközi közvélemény előtt a Fidesz megpróbálja leírni.

"Ami a konkrét vádakat illeti, bizonyos pontokban a Fidesz- kormányzás időszakára emlékeztetnek" - fogalmazott, hozzátéve: lehet, hogy Orbán Viktor most tudott elemzéseket olvasni saját kormányzásának időszakáról. Kuncze Gábor közölte: minden politikai erőnek közös felelőssége, hogy milyen lesz az az ország, amelynek érdekében mindnyájan tevékenykednek.

"E tekintetben én is látok javítani valókat" - tette hozzá, megjegyezve: "például az emberek jogainak tiszteletét, vagy a szabad véleménynyilvánítást illetően". Mint mondta, ha a kezdeményezés arról szól, hogy "tegyünk meg mindent ezen célok érdekében", akkor egyetért Orbán Viktorral, és azt ajánlja, hogy "mindenki sürgősen kezdjen el a saját háza táján sepregetni".

"Komolytalan az elfogadott lisszaboni határozat"

Komolytalan és nevetséges a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) július 4-i elnökségi ülésén Lisszabonban elfogadott határozat, mely szerint a szocialista-liberális kormány hatalomra kerülése óta Magyarországon több esetben megsértették az alapvető emberi és polgári jogokat - nyilatkozta Valki László egyetemi tanár szerdán az MTI megkeresésére.

A nemzetközi jogász szerint az efféle állásfoglalások súlyát az határozza meg, hogy mekkora tekintélye van az elfogadásukban közreműködő személyeknek, illetve a dokumentumban foglaltak mennyire felelnek meg a valóságnak.

- Ennek a politikai deklarációnak se a nemzetközi jog, se az államközi kapcsolatok szempontjából nincs relevanciája. Ezen túlmenően pedig Magyarország egy ismert európai állam, a nemzetközi közvélemény tehát tudja, hogy a Kereszténydemokrata Internacionálé határozatában foglaltak igen-igen távol állnak a valóságtól - fejtette ki a szakember.

- A deklaráció jellegét bárki számára jól megvilágíthatja az is, hogy a jelenlegi magyarországi ellenzéki pártok javaslatára fogalmazódott - jegyezte meg Valki László.

A CDI határozata szerint Magyarországon a tavalyi kormányváltás óta elterjedt a rendőrség pártpolitikai befolyásolása, a politikai viták beszűrődése a bíróságokra, a kormány bírálói ellen indított "felségsértésszerű" bírósági eljárások, a gyülekezési jog, a szabad véleménynyilvánítás korlátozása, az ellenzéki gondolkodók megfélemlítése és a polgári sajtó életképtelenné tétele.

A Kereszténydemokrata Internacionálé szerint a magyar kormány szerveinek egyes lépései nincsenek összhangban az alkotmánnyal, továbbá az ENSZ, az Európai Tanács és az EU dokumentumaival.

Hende Csaba: "a Medgyessy-kabinet a politikai célú véleménynyilvánítást kriminalizálja"

Hende Csaba szerint a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) Lisszabonban elfogadott határozata "a Szabadság Kis Köre polgári körnek az emberi jogok sérelméről készített határozatát veszi alapul".

Orbán Viktor volt kabinetfőnöke szerdai sajtótájékoztatóján, amit a határozat ügyében hívtak össze, a Szabadság Kis Köre nevében azt mondta, hogy azonosul a határozattal, amely "az elmúlt egy évben Magyarországon történt emberi jogi sérelmek kapcsán született". A polgári körök koordinátora hipokritának, képmutatónak nevezte azt a magatartást, ahogyan a határozat megjelenését baloldali politikusok kommentálták.

"Ha a tükör csúnya képet mutat, ne a tükörre haragudj" - szögezte le. Kérdésre válaszolva Hende Csaba úgy vélekedett: "a határozat azért születhetett meg, mert Magyarországon a kormány részéről nem történt visszajelzés az emberi jogok sérelmét felvonultató nyilatkozatokra".

Ugyancsak újságírói érdeklődésre azt mondta: nem az a kérdés, hogy mi történt Lisszabonban, hanem az, hogy mit kerestek a rendőrök annak idején Berkecz Máriának, a Millenáris Kht. vezetőjének a fehérneműi között. Arra a felvetésre, hogy az előző kormány idején az akkori ellenzéket rendszeresen vádolták azzal, hogy külföldön rossz képet fest Magyarországról, Hende Csaba azt válaszolta: "az ország tekintélye fontos, de a tekintély megőrzése nem jelenti a problémák szőnyeg alá söprését".

Hende Csaba szerint a Medgyessy-kormány nem tartja tiszteletben az emberi jogokat, csak tetszőleges céljaira használja fel, s módszerei a pártállami időket idézik. A politikus úgy fogalmazott, hogy "a Medgyessy-kabinet a politikai célú véleménynyilvánítást kriminalizálja".

Tóbiás József: " A magyar társadalomhoz méltatlan a lisszaboni határozat"

"A magyar társadalomhoz méltatlannak" nevezte a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) lisszaboni határozatát Tóbiás József, az MSZP pártigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján, Szekszárdon. A politikus szerint ilyen határozatokat mind a Szocialista, mind a Kereszténydemokrata Internacionálé olyan országok számára szokott megfogalmazni, amelyeket diktatórikus államként kezel.

"Azt gondolni, hogy Magyarország 13 évvel a rendszerváltozás után Kubával, Burmával azonos rangsorban van, számomra szégyen" - jelentette ki. Tóbiás József az MSZP Tolna megyei szervezetének aktuális politikai kérdésekkel foglalkozó fórumát követően mondta el véleményét a sajtóban napvilágot látott lisszaboni határozatról. Kifejtette: Magyarország tizenhárom éve tagja az Európa Tanácsnak, "amely a legdemokratikusabb, legerősebb emberi közösség".

Mint mondta, egy országon belül többféle álláspontot képviselhetnek a politikai pártok, külföldön viszont az ország, a nemzet egységes kell, hogy legyen. Megítélése szerint ez látszik ma felbomlani. Úgy vélte: a volt miniszterelnök nem a kormányt, hanem "saját magát és az országot szégyenítette meg" ezzel a lépésével.

"Azért is tartom szégyennek, mert az elmúlt négy évben ő volt az, aki lehazaárulózta az ellenzéket, és nyílt színen kijelentette, hogy a parlament működik ellenzék nélkül is" - mondta a politikus. Hozzáfűzte: ebben az ügyben nem a politikának kell mélyreható elemzéseket végeznie, hanem a magyar társadalomnak kell ítéletet hoznia. Tóbiás József megjegyezte: ezt az ítéletet a magyar társadalom 2002-es döntésével már meghozta.

MDF: nem felháborodni kéne a nyilatjkozaton, hanem elgondolkodni

Az MDF nem tartja szerencsésnek, hogy nemzetközi szervezetek magyar tagszervezetük véleményének kikérése nélkül adnak ki nyilatkozatot a magyarországi közállapotokról, azonban a CDI kommünikéjében megfogalmazott számos állítással egyetért - tartalmazza a párt nyilatkozata.

Az MTI-hez szerda este eljuttatott közlemény leszögezi: az MDF nem képviseltette magát a Keresztény Demokrata Internacionálé lisszaboni rendezvényén. A Kereszténydemokrata Internacionálé végrehajtó bizottsága június 4-i lisszaboni ülésén, amelyen Orbán Viktor is részt vett, a Fidesz javaslata alapján határozatban állapította meg, hogy Magyarországon a legutóbbi parlamenti választásokat követően több alkalommal sérültek az alapvető politikai és állampolgári jogok.

Az MDF szerint "a kormányzatnak nem felháborodnia kell a mostani nyilatkozaton, hanem elgondolkodnia, hogy a Freedom House miért bírálta már korábban is a magyarországi sajtószabadság helyzetét". "A szocialista-szabad demokrata koalíciónak a külföldi kritikákra való válaszadás helyett az ország helyzetével kell végre törődnie" - emeli ki az MDF közleménye, amely szerint az MDF-et nem a külföldi vélemények, hanem az emberek romló életkörülményei, és a kormányzat "soha nem látott falurombolási intézkedései" aggasztják.

Emlékeztetnek rá: az MDF vezette Antall-kormány "a legnehezebb időben vállalta az ország kormányzását, mégis az akkori ellenzéki pártok számos valótlan állítást és bírálatot fogalmaztak meg a nemzetközi pártszövetségeken keresztül a hazai és külföldi sajtóban a Magyarországon lévő belpolitikai helyzetről". "Az MDF akkor is a nemzet sorsát tartotta szem előtt, és az emberek valós, mindennapi problémáit igyekezett orvosolni" - áll a közlésben.

A kormány és a kormánypártok "példátlannak" és "elképesztőnek" tartják, hogy a Fidesz a CDI lisszaboni fórumán egy Magyarországot elítélő határozatot kezdeményezett, az ellenzéki párt viszont fenntartja véleményét, hogy a kormányváltás óta elszaporodtak az emberi jog elleni sérelmek.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

A jogtipró címet szerezte meg Magyarország egy nemzetközi fórumon

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.