Paks: Lemondott a biztonsági igazgató, eljárás a műszaki igazgató ellen

Lemondott a Paksi atomerőmű biztonsági igazgatója, miután egy három fős testület vizsgálta az április 10-i üzemzavar körülményeit.
2003.05.20 16:24, Forrás: MTI

A Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója elfogadta a biztonsági igazgató - korábban vezérigazgató-helyettes - lemondását kedden.

Ezt Kocsis István, az erőmű vezetője jelentette be kedden Pakson sajtótájékoztatón, amelyen beszámolt az áprilisban történt súlyos üzemzavar belső műszaki és biztonsági felelősség vizsgálatának eredményéről.

Elmondta: a korábbi - az alkalmazott technológia engedélyezési eljárásának idején pozícióban lévő - biztonsági igazgatót, aki az üzemzavar bekövetkezésekor műszaki igazgató volt, egy évre alacsonyabb beosztásba helyezte, személyi alapbére és javadalmazása csökkentésével. Ugyanígy járt el a műszaki osztály vezetőjével szemben is.

Közölte továbbá, hogy a korábbi műszaki igazgatóval szemben eljárás indult, ezt azonban - minthogy betegállományban van - felfüggesztették. A nukleáris biztonsági osztály vezetője írásbeli figyelmeztetésben, prémiummegvonásban részesült.

Kocsis István személyiségi jogokra való hivatkozással a felelősségre vontak nevét nem közölte. Elmondta: az új vezetői megbízásokról várhatóan még ezen a héten dönt, a lemondott biztonsági igazgató munkáját addig helyettese látja el.

A Paksi Atomerőmű Rt. vizsgáló bizottsága a Munka törvénykönyve, az erőmű szervezeti és működési szabályzata, valamint kollektív szerződése alapján, az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságának (OAHNBI) megküldött jelentésére alapozva végezte munkáját és tette meg javaslatát a személyi felelősség megállapítására - mondta Kocsis István.

A vezérigazgató közlése szerint az atomerőmű munkatársai - akik a Framatome ANP tisztítási technológiájának hatósági jóváhagyására az előterjesztést előkészítették - megtehették volna, hogy kételkednek, további számításokat igényelnek, vagy a terveket átdolgozásra visszaküldik, illetve nem terjesztik be jóváhagyásra az OAH-nak.

Nem felelősek a súlyos üzemzavar bekövetkezéséért

Nyilvánvaló, hogy nem felelősek a súlyos üzemzavar bekövetkezéséért, de a magyar igazgatáseljárási szabályokat megsértették az atomerőműnél - fűzte hozzá.

Az atomerőmű vezérigazgatója egyébként arányosnak és mértéktartónak nevezte a személyi intézkedéseket, kifejezve, hogy ezeknek a szakembereknek a tudására a jövőben is számítanak. Kocsis István aláhúzta: az atomerőmű vezetése kritikusan elemezte saját felelősségét és levonta a szükséges következtetéseket.

Kocsis István a saját személyes felelősségét firtató újságírói kérdésre úgy válaszolt: nem tartja magát felelősenek, mert konkrétan nem tartozik a hatáskörébe a műszaki tervek áttanulmányozása, a biztonsági igazgató biztonsági kérdésekben nincs alárendelve a vezérigazgatónak. Hetzmann Albert műszaki vezérigazgató-helyettes kérdésre válaszolva közölte: a kettes blokk üzembe helyezésének időpontját még korai lenne meghatározni.

Jelezte: komoly munkálatok folynak a sérült üzemanyag tisztító tartálya, illetőleg az azt tartalmazó aknatér leválasztására, hogy olyan hűtő és víztisztító rendszerekkel lássák el, amelyek teljesen függetlenítik a blokk alaptechnológiájától, beleértve az ellenőrző, biztosító rendszereket is.

Amennyiben ez elvégezhető, nincs akadálya a kettes blokk újraindításának, ugyanis azt már korábban közöltük, hogy a reaktortechnológiában semmilyen üzemzavar nem következett be - tette hozzá.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Energia Klub: A paksi atomerőmű műszaki vezérigazgató-helyettese a felelős MDF: jó kezekben van a Paksi Atomerőmű Ma megnevezi a felelősöket a Paksi Atomerőmű A sajtó szerint Paks, Paks szerint a sajtó tájékoztat félre Illegálisan üzemel a paksi erőmű? - NKZ Kormánypárti és ellenzéki vélemények Paksról A szokásosnál nagyobb háttérsugárzás Pakson Kedden hozzák nyilvánosságra a paksi vizsgálat eredményeit Ismét magasabb sugárzás Pakson Orosz segítség a paksi üzemzavar elhárításában? Pakson újabb vizsgálat erősítette meg, hogy tervezési hiba miatt történt az üzemzavar

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.