null

Móri bankrablás összefoglaló - Végleg bezárják a fiókot.

2002. május 9-én Magyarország egyik legbrutálisabb bankrablása során 7 ember meghalt és egy súlyosan megsebesült. A tettesek elfogásának hajszája végelláthatatlan.
2002.05.10 10:21

Fejvadászok a móri gyilkosok nyomában

Az ORFK célkörözési alosztálya a Móron történt bűncselekmény felderítésére létrehozott speciális nyomozócsoporton belül kizárólagos feladatául kapta a gyilkosok tartózkodási helyének felkutatását. Az ORFK speciális nyomozócsoportot hozott létre a csütörtökön Móron történt bankrablás felderítésére - tájékoztatott ORFK kommunikációs igazgatója.

A nyomozócsoport vezetője Bolcsik Zoltán dandártábornok, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának vezetője.
A móri pénzintézetben csütörtökön a déli órákban ismeretlen tettesek hat ember lelőttek, kettőt életveszélyesen megsebesítettek. Az egyik sérült csütörtök este meghalt a kórházban.

Több ezer rendőr vesz részt a tettesek felkutatásában.
A rendőrség a bankrablással a budapesti születésű 24 éves Farkas Róbertet, valamint a 28 éves nagykanizsai Horváth Szilárdot hozza összefüggésbe.
A nyomravezetőnek az ORFK vezetője kivételesen magas, 10 millió forintos jutalmat ajánlott fel.

Folytatódik a határellenőrzés

A határőrség változatlanul fenntartja a csütörtöki móri rablógyilkosság miatt elrendelt szigorított ellenőrzést a határátkelőhelyeken és a határok mentén - tájékoztatott péntek reggel Orodán Sándor, a határőrség szóvivője.

Emiatt az utasforgalomban péntek délelőtt a kilépéskor Hegyeshalomnál másfél órás, Sopronnál csaknem egyórás várakozással számolhatnak az utasok.
Péntek reggelre viszont megszűnt az utakon a fokozott rendőri ellenőrzés.



Stabilizálódott a móri Erste Bank elleni brutális támadás egyetlen túlélőjének az állapota - tájékoztatott Csingár Antal, a székesfehérvári Szent György Kórház főigazgatója pénteken reggel.

Elmondta: a fiatal nőnél csütörtökön elvégezték az elsődlegesen fontos, életmentő nagy operációkat, a mellkas-, koponya- és agyműtétet, egy későbbi időpontban pedig a jobb könyökén kell majd korrekciós műtétet végezni.

Jelenleg a kórház intenzív osztályán ápolják.
- Mivel rendkívül súlyos agysérüléseket szenvedett, a felgyógyulási esélyekről a jelenlegi stádiumban még korai volna beszélni - tette hozzá Csingár Antal.

A fiatal nő koponyájából egy, mellkasából két lövedéket távolítottak el, lövés érte a kulcscsontját és a jobb karját is.
A főigazgató úgy döntött, hogy a következő napokban rendszeresen közleményben informálják majd az aggódó közvéleményt a móri bankrablás túlélőjének állapotáról.

A móri pénzintézetben csütörtökön a déli órákban ismeretlen tettesek hat ember lelőttek, kettőt életveszélyesen megsebesítettek. Az egyik sérült csütörtök este meghalt a kórházban. Az előzőekben említett sérül a kint várakozó kislány édesapja volt, míg az életéért küzdő nő az édesanyja.

Több ezer rendőr vesz részt a tettesek felkutatásában.

A rendőrség a bankrablással a budapesti születésű 24 éves Farkas Róbertet, valamint a 28 éves nagykanizsai Horváth Szilárdot hozza összefüggésbe.

Ezer rendőr üldözi az azonnal tüzelő bankrablókat

Korábbi bűncselekményei miatt mindkét férfit körözi a rendőrség.
Az ORFK kommunikációs igazgatója elmondta, hogy Orbán Péter országos rendőrfőkapitány 10 millió forint jutalmat tűzött ki a nyomravezetőnek.

A két fegyveres férfi 12.30 órakor lépett be az Erste Bank móri fiókjába.
Az elkövetők a pénzintézetbe belépve azonnal tüzet nyitottak az ott tartózkodókra. A két férfi 20-25 év körüli, 165-170 centiméter magas, erős testalkatú. A helyszínről gyalog menekültek el, egy-két millió forintot vittek el a bankból.

A brutalitásra jellemző, hogy az egyik sérült koponya, mellkas és végtagsérüléseket szerzett, azaz valószínű géppisztolyból vagy gyors ismétlőfegyverből lőhettek, három találat érte a testét. Nagy szerencséje volt egy nagypapának és egy gyermeknek, aki unokáját sétáltatta, nem akart a bankba menni a gyermek szüleivel, akikre viszont brutálisan tüzet nyitottak.

Heten meghaltak. Az egyik sérültet Székesfehérvárra szállították, a másikat mentőhelikopterrel Budapestre. Egyikük, egy fiatal nő több lövést kapott, találat érte a fejét is, a túlélésére alig van remény. A 30 év körüli fiatalembert a fején, mellkasán és karján érték lövések, állapota súlyos, életveszélyes volt, elhunyt.

A 30 év körüli nő koponya- és mellkas-operációja befejeződött, stabilizálódott a móri Erste Bank elleni brutális támadás egyetlen túlélőjének az állapota.

Csingár Antal, a székesfehérvári Szent György Kórház főigazgatója pénteken reggel elmondta: a fiatal nőnél csütörtökön elvégezték az elsődlegesen fontos, életmentő nagy operációkat, a mellkas-, koponya- és agyműtétet, egy későbbi időpontban pedig a jobb könyökén kell majd korrekciós műtétet végezni.

A fiatal nő koponyájából egy, mellkasából két lövedéket távolítottak el, lövés érte a kulcscsontját és a jobb karját is.
A főigazgató úgy döntött, hogy a következő napokban rendszeresen közleményben informálják majd az aggódó közvéleményt a móri bankrablás túlélőjének állapotáról.

Szerda este negyed kilenckor elhunyt az a fiatalember, akit súlyos sérülésekkel életveszélyes állapotban szállítottak az intézetbe. A sérültön több műtétet hajtottak végre. A mellkasi- és koponyasérülések miatt azonban véralvadási zavar lépett fel, ezt nem lehetett uralni, a vérkeringés összeomlott.

A környéket lezárták, az összes környező útszakaszon rendőri blokádot állítottak fel, és csak ellenőrzés után engedik át az autókat. Megvizsgálják az autóban ülőket és csomagtartókat.

Részletek két körözött bűnözőről

A móri bankrablással összefüggésbe hozható Farkas Róbert és Horváth Szilárd a jelenlegi adatok szerint korábban az ország területén több alkalommal hajtott végre fegyveres rablást pénzintézetek ellen - nyilatkozta Garamvölgyi László.

Az ORFK kommunikációs igazgatója elmondta: a különösen brutális bűncselekmény elkövetésével a rendőrség által összefüggésbe hozott Horváth Szilárd nem vonult be a garázdaság miatt jogerősen kiszabott szabadságvesztésére, ezért az illetékes büntetés-végrehajtási intézet elfogató parancsot adott ki ellene.

Hozzátette, hogy Farkas Róbert ellen emberölés kísérlete bűntett elkövetésének alapos gyanúja miatt jelenleg is országos elfogató parancs van hatályban.
Garamvölgyi László szólt arról is, hogy megérkezett Mórra az országos rendőrfőkapitány. Orbán Péter sajtótájékoztatót tart a helyszínen.

A móri bankrablással összefüggésbe hozott Horváth Szilárd valószínűleg azonos azzal a férfival, aki 1993-ban sorkatonaként - két társával együtt - felfegyverkezve megszökött a Magyar Honvédség sormási laktanyájából, és akit az ügyben akkor nyolc éves börtönbüntetésre ítéltek több emberen, hivatalos személy ellen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt.

Az akkor 19 éves nagykanizsai fiatalember 1993. szeptemberében felfegyverkezve, két katonatársával együtt szökött meg a Zala megyei Sormás község térségében lévő katonai alakulattól.
A szökéskor két őrt megtámadtak és lefegyvereztek, majd megpróbálták elvenni az ügyeletes tiszt fegyverét is.

Horváth Szilárd és egyik társa több lövést is leadott a megszerzett gépkarabélyokból a legénységi épületben, illetve a telephelyen, majd a lőszerraktárba behatolva töltényeket, valamint támadó kézigránátokat vettek magukhoz és elhagyták a laktanyát.

A szökevények Szepetnek községben fegyverrel próbáltak autót szerezni, a helyszínre érkező rendőrökre pedig tüzet nyitottak és kézigránátot dobtak.
A katonák végül egy nap elteltével önként megadták magukat, miután a rendőrök a Mura folyó partján bekerítették őket.

A Rendőrség kéri, hogy aki a Móron elkövetett bűncselekmény elkövetőivel kapcsolatban érdemi információkkal rendelkezik, továbbá ismert előtte Horváth Szilárd vagy Farkas Róbert tartózkodási helye, tegyen bejelentést a 107 központi segélyhívó telefonszámon. A Rendőrség felhívja az állampolgárok figyelmét arra, hogy a jelenleg ismeretlen személyazonosságú elkövetők és a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható két férfi a rendelkezésre álló adatok szerint lőfegyverekkel rendelkezik, ezért kellő körültekintéssel járjanak el, értesítsék tartózkodási helyükről a Rendőrséget.





Áldozatok és családtagjaik

A móri polgármester felesége vezette a bankfiókot, aki szintén az áldozatok között van. Az áldozatok között van egy férfi, valamint egy házaspár ők lakáshitelt szerettek volna igényelni,

Az ő gyermekük kint maradt a bankon kívül, nagypapája vigyázott rá. Egy harminchat éves nő is áldozatául esett az ámokfutóknak. Az áldozatok száma 8, ebből heten életüket vesztették.

A környéket háromszoros gyűrűvel vették körül, a megyében közlekedők tehát egy irányban haladva is több ellenőrzésen eshetnek át.

Az ügy komolyságát mutatja, hogy az egyik sérültben öt golyót találtak. A mentők csak az ablakon át jutottak be, mert a rablók bezárták az ajtót.

Túl van a műtéten a bankrablás egyetlen túlélője

Újabb agyműtétet hajtottak végre a móri Erste Bank elleni fegyveres támadás egyetlen, a székesfehérvári Szent György Kórházban ápolt túlélőjén; a beteg nincs életveszélyben, állapota stabil.

Csingár Antal, a kórház főigazgatója elmondta: a 27 éves bodajki fiatalasszonynál azért vált szükségessé a délelőtt megkezdett újabb operáció, mert a reggeli vizsgálatnál kiderült, hogy a koponya sérült oldalán, az agyhártyák és az agyburkok között egy újabb vérömleny keletkezett.

A vérömleny kiterjedése nem nagy, de növekvőnek tűnik, ezért az orvosok nem szerették volna megvárni, amíg olyan méretűvé válna, hogy agyi nyomási terhelést okozna.
Az agyműtéttel párhuzamosan elvégezték a lövés okozta felkari csonttörés eredetileg a jövő hét elejére tervezett ellátását is.
Csingár Antal közölte: a fiatalasszonyt két, mellkason áthatoló lövés érte, súlyos koponya- és agysérülést, valamint a felkarján a lövés következtében csonttörést szenvedett.

Csütörtökön elvégezték nála az elsődleges műtéteket: feltárták a sérült mellkast, megoperálták a tüdőt, valamint eltávolították a sérült agyrészeket és koponyán belül maradt fémlövedék darabokat.
A beteget a kórház intenzív osztályán ápolják, oxigén ellátását lélegeztetőgép végzi. A fiatalasszony a sérülés természetének megfelelően eszméletlen.

A főigazgató elmondta: az agysérülés, az agyon, koponyán áthatoló lövési sérülés mindig súlyos agykárosodással jár ugyan, de az orvosok optimisták, mivel olyan életfontosságú központokat nem ért a sérülés, amely a felépülés, vagy a csaknem teljes felépülés lehetőségét kizárná.

- A fiatal szervezet és a fiatal agy csodálatos regenerációra képes. Felelősséggel azonban a hosszú távú kilátásokról most és a következő napokban még nem lehet és nem is szabad nyilatkozni - közölte a főigazgató.

Véget értek a műtétek a móri mészárlás sebesültjén

Ismét megműtötték a móri mészárlás sebesültjét a Fejér megyei Szent György Kórházban. Mint arról beszámoltunk egyszerre két orvosi team dolgozott a műtőben. A 27 éves betegen a felkar és ami súlyosabb: agyműtét is végrehajtottak, melynek során eltávolították a reggel észlelt vérömlenyt.

A Kórház sajtóreferense, Csathó Barna szerint a fiatal szervezet jól bírta a műtétet, de felépülésével kapcsolatban még korai bármit is mondani.



Részvétek

Bankrablás Móron - MSZP-közlemény

Medgyessy Péter, a Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltje megbízásából, a hamarosan hivatalba lépő Medgyessy-kormány tagjai, valamint a magam nevében együttérzésemet és sajnálatomat fejezem ki a tragikus körülmények között elhunytak és a sérültek családtagjainak, hozzátartozóinak.

Lamperth Mónika a közleményben - a belügyminiszteri poszt várományosaként - azt írja: az elmúlt húsz évben Magyarországon ilyen jellegű bűncselekmény nem történt, tudomása szerint példátlan ez az erőszakos - sajnálatos módon hat ártatlan ember halálát okozó - cselekedet.

"A miniszteri tárca átvételekor azonnal kezdeményezem, hogy az illetékes belügyi szervek intézkedjenek a pénzintézetekre vonatkozó biztonsági rendszabályok maximális betartása, illetve betartatása érdekében" - jelzi az MSZP-s politikus.

Hozzáteszi: amennyiben indokolt, a lakosság biztonsága érdekében meg kell szigorítani ezeket a bankbiztonsági előírásokat; erősíteni kell a rendőrség felderítő munkáját, az illegális lőfegyverek felderítését, begyűjtését.

Véleménye szerint "megengedhetetlen, hogy a Belügyminisztérium jelenlegi vezetése az utóbbi időben elszaporodó erőszakos bűncselekmények megelőzésére semmilyen rendkívüli intézkedést nem tett".

"Sikerpropagandával elfedi a társadalomban meglévő súlyos problémákat ahelyett, hogy követhető, szakszerű és felelős intézkedésekkel próbálna gátat vetni az ilyen borzalmas, az emberek mindennapi biztonságát fenyegető cselekményeknek" - fűzi hozzá Lamperth Mónika.

Az MSZP-elnökség tagja közli: következetesen figyelemmel kíséri a Belügyminisztérium jelenlegi vezetésének és az ORFK vezetésének intézkedéseit.


Orbán Viktor részvétnyilvánítása

Orbán Viktor szavai szerint megdöbbentő és fájdalmas, ami Móron történt, mert "a hidegvérű elvetemültségnek olyan megnyilatkozásával szembesülhettünk, amilyet az utóbbi négy évben csak külföldi tudósításokból ismerhettünk".

- Ezt a gonoszságot csírájában kell elfojtani Magyarországon, ezért a leghatározottabban utasítottam a belügyminisztert, hogy minden eszközt felhasználva kerítsék elő a tetteseket. Ez a bűn nem maradhat büntetlenül - fogalmazott a miniszterelnök.


Mádl Ferenc részvétnyilvánítása

Mádl Ferenc köztársasági elnök mély megdöbbenéssel értesült a móri rablógyilkosságról és őszinte részvétét fejezi ki az áldozatok családtagjainak és hozzátartozóinak

A közlés szerint az államfő bízik abban, hogy e szörnyű tett elkövetőit sikerül minél hamarabb elfogni, és az igazságszolgáltatás kezére adni.



Demszky Gábor részvétnyilvánítása

Demszky Gábor főpolgármester közleményben együttérzését fejezte ki a csütörtöki móri bankrablás áldozatai, valamint a pénteken Budapesten meggyilkolt kamionos hozzátartozóinak.

"A Fővárosi Önkormányzat és a BRFK folyamatosan együttműködik Budapest közbiztonságának megóvása érdekében" - áll a közleményben.
A főpolgármester szerint a hét halálos áldozatot követelő kegyetlen móri gyilkosság sokkjából még fel sem ocsúdott a közvélemény, s pénteken Budapesten ismét lövöldözés ontott ki emberéletet.

"Ezek a tragikus események minden nyugalomra és békességre vágyó embert megdöbbentenek, és rémülettel töltenek el" - hangsúlyozza a közlemény.
Demszky Gábor közli: felkéri Kökényesi Antalt, a BRFK vezetőjét, hogy a rendőrség minden lehetséges eszközzel derítse fel a pénteki eset hátterét, valamint a budapesti főkapitányt, hogy tegyen meg mindent a hasonló esetek megelőzése érdekében és a közbiztonság fenntartásáért.

"Minden embernek joga van a személyes biztonsághoz, a félelemmentes élethez. Ennek biztosítása elsődlegesen a rendfenntartó szervek feladata, akiknek eredményes munkája alapvető közérdek" - áll a főpolgármester közleményében.

Erste Bank közleménye

Az Erste Bank a móri fiókjában tragikus körülmények között elhunyt áldozatokat saját halottjának tekinti.

Az Erste Bank mély megdöbbenéssel és értetlenül áll a tragédia előtt, és teljes mértékben elítéli a brutális és értelmetlen gyilkosságokat.

- Megrendüléssel osztozunk az áldozatok hozzátartozói fájdalmában, bár az elvesztett családtagokat pótolni semmilyen formában nem lehet, a bank kötelességének érzi, hogy a tragikus körülmények között elhunyt áldozatok családtagjairól gondoskodjon - tartalmazza a bank közleménye.



Reagálások

Bankrablás Móron - MSZP-közlemény

Medgyessy Péter, a Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltje megbízásából, a hamarosan hivatalba lépő Medgyessy-kormány tagjai, valamint a magam nevében együttérzésemet és sajnálatomat fejezem ki a tragikus körülmények között elhunytak és a sérültek családtagjainak, hozzátartozóinak.

Lamperth Mónika a közleményben - a belügyminiszteri poszt várományosaként - azt írja: az elmúlt húsz évben Magyarországon ilyen jellegű bűncselekmény nem történt, tudomása szerint példátlan ez az erőszakos - sajnálatos módon hat ártatlan ember halálát okozó - cselekedet.

"A miniszteri tárca átvételekor azonnal kezdeményezem, hogy az illetékes belügyi szervek intézkedjenek a pénzintézetekre vonatkozó biztonsági rendszabályok maximális betartása, illetve betartatása érdekében" - jelzi az MSZP-s politikus.

Hozzáteszi: amennyiben indokolt, a lakosság biztonsága érdekében meg kell szigorítani ezeket a bankbiztonsági előírásokat; erősíteni kell a rendőrség felderítő munkáját, az illegális lőfegyverek felderítését, begyűjtését.

Véleménye szerint "megengedhetetlen, hogy a Belügyminisztérium jelenlegi vezetése az utóbbi időben elszaporodó erőszakos bűncselekmények megelőzésére semmilyen rendkívüli intézkedést nem tett".

"Sikerpropagandával elfedi a társadalomban meglévő súlyos problémákat ahelyett, hogy követhető, szakszerű és felelős intézkedésekkel próbálna gátat vetni az ilyen borzalmas, az emberek mindennapi biztonságát fenyegető cselekményeknek" - fűzi hozzá Lamperth Mónika.

Az MSZP-elnökség tagja közli: következetesen figyelemmel kíséri a Belügyminisztérium jelenlegi vezetésének és az ORFK vezetésének intézkedéseit.


Orbán Viktor részvétnyilvánítása

Orbán Viktor szavai szerint megdöbbentő és fájdalmas, ami Móron történt, mert "a hidegvérű elvetemültségnek olyan megnyilatkozásával szembesülhettünk, amilyet az utóbbi négy évben csak külföldi tudósításokból ismerhettünk".

- Ezt a gonoszságot csírájában kell elfojtani Magyarországon, ezért a leghatározottabban utasítottam a belügyminisztert, hogy minden eszközt felhasználva kerítsék elő a tetteseket. Ez a bűn nem maradhat büntetlenül - fogalmazott a miniszterelnök.


Mádl Ferenc részvétnyilvánítása

Mádl Ferenc köztársasági elnök mély megdöbbenéssel értesült a móri rablógyilkosságról és őszinte részvétét fejezi ki az áldozatok családtagjainak és hozzátartozóinak

A közlés szerint az államfő bízik abban, hogy e szörnyű tett elkövetőit sikerül minél hamarabb elfogni, és az igazságszolgáltatás kezére adni.



Az egész ország gyászol

A Nemzeti Kegyeleti Bizottság kezdeményezi, hogy a kormány hirdessen nemzeti gyászt a csütörtöki, móri bankrablás következtében elhunyt áldozatok emlékére.

A Nemzeti Kegyeleti Bizottság mélységes megdöbbenésének ad hangot a példátlan, tragikus esemény miatt, s elítéli az ártatlan áldozatokat követelő, esztelen és brutális öldöklést.

A testület részvétét fejezi ki a gyászoló családoknak és Mór városának.


Május 13-át gyásznappá nyilvánította a város

Gyásznappá nyilvánította pénteki rendkívüli ülésén május 13-át Mór város közgyűlése; hétfőn a helység lakói kegyelettel emlékeznek meg az Erste Bank helyi fiókját ért fegyveres támadás áldozataira.

Tanárki Gábor jegyző elmondta: a közgyűlés felkérte a város vendéglátóhelyeinek tulajdonosait, bérlőit, hogy a gyásznapon korlátozzák a nyitva tartást.
A rendkívüli ülésen a képviselőtestület úgy határozott, hogy az önkormányzat saját halottjának tekinti az elhunytakat, s családjukat - amint az áldozatok nevét nyilvánosságra hozzák - 100-100 ezer forint gyorssegélyben részesíti.

A pénzt a város jegyzője és alpolgármestere személyesen viszi el az elhunytak hozzátartozóihoz, tolmácsolva egyben az önkormányzat együttérzését, részvétét.
Gyászol Mór város polgármestere is, akinek a felesége - a bankfiók vezetője - is az áldozatok között van.

A 15 ezer lakosú kisváros siratja a bankban lemészárolt áldozatokat. A középületekre, intézményekre kitűzték a gyászlobogót, a bank épülete előtt gyűlnek a kegyelet virágai.

A helység lakói még mindig nem tértek magukhoz a brutális bűntény okozta döbbenetből, hiszen az elhunytakat sokan ismerték, sokan voltak velük rokoni, baráti kapcsolatban.
A városban megerősítették a rendőri jelenlétet.

Polt Péter legfőbb ügyész elrendelte, hogy a tragikus kimenetelű, hét áldozatot követelő móri bankrablás ügyében a fokozott ügyészi felügyelettel kapcsolatos egyes teendőket a Legfőbb Ügyészségen tavaly létrehozott Kiemelt Ügyek Osztálya lássa el.

PSZÁF részvétnyilvánítása

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete részvétét fejezte ki a móri bankrablás áldozatai hozzátartozóinak.

"Mély megdöbbenéssel értesültünk az Erste Bank móri fiókja elleni támadásról. Ezúton fejezzük ki őszinte részvétünket a tragikus körülmények között elhunyt áldozatok hozzátartozóinak" - áll a felügyelet közleményében.

Végleg bezárják az Erste móri fiókját

A pénzintézet vezérigazgatója elmondta: nem csak az ott dolgozók családja számíthat segélyre, hanem az összes áldozat hozzátartozója. Kisbenedek Péter hozzátette: az Erste Bank saját halottjának tekinti a tragikus körülmények között elhunyt áldozatokat. Az osztrák pénzintézet bécsi központjára és a kelet-európai fiókok épületére fekete zászlót tűztek ki.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Halálbüntetés Feladta magát Horváth Szilárd Jelentősebb pénzrablások Magyarországon 2000-2002

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.