Paks vizsgálat alatt - radioaktív sugárzás foltokban kimutatható

Aszódi Attila szerint a háttérsugárzásban mért változás a paksi atomerőműben bekövetkezett üzemzavarral függ össze.
2003.04.18 13:53, Forrás: MTI

Az előző napokhoz képest nincs eltérés a háttérsugárzában - mondta az MTI-nek pénteken Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatóhelyettese.

Elmondta: egy héttel ezelőtt, rövid időre, mintegy két órára mértek a természetes háttérsugárzásban 10 százalékos emelkedést. Ezt a változást több mérő állomás is kimutatta. Az egy héttel ezelőtti 2 órás időtartamú 10 százalékos változás óta semmiféle anomália, eltérés az elmúlt egy hétben nem volt.

Aszódi Attila szerint a háttérsugárzásban mért változás a paksi atomerőműben bekövetkezett üzemzavarral függ össze. A 10 százalékos háttérsugárzás emelkedés nagyon kismértékűnek számít, ekkora ingadozás a természetes háttérben is van időnként természeti okokra visszavezethetően. Jelentősebb esőzés, havazás esetén is elő szokott fordulni 10-20-30 százalékos változás a háttérsugárzásban.

A normális háttérsugárzás attól függően, hogy az ország mely részén mérik, óránként 80-100-120-150 nanosievert/óra, azaz az átlagérték 100 nanosievert óránként. Az átlagértékhez képest volt 10 nanosievert/óra emelkedés. Sugáregészségügyi következménye, jelentősége nincsen ennek az emelkedésnek.

Cserére szorulnak a megsérült fűtőelemek?

Hazai és külföldi szakértők bevonásával tervezik meg a sérült fűtőanyag kötegek eltávolítását - tájékoztatta közleményben a Paksi Atomerőmű Rt. pénteken az MTI-t. Kováts Balázs főosztályvezető közölte: a sérült fűtőelemeket tartalmazó tisztítótartály több száz köbméteres térfogatú medence alján áll. Mivel korábban kielégítetlen volt a hűtés, s valószínűleg emiatt következett be az üzemzavar és a radioaktív gázszivárgás, több egymástól független hűtőrendszert építettek ki az erőmű szakemberei.

Újabb ellenőrző és kiértékelő mérőeszközöket is telepítettek az elmúlt napokban a tartály mellé. Továbbra sincs a természetes háttérsugárzáshoz képest mérhető eltérés az erőmű körüli régióban, a környezeti kibocsátási értékek a megengedett határok alatt vannak. Az erőmű 2-es blokkjának berendezéseit és technológiai rendszereit az üzemzavar nem érintette, azok sértetlenek, üzemképesek.

Az üzemzavar reaktoron kívül történt, amikor a fűtőelemeket egy külön erre a célra szolgáló tartályban tisztították. Az erőmű 2-es blokkja március vége óta nem üzemel, mivel a szokásos évi karbantartás folyik. Erre az időszakra egy ideiglenes berendezést telepített a helyszínre a francia-német Framatome ANP cég a fűtőelemek megtisztítására. A cég szakemberei üzemeltetik a berendezést. A tisztítórendszer üzemeltetéséhez korábban megkapták a szükséges hatósági engedélyt.

Foltokban kimutatható a radioaktív szennyezés

Radioaktív szennyezést csak nyomokban lehet kimutatni Pakson, a legnagyobb érték - amelyet az erőmű közvetlen környezetében mértek - körülbelül ezredrésze a csernobili esemény idején hazánkat ért szennyeződésnek. Erről az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) tájékoztatta pénteken az MTI-t.

A hivatal hangsúlyozza: a környezeti kibocsátások az elmúlt órákban sem növekedtek. A háttérsugárzás sem emelkedett az április 10-én kezdődött, a hét fokozatú INES nemzetközi skálán 3-as fokozatúnak minősített üzemzavar következtében. A veszélyes mértéket nem jelentő radioaktív szennyezés a 2-es blokkból kiemelt fűtőelem-kazetták tisztítójából származik.

Az OAH kezdeményezésére összehangolt program indult a környezeti radioaktivitás mérésére. A mérésekben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési-, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium mérőhálózatai, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Atomenergia Kutató Intézet mozgó-laboratóriumai vesznek részt. Méréseket végeznek a paksi atomerőmű közvetlen környezetében és nagyobb távolságban is.

Az eddigi mérések alapján a vizsgált tejmintákban az üzemzavari kibocsátásból eredő radioaktivitás egyáltalán nem található - állítja az OAH közleménye. Az üzemzavar következményeinek felszámolásán hazai és meghívott külföldi szakemberek dolgoznak. Az OAH állandó ügyeletet tart, a hatóság szakértői folyamatosan követik és értékelik az eseményeket.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Ideiglenes vizsgáló-bizottságra van szükség Paks ügyében?! Auszriából jött környezetvédők is vizsgálják az atomerőművet - Továbbra is szivárog a gáz a paksi atomerőműből Aggályos a helyzet Pakson - állítják osztrák technikusok Pakson folytatják a karbantartást

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.