A Duna TV már Ausztráliában és Új-Zélandon is nézhető

Néhány nappal ezelőtt megkezdte a műsorsugárzást Ausztráliába és Új-Zélandra a Duna Televízió - közölte Pekár István, a közszolgálati médium elnöke.
2003.03.18 11:15, Forrás: MTI

Megfogalmazása szerint ezzel lehetővé vált a kulturális nemzetegyesítés, hozzátéve: a megalakulás és a médiatörvény megszületése után ez a harmadik fontos állomás a csatorna életében.

Mint mondta, ezzel, valamint a decemberben megkezdett észak-amerikai sugárzással európai adóból a világmagyarság műholdas csatornájává vált a Duna Televízió. Pekár István hangot adott azon reményének, hogy nemsokára a 130 ezres dél-amerikai és a 12 ezres dél-afrikai magyar kolóniához is eljuttathatják a jelenleg naponta kétszer ismételt nyolcórás adást.

Szavai szerint Észak-Amerikából néhány tízezer, Ausztráliából és Új-Zélandról pár ezer előfizetőre számítanak, az érdeklődés növelése érdekében pedig tervezik, hogy angol feliratozással látják el adásukat. A Duna Televízió elnöke úgy nyilatkozott, szeretnék, ha a jogdíjviták rendezése után a csatorna európai adását juttathatnák el tengerentúli nézőiknek is.

Mint mondta, az éjjel fél egykor kezdődő első adásblokkban - a Himnusz és a híradó után - egy magyar film látható, ezt saját gyártású műsorok követik, valamint közszolgálati televíziók archívumaiból válogatnak. Pekár István közölte: az eddig beérkezett visszajelzések szerint a tengerentúli magyarok elsősorban magyar filmeket, zenét, meséket, verseket, gyermekprogramokat szeretnének látni a Duna Televízión.

Szólt arról is: keddtől a csatorna műsora multimédiás mobiltelefonon is megtekinthető, tengerentúli adásuk hangcsatornáján pedig napi 24 órában a Magyar Rádió Kossuth adója fogható.

Szili Katalin az Országgyűlés elnöke az eseményen felidézte, elmúlt évi ausztráliai, új-zélandi útja során folyamatosan azt érzékelte, hogy az ott élő magyarok a rendelkezésükre állónál több információt igényelnek az országról. A Duna Televízió tengerentúli adását fontosnak nevezve úgy nyilatkozott, ez egy újabb köldökzsinór, amely lehetővé teszi, hogy együvé tartozásunk érezhető legyen.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

A Duna Tv a Honvédelmi Minisztériumnak dolgozik

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.