null

Kaszinótojás, és franciasaláta okozta a szalmonella fertőzést

Eddig 39 ember betegedett meg Pécsett a pénteki kaszinótojástól és franciasalátától, közülük 23-an infúziót kapnak.
2002.05.06 08:47

Tömeges ételmérgezés történt Pécsett

A bajt minden bizonnyal a Liszt Ferenc Zeneiskola péntek esti jubileumi rendezvénye utáni fogadáson felszolgált hidegkonyhai készítmények valamelyike okozta, amiből 150-en fogyasztottak.

A mentők eddig 20 embert vittek kórházba, köztük egy hat hónapos terhes kismamát. A betegek állapota kielégítő - közölte a Baranya Megyei Kórház fertőző osztályának ügyeletese a Krónikával, hozzátéve azt is, hogy rengetegen keresték fel még éjszaka is az orvosi ügyeleteket, magas lázra, hasmenésre panaszkodva.

Az elmúlt két napban negyvenketten keresték fel szalmonellafertőzésre utaló tünetekkel a Baranya Megyei Kórházat. Huszonnégy betegnek olyan súlyosak voltak a tünetei, hogy bent is kellett maradniuk.

" A megbetegedés jellege, tudomásunk szerint az elfogyasztott étel minősége, a tünetek alapján véljük úgy, hogy ez nagy valószínűséggel szalmonellózis" -nyilatkozta Dr. Ternák Gábor, a Baranya Megyei Kórház főorvosa.

A kiszáradás elkerülésére a betegek infúziót kapnak, fájdalmaikat görcsoldóval próbálják enyhíteni. Kórházba kerülésükkor valamennyiüknek 39-40 fokos láza volt.

Az eddigi vizsgálatok szerint elsősorban azok betegedtek meg, akik kaszinótojást, vagy franciasalátát ettek. Az ételt egy pécsi étteremből szállították a fogadás helyszínére, a tulajdonos állítása szerint a célnak megfelelő, zárt terű autóban .

"Savanyú uborkát, főtt burgonyát, mexikói köretet tettünk bele, ehhez adtuk az üzletben boltban vásárolt majonézt. És a majonéznek tudható be, hogy valószínűleg romlott volt" - mondta Huzián József, az étterem tulajdonosa.

Amennyiben a vizsgálatok bebizonyítják, hogy a szalmonellafertőzést egy, az élelmiszerboltokban készen kapható majonéz okozta, elképzelhető, hogy az étterem tulajdonosa pert indít a termék gyártójával szemben. A szalmonellafertőzött betegek legkorábban három nap múlva hagyhatják el a kórházat.

Tömeges ételmérgezéses esetek Magyarországon 2001 májusa óta:

2001. május 16-17. - Összesen 622 gyermek és 26 felnőtt lett rosszul Budapesten a Junior Vendéglátó Rt. XVI. Kerületi báziskonyháján készített ételtől, közülük 18-an kerültek kórházba. Csömörön 133 óvodás és általános iskolás, valamint 15 felnőtt, Maglódon 86 óvodás, 10 általános iskolás és 4 felnőtt lett rosszul. Két csömöri óvodást rövid ideig kórházban ápoltak. A valószínűleg calici vírus okozta a megbetegedéseket.

2001. június 8. - Szekszárdon, a Tolna megyei Önkormányzat kórházának óvodájában felszolgált ebéd után 65 gyermek és 19 felnőtt lett rosszul. Az ugyanezt az ételt felhasználó kórházi osztályokon 59 gyermek és 27 felnőtt betegedett meg. Salmonella enteritidis baktérium okozta a mérgezést.

2001. július 4-5. - A törökszentmiklósi Kölcsey Általános Iskolának a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mogyoróskán üdülő 48 diákja és négy pedagógusa közül 15 tanulót és egy felnőttet kellett kórházba szállítani ételmérgezés gyanújával.

2001. július 7-16. - 80 Békés megyei (főként mezőhegyesi és tótkomlósi), valamint Csongrád megyei lakos szenvedett ételmérgezést az elfogyasztott disznósajttól. Közülük többeket kórházban kezeltek. A vizsgálatok kimutatták, hogy szalmonella okozta a fertőzést.

2001. augusztus 10. - A Nógrádszakál melletti ráróspusztai cserkésztáborból 42 gyereket és 6 felnőttet szállítottak hányásos, hasmenéses tünetekkel a balassagyarmati kórházba.

2001. október 9-11. - Ételmérgezéssel 71 gyermeket szállítottak kórházba Székesfehérvárott. A mérgezést szalmonella okozta, amelyet a közegészségügyi előírások megszegése idézett elő.

2001. november 21. - Több mint ötven kórházi alkalmazott betegedett meg a Vas Megyei Markusovszky Kórházban. A mérgezést a környezetben, főleg az élelmiszer alapanyagokban megtalálható, spórával szaporodó baktérium okozta.

2002. január 24. - Tömeges megbetegedés történt Nemesvámoson az egyik általános iskola és óvoda, valamint Veszprémben a egy általános iskolában. Összesen majdnem másfélszázan fordultak orvoshoz, de az esetek többségében enyhe lefolyású volt. (MTI Sajtóadatbank)

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.