Fidesz: Csillebérc egy darabja rokonnak kelt el és áron alul

Pótnyomozás indult az 1999-ben 15 millió forintért értékesített, ám 100 milliót érő vadászház ügyében.
2003.02.20 17:49, Forrás: MTI

Rácz Péter, az úttörőszövetség elnöke fele részben saját unokatestvérének értékesítette áron alul a csillebérci úttörőtábor területén található vadászházat - közölte Rogán Antal, a Fidelitas alelnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus a fejleményekkel kapcsolatban tájékoztatja a nyomozást vezető ügyészséget és Keller László közpénzügyi államtitkárt is.

Rogán Antal többek között arra a kérdésre vár választ Rácz Pétertől, hogy etikusnak tartja-e az üzletet saját unokatestvérével. A fideszes képviselő tavaly februárban tett feljelentést hűtlen kezelés gyanújával a csillebérci vadászház ügyében. Az épületet 1999 márciusában adta el az úttörőszövetség jóval áron alul, 94 millió forint helyett 15 millió forintért a Bau-bérc Kft.-nek.

Rogán Antal hangsúlyozta: Rácz Péter nem tájékoztatta az úttörőszövetség vezetését arról, hogy az ingatlanra érvényes építési engedélyt adott ki a szakhatóság. A Bau-bérc Kft.-vel kapcsolatban a politikus elmondta, hogy 1999 áprilisától a cégnyilvántartásban két új tulajdonos tűnt fel, a Emrex Kft. és egy magánszemély.

Az Emrex Kft.-ről Rogán Antal elmondta, hogy több olyan cég tulajdonosa, amelyek jelentős megbízásokat kaptak a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Közalapítványtól, amikor annak Varjú László, az MSZP jelenlegi frakcióigazgatója volt az elnöke. Rogán Antal közölte: a magánszemély, aki jelenleg is a Bau-bérc Kft. 50 százalékos tulajdonosa, nem más, mint Rácz Péter unokatestvére.

Rácz Péter reagálása a "vádakra"

Az úttörőszövetség elnöke nem kommentálta a Fidelitas alelnökének csütörtöki kijelentését, miszerint Rácz Péter fele részben saját unokatestvérének értékesítette áron alul a csillebérci úttörőtábor területén található vadászházat.

Rogán Antal Fidelitas-alelnök csütörtöki tájékoztatóján tudatta: a fejleményekkel kapcsolatban tájékoztatja a nyomozást vezető ügyészséget és Keller László közpénzügyi államtitkárt is, Rácz Pétertől pedig többek között arra a kérdésre vár választ, hogy etikusnak tartja-e az üzletet saját unokatestvérével.

Rácz Péter az MTI megkeresésére csütörtökön elmondta: a csillebérci vadászház eladásának ügyében folytatott rendőrségi vizsgálatot tavaly decemberben megszüntették, mivel nem állapították meg bűncselekmény elkövetését. Az ügyben az úttörőszövetség elnöke nem szerepelt gyanúsítottként.

- A vizsgálatot egyszer már lezárták, majd politikai nyomásra újra felelevenítették; véleményem szerint semmilyen új információra nem derült fény az ügyben, ha lezárult a vizsgálat, szívesen válaszolok a kérdésekre - jelentette ki Rácz Péter. Rogán Antal tavaly februárban tett feljelentést hűtlen kezelés gyanújával a csillebérci vadászház ügyében; az épületet 1999 márciusában adta el az úttörőszövetség jóval áron alul, 94 millió forint helyett 15 millió forintért a Bau-bérc Kft.-nek.

A csillebérci vadászház értékesítése ügyében a Fővárosi Főügyészség január 30-án pótnyomozásra utasította a rendőrséget, ennek határideje május 14. Sódor István főügyész korábban az MTI-nek elmondta: a pótnyomozást elrendelő ügyészségi határozat egyik oka az volt, hogy a tényállás az alapeljárásban nem tisztázódott kellőképpen, a rendőrség nem végzett el minden nyomozati cselekményt.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Keller vizsgálatot indít Csillebérc-ügyben

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.