Megúszhatja a büntetést a gyermekgyilkos?

Öt év múltán eredmény nélkül fejezte be a nyomozást a hétéves Szathmáry Nikolett meggyilkolása ügyében a rendőrség.
2003.01.29 08:16

A békéscsabai kislány 1998. január 14-én tűnt el, maradványait két éve, február 20-án találták meg. A nyomozók idáig láttak reményt a gyilkos azonosítására, ám a napokban feladták a keresést. Sok évre visszamenően nem volt arra példa hazánkban, hogy gyermekgyilkos megússza a büntetést.

Elképzelhető, hogy soha nem kerül börtönbe a hétéves Szathmáry Nikolett gyilkosa. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a tettes megnevezése nélkül volt kénytelen lezárni a nyomozást. Hosszú ideje nem volt arra példa, hogy hasonló bűncselekmény felderítetlen maradjon. Szakemberek egy 1982-es gyermekgyilkosságot tartanak nyilván utolsóként, amikor ugyan a rendőrség elfogott egy férfit, rá is bizonyította a bűncselekményt, ám a már börtönbe került férfit másodfokon felmentette a bíróság. Az ügy így felderítetlen maradt.

A békéscsabai nyomozók dolgát nagyban megnehezítette, hogy csak három évvel a bűncselekmény után, a kislány holttestének feltalálásakor kezdhették meg a tényleges vizsgálatot.

Nikolettnek 1998. január 14-én veszett nyoma. A kislányt a szülei éveken át kétségbeesetten keresték, számtalan felhívást tettek közzé abban a reményben, hogy valaki elrabolta a gyereket. 2001. február 20-án Gyula belterületén a 44-es számú főút melletti csatorna partján a nádasban emberi maradványokat találtak a munkások. A ruházat alapján az édesanya, majd a DNS-vizsgálatok alapján a szakértők is egyértelműen azonosították a három évvel korábban eltűnt Nikolettet. Ekkor indított nyomozást emberölés alapos gyanúja miatt a megyei főkapitányság.

A nyomozás során bebizonyosodott, hogy a bűncselekményt nem a holttest megtalálásának helyszínén követték el, a tetemet csak később rejtették el a nádasban. A Magyar Hírlapnak a nyomozás illetékese elmondta: az eljárás során mindvégig voltak biztató szálak, több személy is a rendőrség látókörébe került. Komoly gondot jelentett ugyanakkor, hogy három év távlatából nem lehetett egyértelműen megállapítani, mi okozta a gyermek halálát. Vagyis, ha történetesen sikerült is volna megnevezni a feltételezett gyilkost, egyéb bizonyítékok híján vélhetően nem állt volna meg a vád, mivel a maradványok alapján még az ölés tényét sem lehetett igazolni.

A nyílt nyomozást így befejezték, ám amint újabb adatok jutnak a rendőrség birtokába, azonnal leporolják a fiókba került aktákat.



print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.