null

Túl sok a tábornok a magyar hadseregben

A Magyar Honvédséghez hasonló méretű hadseregekben feleannyi főtiszt, tábornok dolgozik, mint nálunk.
2002.12.23 09:20

Egyes számítások szerint a jelenleg csaknem száz tábornok legalább egynegyedére nem lesz szükség a jövőben. A nyáron kezdődött védelmi felülvizsgálat egyik mostanáig titkolt célja, hogy kiderüljön: hány olyan beosztás van, amelyet csak tábornok tölthet be.

Nem lehet tudni pontosan, hogy a valamivel több mint 37 ezer fős Magyar Honvédségben menynyien szolgálnak tábornokként. A szaktárca ugyanis titkolja a dandártábornokok, a vezérőrnagyok, az altábornagyok és a vezérezredesek számát.

Pontosabban utóbbiról tudni lehet, hogy csak egy aktív katona rendelkezik ezzel a rendfokozattal, a Magyar Honvédség parancsnoka, Fodor Lajos, aki tavasszal távozik posztjáról. Matyucz Péter, a HM kommunikációs főigazgatója a tábornokok számát firtató kérdésre csak annyit közölt: "A honvédelmi miniszter, összhangban a kormányprogram biztonságpolitikai célkitűzéseinek megvalósításával, miniszteri utasításban rendelte el az ágazat védelmi képességeinek felülvizsgálatát, amelynek 2003 első felében kell befejeződnie. A védelmi felülvizsgálatnak - többek között - arra is választ kell adnia, hogy melyek azok a szakterületek, amelyek betöltése tábornoki rendfokozattal indokolt. Ezért a mostani adatok nem mérvadóak, ugyanakkor azt sem szeretnénk, hogy a közvélemény ezekből a számokból vonjon le téves következtetést. Más országok hadseregével pedig nekünk nincs jogunk összehasonlítani a mi számadatainkat, hiszen minden országnak megvan a saját katonai kultúrája, szokásai."

Más forrásból úgy értesült a Magyar Hírlap, hogy csaknem száz tábornok szolgál a Magyar Honvédségben, a legtöbben a minisztériumban és a honvédvezérkarnál töltenek be vezető pozíciót. De sokan a hadsereg kötelékében, a NATO-ban, a külföldi missziókban katonadiplomataként vagy tanácsadóként teljesítenek szolgálatot. Szakértők szerint a hadsereg méretét, még inkább jövőbeni feladatait figyelembe véve legalább 20-25-tel kevesebb vezető katonára van szükség. Ez azt is jelentheti, hogy a már említett védelmi felülvizsgálat végén több dandártábornoknak, vezérőrnagynak, altábornagynak kell Fodor Lajos vezérezredes mellett távoznia. Várhatóan ugyanakkor ennél sokkal több alezredesnek, ezredesnek kell új munkahely után néznie, illetve nyugállományba vonulnia, hiszen arányuk a hadseregen belül eléri a 40 százalékot, vagyis annyian vannak, mint a tiszthelyettesek, akik számát viszont legalább 10-15 százalékkal emelni kellene. Egy modern hadseregben - mint amilyen az amerikai vagy német - ugyanis a tiszthelyettesekre hárul a kiképzés, a nagyobb értékű haditechnikai eszközök kezelése, tehát az alapfeladatok nagy része.

Deák Péter, a biztonságpolitikai és honvédelmi kutatások tudományos igazgatója szerint a mostani nem kívánt tiszthelyettes és főtiszt arány azért alakulhatott ki, mert az elmúlt években a hadsereg tisztikarának egy része elöregedett, ugyanakkor nagyon sok főiskolát, egyetemet végzett fiatal elhagyta a pályát. Mindeközben folyamatosan karcsúsodott a hadsereg, alakulatok szűntek meg, de az ott dolgozó főtisztek maradtak.

Számuk tovább emelkedett, hiszen a hazai előléptetési rendszerben aki leszolgált egy meghatározott időt, automatikusan előlép. Így lettek az évek során a századosokból őrnagyok, majd alezredesek, akik bár új váll-lapot kaptak, magasabb beosztást nem. Vagyis ma a tiszteknek szánt beosztásokat főtisztek látják el, olyanok, akik egy olyan hadseregben lettek katonák, amely teljesen mást követelt meg tőlük, mint amire most szükség van. Az igazgató szerint tovább kellene növelni a hadsereg presztízsét, hogy minél több fiatal válassza hivatásul a katonai pályát, és így javuljon a demográfiai arány a Magyar Honvédségben.

Ráadásul a tábornoki-főtiszti leépítés anyagilag is megéri a honvédségnek. Egy tábornoknak ugyanis attól függően, hogy váll-lapján hány csillag villog, 450 ezertől akár egymillió forintig is terjedhet a javadalmazása, ha az illetménye mellett a különböző jogcímen megkapott jutalmakat is figyelembe vesszük. Könnyen kiszámítható, hogy egy tábornok nyugdíjaztatásával mennyit is spórolhat évente a pénzszűkében lévő tárca, amely költségvetésének negyven százalékát bérekre költi el.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.