null

Megállapodás Faludy György lakásáról

A NKÖM nem a Faludy György által használt ingatlant, hanem a költő kéziratait és könyvtárát vásárolja meg, így támogatja a Kossuth-díjas költőt a XIII. kerületi, Szent István körúti lakás megvásárlásában.
2002.12.19 18:28, Forrás: MTI

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) nem a Faludy György által használt ingatlant, hanem a költő kéziratait és könyvtárát vásárolja meg, így támogatja a Kossuth-díjas költőt a XIII. kerületi, Szent István körúti lakás megvásárlásában.

Szentestóth Györgyi, a kulturális miniszter jogi tanácsadója csütörtökön a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón ismertette: a költő kéziratait az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) már katalogizálta, s azok a nemzeti bibliotékába kerültek, az értékes könyvgyűjtemény, könyvtár viszont élete végéig Faludy György használatában marad.

Az ingó adásvételi szerződést az OSZK gazdasági igazgatója és Faludy György csütörtökön írta alá a minisztériumban; a megállapodást ellátta kézjegyével Görgey Gábor miniszter és a költő felesége is.

A minisztérium ily módon teljesíti a már korábban megígért 10 millió forintos támogatást, sőt a 2,5 millió forintos áfát is a tárca fizeti ki - hangzott el.

A Szent István körúti két, összesen 150 négyzetméteres lakás forgalmi értékét szeptemberben 54 millió forintra becsülték.

A XIII. kerületi önkormányzat 35 millió forintot kívánt megfizettetni a költővel. A Fővárosi Közgyűlés 10 millió, a Középületépítő Rt. és a Hérosz Rt. 7,5-7,5 millió forint támogatást nyújt közérdekű kötelezettségvállalásként a lakásvásárlásra.

Görgey Gábor a szerződés aláírásakor a költő elnézését kérte azért, hogy az ügy miatt nyugtalanító kellemetlenségek érték az utóbbi időben.

A miniszter sajnálja azt, hogy különböző félreértések folytán a tárca nem találta meg egyből a megfelelő megoldást.

Faludy György úgy fogalmazott: valóban nyugtalan volt hónapokig, de leginkább a XIII. kerületi önkormányzat "teljesen illegális viselkedése miatt".

A költő szavai szerint a háztömb többi lakását a forgalmi érték 15 százalékáért ajánlották megvásárlásra a bérlőknek, csak őt nem értesítették a lehetőségről.

Faludy György reméli, hogy "végül rendbe jön minden, aminek rendbe kell jönnie".

Közölte: mindig is az OSZK-nak szánta könyveit.

Faludy lakástámogatása, ingatlanügyek

Közérdekű kötelezettségvállalásként utalja át a fővárosi önkormányzat Faludy György költőnek azt a 10 millió forintos lakásvásárlási támogatást, amelynek biztosításáról már korábban döntött a Fővárosi Közgyűlés.

A közgyűlés tulajdonosi bizottsága erről kedd délutáni ülésén többségi szavazással határozott. A döntéshozatalban nem vett részt a testület MIÉP-es alelnöke.

A Demszky Gábor főpolgármester által jegyzett javaslatot Székely Gábor (SZDSZ) alelnök kezdeményezésére vette helyszíni kiosztású előterjesztésként napirendjére a bizottság.

A költő által használt Szent István körúti két, összesen 150 négyzetméteres lakás forgalmi értékét a szeptemberi felmérés során 54 millió forintra becsülték. Az ingatlan vételára a forgalmi érték 75 százaléka, amelyből további 15 százalék árengedmény adható. Így a két lakásért 35 millió forintot kell a költőnek fizetnie.

A fővárosi önkormányzat által biztosított 10 millió forint mellett, a Középületépítő Rt. és a Hérosz Rt. is 7,5-7,5 millió forintot ad, ugyancsak közérdekű kötelezettségvállalásként.

A vitában az nem tisztázódott, és az előterjesztés sem tartalmazza, hogy a még hiányzó 10 millió forintot ki fizeti. A képviselők egy része szerint erre a kulturális minisztérium már tett konkrét ígéretet.

A hozzászólásokból kitűnt az is, hogy a közgyűlés által már eldöntött pénzügyi támogatásról a múlt héten hatáskör hiányában nem is kellett volna határoznia a kulturális bizottságnak. A kulturális bizottság a szavazatok megoszlása miatt (3 igen, 1 nem, 5 tartózkodás) nem támogatta a tulajdonosi bizottság által most jóváhagyott szerződést.

A képviselők úgy vélik, hogy a költő számára előnyös adózás miatt választotta a városvezetés a közérdekű kötelezettségvállalási támogatási formát.

A bizottság az általa évek óta képviselt álláspont megváltoztatásával, ugyancsak többségi szavazással döntött arról, hogy elővásárlási jogával élve, megveszi azt az V. kerület Váci utcai 31 négyzetméteres lakást, amelyet 3 millió forintért adnak el.

Az adás-vételi szerződés érdekessége, hogy az eladó céget és a vevő kft.-t egyaránt ugyanaz a külföldi személy képviseli.

A Holczer, Jákó és Boross ügyvédi iroda által készített szerződés szerint az eladó egyúttal kötelezettséget vállal arra, hogy a vevőtől 15 éven át havi 200 ezer forintért bérbe veszi az adott ingatlant.

Szőke László (MDF) és Székely Gábor egyaránt úgy vélte, hogy a főváros nyugodtan dönthet az elővásárlás mellett, mivel várható, hogy ez esetben az eladó visszalép majd a szerződéstől.

A bizottság nem élt elővásárlással annál a II. kerület által eladott hat telepnél, amelyeknek fajlagos négyzetméter ára 33 ezer forint volt. Az egyik ezer négyzetméteres telket másodmagával egy fővárosi képviselő vette meg.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Elutasították Faludy György lakástámogatását Elmarad az árverés? - Faludy György beteg "Férjemből, Faludy Györgyből, bohócot csinálnak..." Faludytól egy emlékszobát kérnek a 10 millióért cserében Faludy György életműdíjat kapott

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.