null

Leszavazták a helyesírási szabályzatot - ezután a Kormányt nagy k-val írjuk

Az Országgyűlés plenáris ülésén ugyanis a képviselők többsége leszavazta a magyar helyesírási szabályzatot.
2002.11.23 08:30

A kormány nem jár rosszul, a jövőben nagy K-val kell írni a nevét. Az Országgyűlés plenáris ülésén ugyanis a képviselők többsége leszavazta a magyar helyesírási szabályzatot.

A történet úgy kezdődött, hogy a miniszterek feladat- és hatáskörét érintő módosítás kapcsán napirendre került a szabályzat. A Miniszterelnöki Hivatal képviselője azonnal kiszúrta, hogy kisbetűvel akarják írni a kormányt, noha a szó az alkotmányban is nagybetűvel szerepel. A korrektorok és a politikusok párviadalában az utóbbiak fölényes győzelmet arattak. 2002 novemberében a magyar parlament, néha mulatságos, néha akadémikus vitát követően, leszavazta a magyar helyesírást.

Mindössze két MSZP-s, három fideszes és egy MDF-es képviselő gondolta úgy, hogy a magyar helyesírás bizonyos pontokon reformra szorul. A többség azonban úgy vélte: előbb-utóbb maga is kormányra - pardon: Kormányra - kerülhet, s ugye nagybetűsen mindjárt más a világ.


print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.