Bajnai Gordon: a korrupció nagy veszély az uniós forrásokra

Az uniós források magyarországi sikerességét fenyegető legnagyobb veszély a korrupció - mondta Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter az Országgyűlés európai uniós források elosztását vizsgáló eseti bizottságának hétfői ülésén.
2007.10.01 19:20, Forrás: MTI

Mindannyiunk kötelessége, hogy gátat szabjunk a korrupciónak - hangsúlyozta Bajnai Gordon.

A miniszter elmondta: az uniós pályázatok átláthatóságát biztosítja, hogy minden nyertes pályázat megtalálható az interneten, névvel, elnyert összeggel és a támogatás céljával, és bevezették a fellebbezés intézményét, amely a vesztes pályázónak lehetővé teszi az elutasítás indoklását tartalmazó jegyzőkönyv megtekintését, és minden pályázati bíráló bizottságban civil delegáltak is dolgoznak.

A jövőbeni célokról szólva Bajnai Gordon közölte: korábbi bejelentéséhez híven a kormány elé terjeszt egy összeférhetetlenségi törvényt, amelynek lényege, hogy tisztázza, ki tartozik a döntéshozói, illetve a pályázói körbe. Azokat, akik döntéselőkészítői vagy döntéshozói pozícióban vannak, kizárják a pályázati részvételi lehetőségekből. Bajnai Gordon kezdeményezi továbbá, hogy létrejöjjön egy olyan internetes oldal, amelyen keresztül bárki jelezheti gyanúját a közpénzek szabálytalan felhasználásával kapcsolatban.

A miniszter hangsúlyozta: szükség van a kistérségi hálózatokra, de minden olyan törekvésre nyitottak, amelyek ezt a rendszert egyszerűsítik, egységesítik, és átláthatóvá, mérhetővé teszik a teljesítményt.

Az uniós források lefölözéséről szóló, korábban napvilágra került felvétel kapcsán Bajnai Gordon közölte: "minden eddigi ismeretünk alapján tényszerűen állíthatjuk", hogy az ügyben nem uniós forrásról van szó. Egyelőre azt sem tudni, történt-e szabálytalanság a pályázat körül, amelyet már vizsgálnak - tette hozzá.

A bizottság - Veress József (MSZP) javaslatát elfogadva - a korábbi elképzelést megváltoztatva tárgyalta meg az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos ellenőrzési mechanizmusokról szóló napirendi pontot.

A bizottság elnapolta Pelczné Gáll Ildikó (Fidesz), a testület elnöke által előterjesztett határozati javaslat tárgyalását.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Csak "lehetségesek" a visszaélések - Bajnai Gordont ma délután hallgatják meg Bajnai: ahol zsáknyi pénz áll rendelkezésre, az mindenhol feléleszti az illegális szándékokat Bajnai: akik mutyiznak és lopnak, "húzzanak el az uniós pénzektől"

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.