Orbán: A Fidesz hazánk szavahihetőségét próbálja újjáépíteni Brüsszelben

Újjá akarja építeni Magyarország szavahihetőségét Brüsszelben a Fidesz - hangoztatta Orbán Viktor. Tabajdi Csaba szerint "a Fidesz elnökségének brüsszeli kiutazása csak a legitim magyar kormány elleni újabb feljelentés célját szolgálta".
2007.05.02 18:07, Forrás: MTI

Az ellenzéki párt teljes elnöksége látogatást tesz Brüsszelben az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetőjének meghívására. Ennek során találkoztak Jacques Barrot közlekedési biztossal, az Európai Bizottság alelnökével, valamint Wilfried Martensszal, az EPP elnökével, illetve napirenden szerepelt egy megbeszélés meghívójukkal, Joseph Daullal is.

"Magyarország európai uniós hírnevére most minden jószolgálati misszió ráfér..." - jelentette ki Orbán Viktor. "Az a bravúr, hogy valaki éllovasból sereghajtóvá váljon alig több mint 1-1,5 esztendő alatt, szinte példátlan... Magyarországnak arra van szüksége, hogy Brüsszelben szavahihető partnerként, komolyan veendő tárgyalófélként tekintsenek rá... Ezért vagyunk jó időpontban Brüsszelben, hogy megpróbáljuk a magunk eszközeivel és kapcsolatrendszerén keresztül Magyarország szavahihetőségét újjáépíteni."

Mint fogalmazott, fájlalja, hogy a folyosón lassan mindenki csak "szankció Gyurcsány" elnevezéssel emlegeti azt a készülő uniós szabályt, amelynek értelmében büntetni kell a hamis adatszolgáltatást vagy nemzetállami hazugságokat. Nem közvetlenül Magyarország elleni szankcióról van szó - fejtette ki -, hanem "olyan magatartást akarnak büntetni, amelynek kirívó példáját Magyarország szolgáltatta".

A témával kapcsolatban kiadott közleményben Tabajdi úgy vélte, "a Fidesz hazafiatlan politikát folytat, Orbán Viktor és elnöksége az országot járatja le, amikor Brüsszelben vádaskodik. Rendkívül káros az is, hogy Orbán Viktor azt a látszatot kelti, miszerint Magyarország sereghajtóvá vált az EU-ban. Ez tényszerűen nem igaz, és gyengíti a magyar érdekérvényesítési potenciált."

Tabajdi szerint "az állítólagos 'szankció Gyurcsány' csak a fideszes pártelnök fejében létezik". "Az Európai Parlament egyik - semmilyen kötelező erővel bíró - jelentésében a monetáris unió 2006-os helyzetéről megfogalmazódott egy olyan javaslat, mely szerint az Európai Bizottság készítsen tanulmányt a jobb statisztikai adatszolgáltatás érdekében. Ennek azonban semmi köze nincsen az - egyébként hitelesnek tekintett és jóváhagyott - magyar konvergenciaprogram ügyéhez. Nincs tehát semmilyen uniós jogszabályi javaslat, amely szankciókat helyezne kilátásba hazánk vagy más olyan uniós tagállamok ellen, amelyek az államháztartási hiány problémájával küzdenek, a statisztikai adatszolgáltatás tekintetében" - állította Tabajdi.

Az MTI kérdésére Kovács László EU-biztos is reagált arra a kijelentésre, hogy Magyarország éllovasból sereghajtóvá vált. Leszögezte: az, hogy Magyarország hol áll, attól függ, milyen gazdasági adatokat hasonlítunk össze. Egy főre eső GDP-ben például a harmadik, a legtöbb külföldi tőkét fajlagosan ugyancsak Magyarország vonzotta, és a munkanélküliségi adatokban is jól áll. Igaz viszont, hogy a költségvetési hiány és az államadósság, valamint a pillanatnyi inflációs ráta kérdésében jelenleg a legrosszabb a mutatója.

Kovács László kijelentette: A biztosként eddig eltöltött két és fél év alatt nem nagyon emlékszem olyan ellenzéki politikusra, aki saját országa jellemzésénél mindig a legkedvezőtlenebb adatokkal próbált volna érvelni. Az ellenkezőjére sokkal több példát láttam.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón hangoztatta, hogy Magyarországnak el kell köteleznie magát a közös uniós energiapolitika mielőbbi megteremtése mellett, és a küszöbönálló schengeni csatlakozással érdeke a közös bevándorlási politika megalkotása is. Úgy vélte, az előbbi az európai nemzetek biztonságának egyik fontos kérdése is.

Szájer József, a párt EP-delegációjának vezetője hozzátette: az EPP már dolgozik a bevándorlással kapcsolatos leendő uniós szabály tervezetén. A szabad mozgás iránti társadalmi támogatást áshatja alá az EU-ban, ha ez kezeletlen marad - vélte.

A francia partnerekkel folytatott találkozókon megerősítették, a két ország érdekei egybeesnek abban, hogy a mezőgazdaság rendszerének átalakítása csak úgy történhet meg, hogy az nem megy a termelők rovására. Ez korlátja és feltétele a közös agrárpolitika átalakításának - fogalmazott az egykori kormányfő.

Elmondta: Barrot biztossal abban is egyetértettek, hogy Magyarország legnagyobb lehetősége a tranzitország jellegéből adódik. Ezért az EU közlekedéspolitikájával való lehető legszorosabb együttműködés Magyarország nemzeti érdeke - állította. Orbán Viktor különösen fontosnak mondta, hogy az a szupergyorsvonat-rendszer, amelyet jelenleg Pozsonyig szándékoznak kiterjeszteni, bővüljön ki egy Budapestig vezető vonallal.

Egy kérdésre válaszolva Orbán úgy vélte, az EU-nak többet kell tennie annak érdekében, hogy az emberi jogokat a területén se lehessen megkérdőjelezni. Ténykérdésnek minősítette, hogy az EU nagyobb erővel ítélte el egy EU-n kívüli országban az emberi jogsértéseket, mint tette ezt Budapesttel. Ez nem helyes - tette hozzá.

Kitért a franciaországi választásokra is. Leszögezte: nem pusztán nemzeti, hanem európai léptékű döntésről van szó. "Mindenki reménykedik abban, hogy egy Nicolas Sarkozy vezette francia diplomácia képes lesz arra, hogy különösen a német-francia tengely régi jó hagyományait felelevenítve kimozdítsa a holtpontról az Európa-politikát" - mondta.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

PR-fogás a Fidesz brüsszeli elnökségi ülése? Javítanának a Magyarországról kialakult képen - Brüsszelben ülésezik a Fidesz Fidesz: a szocialistákat eszi az irigység, mert rájuk nem kiváncsi Brüsszel "Európa szégyenpadjára kerültünk" - a Fidesz szerint hazánk éllovasból lett sereghajtó Brüsszelben ülésezik a Fidesz elnökség - az Európai Néppárt fizeti az utat

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.