Az orosz nagykövet kioktatta Orbánt

Magyarul szólalt fel az orosz nagykövet a Fidesz, a Római Szerződés aláírásának 50. évfordulója alkalmából szervezett konferenciáján, mert úgy érezte: hazáját túlzottan is támadta beszédében Orbán Viktor.
2007.03.29 09:10, Forrás: Népszava

A Fidesz elnöke kijelentette, hogy az orosz és az európai gondolkodásban számos különbség van.

Nem kell politikát csinálni az energiapolitikából - közölte tegnap Orbán Viktorrral a magyarországi orosz nagykövet. Bár a diplomata nem volt hivatalos felszólaló azon a konferencián, amelyet a Fidesz a Római Szerződés aláírásának 50. évfordulója alkalmából szervezett, de amikor úgy érezte, hogy az ellenzéki párt vezetője a kelleténél kritikusabb a magyar kormány, illetve az orosz gazdasági rendszer tekintetében, váratlanul szót kért.

Magyarul beszélt, s többek között azt mondta, hogy az orosz gazdaságban nem a politikai, hanem a piaci szempontok döntenek. Közölte, nem kell eltérő észjárásról beszélni, ahogy ezt a konferencián Orbán tette. A Fidesz-elnök tudtára adta, nem kötelező tőlük olajat vásárolni, majd azt kérdezte: "megértettük egymást?"

Az amúgy ünneplésre szánt konferencián ezt követően a litván nagykövet is odament a mikrofonhoz és az orosz nagykövet szavaira reagálva azt mondta, országát folyamatos nyomás alatt tartja az orosz monopólium egy, számára nem kedvező privatizációs ügylet miatt.

Orbán a vihart kavart beszédben kijelentette, az energiapolitikában példátlan a magyar állam magatartása, hiszen leértékeli a közép-ázsiai térséget, tagadja e téren az orosz állami befolyást, és leértékeli az EU és a Nabucco gázvezeték lehetőségeit. Azt fejtegette, hogy az orosz és az európai gondolkodásban számos különbség van. Míg Európában a piaci észjárás jellemző, addig Oroszországban nem a piaci, hanem az állami, politikai alapú logika működik. Európában a piac szereplői elfogadják a verseny szabályait, Oroszországban a verseny elutasítása jellemző.

Mint mondta, "a mi felfogásunk szerint Oroszország és az Európai Unió kapcsolata, illetve az energiafüggőség problémájának lényege, hogy az orosz észjárás és az európai észjárás a gazdaságot illetően jelentősen különbözik egymástól". Kijelentette, aki nem ismeri el ezt a két gondolkodásmódot, tagadja ezt a különbséget, az "Magyarország számára nem kívánatos tendenciákat erősít." Európának és azon belül Magyarországnak is világossá kell tenni, hogy "mi jó együttműködésre törekszünk Oroszországgal, ismerjük és elismerjük a különbözőségeket, és éppen a különböző észjárás tudomásulvétele alapján kívánjuk kialakítani". Orbán azt is mondta, Magyarországnak el kell köteleznie magát a közös európai energiapolitika mellett.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Orbán: Hazánk hozzáállása példátlan az energiapolitikában Hont András: "Sokat romlott Orbán teljesítménye, de hülyének nem kell őt nézni" Herényi: Orbán permanens forradalomának következő állomása a népszavazás Orbán szövetségeseket keres Orbán: az oroszokkal való kétes játékaink miatt rossz a megítélésünk az EU-ban Szilvásy szerint Orbán tudja, hogy újból elveszíti majd a választásokat

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.