Puccs készült Orbán ellen? Áder lehet az új elnök?

A Népszabadság fideszes forrásai azt állítják, az ellenzéki párt vezérkara, sőt maga Orbán Viktor elnök is számol olyan forgatókönyvvel, hogy Schmidt Mária létrehoz egy jobboldali pártot, melynek elnöke a 2010-es választásokon már Csányi Sándor OTP-elnök lehet.
2007.01.16 09:09, Forrás: hirado, NOL, Népszava

A Fidesz egyik neve elhallgatását kérő prominense a napilapnak azt mondta: a Nemzetben megjelent cikk időzítésével azt szerették volna megakadályozni, hogy a májusi Fidesz-tisztújítás előtt a történész Schmidt Orbán-ellenes puccsot hajtson végre.

Horváth Zsolt a Magyar Nemzetben hétfőn megjelent cikkében azt állította, hogy Schmidt Mária, új jobboldali pártot szervez, amelynek vezetője Áder János lenne. A szerző szerint a Terror Háza Múzeum igazgatója, a milliárdos üzletasszony szándékainak eléréshez "a nagytőke képviselőiben lelt társakra", konkrétan Nobilis Kristóf milliárdos üzletemberben, az Index tulajdonosában, Spéder Zoltánban, aki nemrég még az OTP második embere volt és Bajnai Gordon kormánybiztosban.

Bár Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint a Magyar Nemzet sci-fi rovatában megjelent cikkel egy politikai pártnak nem dolga foglalkozni, a Népszabadság fideszes forrásai azt állítják: az ellenzéki párt vezérkara, sőt maga Orbán Viktor elnök is számol olyan forgatókönyvvel, hogy Schmidt Mária létrehoz egy jobboldali pártot, melynek elnöke a 2010-es választásokon már Csányi Sándor OTP-elnök lehet.

A Fidesz egyik neve elhallgatását kérő prominense a napilapnak azt mondta: a Nemzetben megjelent cikk időzítésével azt szerették volna megakadályozni, hogy a májusi Fidesz-tisztújítás előtt a történész Schmidt Orbán-ellenes puccsot hajtson végre. Egyes vélekedések szerint a Terror Háza Múzeum főigazgatója azért fordult szembe Orbán Viktorral, mert a Fidesz elnöke rendületlenül a már megszokott holdudvar (a Magyar Nemzet és a Hír Tv mögött álló üzleti körök) mellett áll, és elutasít minden ezzel ellentétes üzleti törekvést.

Áder lehet az új jobboldali párt elnöke?

Új jobboldali párt alapítására készül Schmidt Mária - írta a Magyar Nemzet napilap, amely a Terror Háza múzeum történész főigazgatóját az Orbán Viktort eltávolítani óhajtó jobboldali elégedetlen csoportok egyikének vezetőjeként nevezte meg. A milliárdos vagyonú üzletasszony nyilvánosan és nem nyilvános körben tett megnyilatkozásai egyértelműsítik, elégedetlen a jobboldal spirituális vezetőjével - fogalmazott a lap vélemény rovatában megjelent írás szerzője. Utalt arra, hogy Schmidt Mária tavaly decemberben írást közölt a Népszabadság című napilapban, s ebben félreérthetetlenül utalt arra: Orbán Viktor nem lehet a továbbiakban a jobboldal vezetője.

Schmidt Mária hetek óta megbeszéléseket kezdeményez egy új jobboldali párt létrehozása érdekében a Fidesz politikusaival, polgármestereivel - írta a jobboldal mértékadó véleményformálóira hivatkozva a szerző. A lap egy milliárdos üzletembert és két ismert bankárt nevezett meg. Hozzátette, nem hallgatható el az sem, hogy Schmidt Mária szűk baráti köréhez tartozónak tudhatja Gyurcsány Ferenc bizalmasát, Bajnai Gordont. Az új párt elnökének kilétét még homály fedi - folytatta a szerző, aki meg nem nevezett bennfenteseket idézett. Ők Áder János korábbi frakcióvezetőt nevezték meg, aki feltételekhez köti szerepvállalását.

Az új jobboldali párt megalakításának időzítése nem véletlen, megzavarná a tavaszi Fidesz-kongresszust. Schmidt Mária a Fidesz-kormány idején, 1988 és 2002 között Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadója volt. Nyilatkozataiban a modernkori magyar történelem egyik legjelentősebb politikusának nevezte a Fidesz elnökét.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Schmidt Mária: Orbán Viktor nem lehet a továbbiakban a jobboldal vezetője Nézeteltérés Navracsics és Orbán közt Mégsem lesz a kormányzati kommunikáció egyik irányítója Orbán? Egyes fideszesek kiutat keresnek az orbáni politikából

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.