Nem minden titkos a tegnapi zárt ülésből - megdöbbentő párbeszédek: Nem akartunk mi itt ölni, érted

Feloldották csütörtökön délután az október 23-án történtekkel kapcsolatos, 80 évre titkosított dokumentumok egyes részleteinek titkosságát, s ezek az esti órákban már elérhetők szöveg és hanganyag formájában a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) internetes honlapján.
2006.11.03 06:50, Forrás: MTI

A felvezető szöveg szerint Szilvásy György kancelláriaminiszter úgy ítélte meg, hogy a közérdek, jelen esetben az igaztalanul megvádolt rendőrség becsületének helyreállítása indokolttá teszi a dokumentumok titkosításának feloldását, ezért ezt kezdeményezte a nemzetbiztonsági szolgálat főigazgatójánál. Ez történt meg délután 14 órakor.

"A Magyar Köztársaság kormányát, a kormány vezetőit és a rendőri vezetőket az elmúlt napokban ért politikai támadások alapját az a vád adta, amely szerint a rendőrség október 23-án szándékosan "tolta rá" a rendbontókat az Astoriánál tartott Fidesz-megemlékezés résztvevőire" - olvasható az indoklásban.

Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, valamint a rendőrség vezetői az Országgyűlés emberi jogi, rendészeti és nemzetbiztonsági bizottságainak összevont ülésén elmondták: a tények ezt a vádat egyértelműen cáfolják. A kancelláriaminiszter kedden, a bizottságok együttes ülésén bemutatta, miként folytak össze a törvénytelen eszközöket használó rendbontó csoportok a legálisan gyülekezőkkel, milyen információáramlás zajlott a rendbontók között és milyen utasításokat rögzített a rendőrségi adatforgalmazás.

Ezek az adatok és a rendőri vezetők beszámolói is azt bizonyították, hogy nem a rendőrség tolta rá a rendzavarókat az Astoriánál demonstráló tömegre - mutat rá a MeH. A két közzétett dokumentumrészlet egyike a helyszínen lévő rendőrök beszélgetését rögzíti. Ebben több alkalommal elhangzott az az utasítás, hogy a helyszínen lévő rendőrök ne engedjék a Deák téren, illetve a környékét lévő tömeget az Astoriához. Ugyanakkor a válaszokból kiderül, hogy a rendbontók "direkt arra utaznak"

A 16 óra 19 perckor elhangzott utasítás úgy fogalmaz: "Teljes körűen akadályozzátok meg, hogy oda menjenek, körbezárni őket és felszámolni. Csaknem két perccel később - mint a közzétett dokumentumból kiderült - az hangzott el: "az az utasítás, hogy ez a tüntető tömeg nem mehet oda az Astoriához". Szintén percek múlva az az utasítás: "nem mehetnek rá a Fidesz nagyrendezvényére". Majd azt követően, hogy kiderült, a tömeg eleje az Astoriánál van, azaz összeért a Fidesz-nagygyűléssel, elhangzik az egyik rendőr részéről: "Nyugtáztam a jelentéseket, álljon meg akkor a tömegoszlatás, ne zavarjuk meg a Fidesz nagygyűlését."

Később, 16 óra 34 perckor pedig a következő hangzik el: "rendező 1-es megbeszélte a Fidesz szervezőivel, hogy addig megállunk, míg tart a nagygyűlés (...) 18 órakor befejezik és 18 órakor elhagyják békésen a területet, akik ott maradnak, azokkal szemben újra meg fog indulni a felszámolás, tehát addig rendezzétek a kötelékeket, szervezzétek meg, hogy amennyiben a nagygyűlés befejeződött, utasítást kaptok, akkor tudjátok folytatni a felszámolás rendjét".

A másik közzétett dokumentum két, a rendbontásban részt vevő személy beszélgetését rögzíti. Az egyik, a dokumentum szerint D, azt mondja: "Úgy húzzátok magatokra a rendőröket, hogy ne legyen összecsapás. Vonuljatok visszafelé az Astoria felé!" A választ követően a következő utasítás: "húzzátok magatokkal a rendőröket is". A válasz: "húzzák".

A beszélgetés további részében D azt mondja: "kicsit hergeljétek a rendőröket, de úgy, hogy ne legyen összecsapás! És húzzátok magatokkal az Astoria felé!". Gy válasza: "Azt akarjuk. Mi ezt is csináltuk. Direkt ezért mentünk csak ki. Nem akartunk mi itt ölni, érted". Egy további beszélgetésrészletben a két személy arról vált szót, hogy akik a Fidesz rendezvényre jöttek, majd kapnak egy kis könnygázt és "akkor meglátjuk, hogy kihez jöttek" - mondta D. Gy erre válaszul közölte, hogy ez lenne a cél.

Szilvásy és Simicskó a nyilvánosságra hozott október 23-i dokumentumokról

Egyértelműen cáfolják a csütörtökön este nyilvánosságra hozott hangfelvételek a kancellárminiszter szerint, hogy politikai utasítására a rendőrök rávezették a rendbontókat a Fidesz Astoriánál megtartott rendezvényére október 23-án. Erről Szilvásy György a közszolgálati televízióban beszélt, ahol Simicskó István, a nemzetbiztonsági bizottság KDNP-s elnöke úgy látta, ellentmondásos a kép a történésekről

"Egyértelműen annak az állításnak a hazugságát bizonyítja, amelyet Orbán Viktor, Áder János, Kövér László, Deutsch-Für Tamás, Szijjártó Péter folyamatosan hangoztatott, hogy október 23-án politikai utasításra a rendőrség rávezette a tömeget a Fidesz nagygyűlésre. Ezt teljesen egyértelműen cáfolják a bejátszott felvételek. (...) hazugság az egész" - mondta Szilvásy György csütörtökön este az Este című műsorban. A kancellárminiszter közölte azt is, hogy a nyilvánosságra hozott felvételek azt is bizonyítják, hogy a rendőrök figyelmeztették a Fidesz-rendezvény szervezőit arra, hogy mi zajlik közelükben.

Simicskó István szerint viszont "ellentmondásos (...) a kép". Indoklásként elmondta: ha a rendőrség nagy erőkkel volt jelen, akkor miért nem tudta megakadályozni, hogy a Kossuth térről kiszorított csoportok összekeveredjenek a Fidesz rendezvényén részt vevőkkel. Volt olyan hangfelvétel is, amely azt érzékeltette, mintha lett volna bizonytalanság. "Nem tudom hogy szakmai hiba, szándékosság vagy véletlenszerűség játszott közre, az biztos, hogy (...) ellentmondásos ez a kép" - fogalmazott. A Fidesz-vezetőknek adott tájékoztatással kapcsolatban közölte: kezdetben kaptak tájékoztatást a rendőrségtől, később azonban már nem lehetett az érintett rendőrségi illetékeseket elérni.

Szilvásy György állítása szerint azoknak a dokumentumoknak a titkosságát oldották fel, amelyek fontosak ahhoz, hogy bizonyítsák: a rendőrök nem akarták a rendbontókat rátolni a Fidesz rendezvényre. Azokat a dokumentumokat viszont, amelyek a különböző kapcsolatokat voltak hivatottak bizonyítani, az államtitokra vonatkozó szabályok miatt nem lehet nyilvánossá tenni. A nemzetbiztonsági érdek fennáll - közölte a miniszter, majd hozzátette: ezek titkosságának feloldását is meg fogja vizsgáltatni. Simicskó István viszont úgy vélte, a kedden, a három érintett parlamenti bizottság összevont ülésének zárt részén elhangzott mind a 18 dokumentumot nyilvánosságra kellene hozni.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Véget ért a zárt ülés - az október 23.-án bekövetkezett eseményeket mindenki másképp értékeli Csütörtökön megkezdődnek az október 23-i zavargásokkal kapcsolatos gyorsított bírósági eljárások Petrétei: a rendőrség jogszerűen járt el október 23-án Nem viseltek azonosítójelvényt az október 23-án intézkedő rendőrök - leesett? Kivonultak a kormánypárti képviselők az október 23-án történteket vizsgáló bizottsági ülésről Az emberek többsége szerint a rendőrség helyesen járt el október 23-án Fidesz - október 23-án kiderül, folytatódnak-e a Kossuth téri gyűlések Több száz sérültre készülnek október 23-án?

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.