Orbán: politikusként soha nem hazudtam - "Gyurcsány le fog mondani"

"Magyarország nem akar hazugságrendszerben élni" címmel közölt interjút Orbán Viktorral keddi számában a német Die Welt.
2006.10.24 11:30, Forrás: MTI

Bevezető szövegében a konzervatív újság azt hangoztatta, hogy a 43 éves ellenzéki politikus igyekszik politikai tőkét kovácsolni Gyurcsány Ferenc szeptember közepén nyilvánosságra került "hazugságbeszédéből". A Die Welt emlékeztetett: a miniszterelnök beismerte, hogy tudatosan becsapta a választókat az ország költségvetési helyzetével kapcsolatban.

Petra Stuiber riporter kérdésére válaszolva Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy politikusként még soha nem hazudott. Egy politikus számára ez jelenti az egyetlen alapot ahhoz, hogy a közéletben maradhasson. A választók, illetve a közvélemény félrevezetése olyan dolog, amit soha nem lehet elfelejteni - jelentette ki.

Orbán Viktor cáfolta, hogy 1998-ban, miniszterelnökké történt megválasztásakor ígéretet tett volna az orvosok bérének 400 százalékos emelésére. Ezt csak a baloldal állítja - hangoztatta, hozzátéve, hogy ilyet soha nem mondott. Szavai szerint a baloldal tett és ígért meg mindent annak érdekében, hogy hatalomra kerüljön.

A Die Welt újságírója az ellenzék vezetőjét emlékeztette arra, hogy a legutóbbi választási kampány során ő maga is sokat ígért, egyebek között tizennegyedik havi nyugdíjat, továbbá a társadalombiztosítás csökkentését. Orbán Viktor kijelentette: pártja megfelelő programmal rendelkezett a költségvetési válság leküzdésére. E program alapján képesek lettek volna arra, hogy minden ígéretüket valóra váltsák.

A továbbiakban Orbán Viktor annak a nézetnek adott hangot, hogy a Fidesz magatartása az egyetlen demokratikus magatartás, amely a jelenlegi körülmények között lehetséges. Emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök beismerte, szándékosan félrevezette a lakosságot. Az adatok meghamisításával, trükkök százaival azt a látszatot igyekezett kelteni, hogy a magyar gazdaságban minden rendben van - jelentette ki Orbán Viktor, hangoztatva, hogy ez bűncselekmény, s pártja ezért fordult a legfelsőbb ügyészséghez.

Ilyen cselekedetek után egy miniszterelnök egyetlen nyugati demokráciában sem maradhatna hatalmon - hangsúlyozta. Mivel Gyurcsány Ferenc nem hajlandó lemondani, s mi ezt nem fogadjuk el, egyetlen lehetőségünk, hogy többé nem hallgatjuk meg őt - indokolta a Fidesz vezetője a párt képviselőinek azon magatartását, hogy a kormányfő felszólalásakor elhagyják a parlament üléstermét.

Meggyőződésének adott hangot, hogy Gyurcsány le fog mondani. "Le kell mondania" - jelentette ki, hangoztatva, hogy ez nem politikai, hanem erkölcsi kérdés. Az ellenzék vezetője szerint Magyarországnak egy technokrata kormányra van szüksége, nem pedig olyan új kormányra, amelyet az ellenzék állít fel. "Mindig mondtam, hogy nem törekszem kormányhatalomra a lakosság egyértelmű mandátuma nélkül" - hangsúlyozta, utalva arra, hogy választások tartása jelenleg nincs napirenden.

Az 1956-os megemlékezésekről szólva a Fidesz vezetője hangsúlyozta: az 1956-os forradalomnak egyetlen, rendkívül világos üzenete volt, mégpedig az, hogy nem akarunk hazugságokkal élni. Ez volt az 56-os felkelők fő jelszava, s ez érvényes a mai Magyarországra is - fogalmazott. Arra a kérdésre, valóban úgy gondolja-e, hogy a mai válság összehasonlítható 1956-tal, Orbán kijelentette: "Én az emberek érzéseiről beszélek. A magyarok nem akarnak egy olyan rendszerben élni, amely hazugságokon alapul. Az emberek egy tiszta és átlátható politikát akarnak."


Előre felkészültek az elkövetők a T-34-es tank eltulajdonítására és beindítására
(Bővebb cikk a témában)


Minden arra utal, hogy az elkövetők előre felkészültek, hogy eltulajdonítsák és beindítsák azt a T-34-es tankot, amit a Városháza előtti ,56-os kiállítás múltat idéző rekvizítumai között állítottak ki - közölte a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója.


Révész Máriusz: bár brutálisan léptek fel, nem a rendőrök a felelősök
(Bővebb cikk a témában)


A Fidesz megvert országgyűlési képviselője nem tervez feljelentést, szerinte nem a rendőrség a felelős az országban kialakult helyzetért, noha túlzott brutalitással léptek fel a tüntetők ellen.


Száz körüli előállított, tizenkilenc sérült rendőr - Megnyitották az Erzsébet hidat
(Bővebb cikk a témában)


Körülbelül száz embert állított elő a rendőrség a hétfői és kedd hajnali tüntetéseken. Újra járható az Erzsébet híd miután a kedd reggeli órákban sikerült annyira eltakarítani a törmeléket és a szemetet, hogy az út járhatóvá vált.


Gergényi: 30-40 őrizetbe vétel a tüntetők és a rendőrség összecsapásaiban
(Bővebb cikk a témában)


Körülbelül harminc-negyven embert vett őrizetbe a rendőrség hétfőn és kedden hajnalban a budapesti zavargások helyszínein, egyelőre tíz alatti sérült rendőrről tudni - közölte a budapesti rendőrfőkapitány.


Hókotrókkal, vízágyúkkal oszlatták fel a tömeget - Az éjszaka eseményei percről percre
(Bővebb cikk a témában)


Hajnali négy órára sikerült a rendőrségnek szétoszlatnia a tüntető tömeget város szerte, így a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. hetven munkagéppel megkezdhette az éjszakai tüntetések útvonalának takarítását. A nagy roham hajnali fél kettőkor volt az Erzsébet hídnál, ahol a tüntetők által készített blokádot hókotrókkal, könnygázzal és vízágyukkal támadták. A sebesültek száma hajnalra százra emelkedett.


200 milliós lehet a kár a zavargások miatt
(Bővebb cikk a témában)


A zavargások miatt bekövetkezett károk nagyságrendje közel 200 millió forintra tehető - közölt a Fővárosi Védelmi Bizottság keddre virradóan.


Megbénult a belváros - folyamatos összecsapások a Ferenciek terénél és a Blaha Lujza téren - összefoglaló képriportok
(Bővebb cikk a témában)


Mintegy négyszáz-ötszáz tüntető rendőri kordonnal és kukákkal épített barikádot maga elé hétfőn késő este a velük szemben mintegy ötven méterre lévő rendőri erőkkel szemben - jelentette az MTI tudósítója.


Építési faanyaggal dobálják a rendőröket a tüntetők a Ferenciek terénél - kemény képek a sérültekről és az eseményekről
(Bővebb cikk a témában)


Jelentős mennyiségű talpfát, raklapot és fagerendát dobálnak rendőrökre a Ferenciek terénél a demonstrálók, a nagyobb darabokból pedig barikádot építenek - jelentette az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. A tér egyik sarkán lévő építési területről szerezték a demonstrálók az építőanyagot.


Képek az összecsapásokról - Negyvenen sérültek meg estig a tüntetők és a rendőrök összecsapásaiban
(Bővebb cikk a témában)


Negyven sérültet láttak el a mentősök a tüntetők és a rendőrök hétfői, budapesti összecsapásai nyomán az esti órákig - közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője nem sokkal fél kilenc előtt az MTI-vel. A rendőrség a Blaha Lujza tér irányából vízágyút használva kényszerítette távozásra az utcán összecsoportosult tüntetőket, a rohamsisakos és védőpajzzsal felszerelt rendőrök a Rákóczi úton, illetve a Deák Ferenc tér irányából egyszerre indultak meg a tüntetők felé - jelentette az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója.


Megsérült Révész Máriusz, a Fidesz országgyűlési képviselője
(Bővebb cikk a témában)


Révész Máriusz, a Fidesz országgyűlési képviselője az MTI-nek megerősítette, hogy valóban megsérült a tüntetők és a rendőrök összecsapásaiban hétfőn este Budapesten.


Huszonhét sérültje van az összecsapásoknak - A Kossuth térre próbálnak visszatérni a tüntetők
(Bővebb cikk a témában)


Huszonheten sérültek meg a tüntetők és a rendőrök hétfői, budapesti összecsapásaiban a kora esti órákig - közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője nem sokkal 19 óra előtt.


A tüntetők egy kiállított páncélautót toltak a Károly körútra - Csatatérré változott az Erzsébet tér egy része
(Bővebb cikk a témában)


Az 1956-os forradalomra emlékeztető járművek közül egy kiállított páncélautót toltak ki a tüntetők a budapesti Deák térről a Károly körútra hétfőn délután - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.


Kuncze: A népszavazásnak nincs értelme, de látni kell a kérdéseket
(Bővebb cikk a témában)


Kuncze: "Orbán Viktor kívülről könnyen beszél és könnyen szítja a hangulatot, miközben egyébként a Fidesznek nincsenek programjai azoknak a problémáknak a megoldására, amelyekkel momentán Magyarországnak szembe kell néznie."


Orbán: Meg kell adni az embereknek a lehetőséget, hogy szavazzanak arról, ami ma akaratuk ellenére történik
(Bővebb cikk a témában)


Ügydöntő népszavazásokat javasolt a reformok ügyében Orbán Viktor a Fidesz és a KDNP október 23-i nagygyűlésén.


Csatatérré változott az Erzsébet tér egy része - Figyelmeztető lövések a Bajzsy-Zsilinszky út sarkán
(Bővebb cikk a témában)


Figyelmeztető adtak le a rendőrök a Bajzsy-Zsilinszky út sarkán. Könnygázt vetettek be a rendőrök a budapesti Alkotmány utcában, valamint a Nyugati téren a tüntetőkkel szemben - jelentették az MTI helyszínen lévő tudósítói.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Megbénult a belváros - folyamatos összecsapások a Ferenciek terénél és a Blaha Lujza téren - összefoglaló képriportok

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.