Pokorni Zoltán és Kovács László vitája a Nap-keltében

Az állampárti múlt, a diktatúra, a tekintélyelvűség és a kirekesztés témája is szerepelt Pokorni Zoltán, a Fidesz és Kovács László, az MSZP elnöke csütörtök reggeli vitájában, amelyre a Magyar ATV Nap-kelte című műsorában került sor.
2002.04.18 10:15

Kovács László úgy fogalmazott: azok szavazzanak a Fideszre, akik uralkodni vágyó, klientúrát építő, közpénzeket herdáló kormányt akarnak Magyarországon.
Pokorni Zoltán megjegyezte, hogy a szocialisták a választás tétjét úgy fogalmazzák meg, hogy "demokrácia vagy diktatúra".
- Azt, hogy tizenkét év után önöknek van módjuk tőlünk félteni a demokráciát, a demokrácia erejét mutatja - mondta a Fidesz elnöke.
Kovács László szólt arról, hogy hatalomra kerülésük esetén nem veszik el az emberektől a szerzett jogaikat, nem emelik a gázárakat, sem a gyógyszerárakat, és nem lesz amnesztia sem.
Pokorni Zoltán jelezte: azt nem tudja, hogy a szocialisták mit fognak tenni, de azt igen, hogy mit szoktak tenni. Megemlítette, hogy 1987-ben, amikor Medgyessy Péter, a szocialisták mostani kormányfőjelöltje miniszterelnök-helyettes volt, még embereket tartóztattak le izgatásért.
Kitért arra is, hogy most az MSZP azoktól félti a demokráciát - például Orbán Viktortól, Kövér Lászlótól -, akiket abban az időben rendőrségen állítottak elő vagy gumibottal ütöttek.
Kovács László reagálásában leszögezte, hogy a rendszerváltozás "mindannyiunk közös műve".
Szerinte Orbán Viktor nagyon eltér attól a programtól, amelyet a ,90-es évek elején képviselt.
Fájónak nevezte, hogy amikor az MSZP politikusai tavaly november 4-én kimentek az áldozatok emlékére koszorúzni a temetőbe, "legyilkosozták" őket.
A Fidesz elnöke megjegyezte, hogy nemcsak az MSZP érzékenysége létezik ebben a témában, hanem azoknak az embereknek a fájdalma is, akik hozzátartozóikat veszítették el a kommunista diktatúrában.
A szocialista párt elnöke a kirekesztés, a tekintélyelvűség példájára hozta fel, hogy amikor a kormányprogram vitája zajlott a parlamentben, Orbán Viktor azt mondta: aki a nemzethez tartozónak érzi magát, szavazza meg a programot. Ugyancsak ide sorolta az Orbán-Nastase-megállapodás aláírása utáni parlamenti vitát, amelyben a kormányoldal részéről hazaárulózás hangzott el.
A kedvezménytörvény kapcsán Pokorni Zoltán szavai szerint az MSZP olyan eszközhöz nyúlt, amelyhez nem helyes nyúlni. Mint mondta, a témával összefüggésben a szocialisták igyekeztek szembeállítani az anyaországi és az erdélyi magyarokat, 23 millió román munkavállaló rémével fenyegettek.
Az MSZP elnöke az Orbán-Nastase-megállapodást elhibázottnak ítélte. Leszögezte azt is, hogy a magyar kormányfőnek nem lett volna joga egy olyan egyezményt aláírni, amely módosítja a parlament által elfogadott kedvezménytörvényt.
Szavai szerint a megállapodás egy időzített bomba, ami egyszer fel fog robbanni.
A Fidesz elnöke felhívta vitapartnere figyelmét arra, hogy a foglalkoztatás elősegítéséről, 1992-ben elfogadott törvény alapján a kormány köthet egyezményeket a külföldi munkavállalókkal kapcsolatban. Rámutatott arra is, hogy eddig összesen húsz romániai munkavállaló érkezett Magyarországra.

A minimálbér-emelés kapcsán sem értettek egyet a felek. Kovács László szerint ugyanis nem nőtt a foglalkoztatottság az intézkedés bevezetésének hatására. Pokorni Zoltán véleménye alapján azonban növekedett: a teljes munkaidős foglalkoztatottság 0,9 százalékkal, a részmunkaidős pedig 4,5 százalékkal.
A diákhitellel összefüggésben az MSZP elnöke megjegyezte, hogy a diákok négyötöde nem tudja igénybe venni, a Fidesz elnöke szerint azonban sokkal kevesebben vannak, akik nem élnek a lehetőséggel.
Kovács László egy láda pezsgőt ajánlott fogadásként Pokorni Zoltánnak, ha a szocialisták hatalomra kerülésük után a diákhitel intézményét megszüntetnék. Ezzel kívánta demonstrálni, hogy hamisak a másik oldal állításai, amelyek az MSZP elvonásaival "riogatnak".
Pokorni Zoltán szerint az MSZP elnöke lassan "fideszesebb a fideszeseknél", amikor arról nyilatkozik, mennyire tetszenek nekik a polgári kormány intézkedései. A politikus szavaiból kiderült, jó néven vette volna, ha az erre vonatkozó javaslatokat a szocialisták a parlamentben is megszavazzák.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.