Megkezdődött az Országgyűlés alakuló ülése

A kampánynak vége, mostantól más beszédmódra van szükség - mondta Sólyom László köztársasági elnök kedden kora délután a Parlamentben.
2006.05.16 14:09, Forrás: MTI

Sólyom László köztársasági elnök köszöntő szavaival, majd a Himnusz hangjaival kezdődött meg az új Országgyűlés alakuló ülése kedden kora délután. A törvényhozás tagjai meghallgatják Szigeti Péter OVB-elnök és Lamperth Mónika belügyminiszter beszámolóját a parlamenti választásokról, majd titkos szavazással megválasztják az Országgyűlés elnökét, két alelnökét és tíz jegyzőjét. Az ülésen Sólyom László javaslatot tesz a miniszterelnök személyére, végül Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt szólal fel.

Sólyom László: mostantól más beszédmódra van szükség

A kampánynak vége, mostantól más beszédmódra van szükség - mondta Sólyom László köztársasági elnök kedden kora délután a parlamentben. "A választások után a tények, a döntések és a felelősségvállalás ideje jött el" - fogalmazott a köztársasági elnök beszédében, amellyel megnyitotta az új Országgyűlés alakuló ülését.

A törvényhozás tagjaihoz intézve szavait, Sólyom László kiemelte: az alkotmány parancsa szerint az országgyűlési képviselők tevékenységüket nem egy település vagy foglalkozási csoport, hanem "a köz érdekében végzik", azaz szabad mandátumuk van. A szabad mandátumot a modern parlamentekben ugyan korlátozza a frakciófegyelem, "de végső garanciaként az alaptörvény a képviselő lelkiismeretét teszi meg legfelsőbb fórumnak, és a mérce - ahogy az Alkotmány indokolása megnevezi - a nemzet szolgálata" - tette hozzá.

A köztársasági elnök hangsúlyozta: "az Országgyűlés az egész ország gyűlése", együtt van benne minden politikai irányzat, amely Magyarországon számottevő támogatottságot élvez. Különböző formákban mindegyik részese a hatalomnak, és minden országgyűlési képviselő egyenlő legitimáció birtokosa - hangsúlyozta.

A kormányzati felelősség körét, és a kormánypártok szerepét egyértelművé kell tenni, s megkülönböztetni attól a helyzettől, amikor az országgyűlési képviselők együttesen viselik a felelősséget - mutatott rá az államfő, majd hozzátette: a demokrácia szabályai szerint ugyanis a többség dönt: a kormánytöbbségnek különleges feladata és felelőssége van, méghozzá a kormányzással összefüggő kérdésekben.

Ugyanakkor hangsúlyozta: a nemzet javát szolgálná, ha néhány, ciklusokon átívelő alapkérdésben legalább stratégiai szinten egyetértésre jutna az Országgyűlés. Ezek közül a környezetvédelmet és a jövő nemzedékek iránti felelősséget, a határon túli magyarokkal kapcsolatos, új alapon, közösen felépítendő politikát, az unió működéséhez való alkalmazkodást, valamint a kultúra és a tudomány fontosságát emelte ki a köztársasági elnök.

Sólyom László úgy fogalmazott: ellentétben a kampány által sugallt szimpla hatalmi logikával, az alkotmányos állam a kölcsönös ellenőrzés és egyensúlyok kifinomult és bonyolult rendszere. Kiemelte azt is: a független szervekben a pártpolitikai befolyás nem érvényesülhet, hatalommal csakis a népszuverenitást gyakorló képviselők ruházhatják fel a többi alkotmányos szervet.

Az államfő által példaként említett független szervek, mint az Alkotmánybíróság, a bíróságok, az ügyészség, a köztársasági elnök, és a parlament közötti együttműködés alapja véleménye szerint csakis "a függetlenség közös, az alkotmánynak megfelelő felfogása lehet". Sólyom László ezután átadta az alakuló ülés vezetését Horváth Jánosnak (Fidesz), aki korelnökként a tisztségviselők megválasztásáig vezeti az ülést.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Megalakul az Országgyűlés

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.