null

Csak szabálysértés a fenyegetés

Nem bűncselekményt, csak szabálysértést követ el az, aki életveszélyesen megfenyeget valakit.
2002.08.05 07:09, Forrás: Népszava

A szabálysértési törvény szerint, aki olyan bűncselekmény elkövetésével fenyeget meg valakit, amely saját vagy hozzátartozója élete, testi épsége vagy egészsége ellen irányul, 1-60 napi elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Az ilyen szabálysértés a bíróság hatáskörébe tartozik. De a bíróság nem nyomozó hatóság, ezért a rendőrségnek kell megállapítania, hogy tényleg történt-e fenyegetés, és ha igen, ki követte el.

Egy neves jogász szerint mindkét fél tájékozatlanságának tudható be, hogy a közelmúltban az állampolgárt a bicskei rendőrség átirányította a bírósághoz, mondván, ilyen ügyekkel ott foglalkoznak. Igaz, a sértett telefonon keresztül próbálta megtenni a bejelentést, amikor azt személyesen kellett volna. A rendőrségnek kell mérlegelnie a fenyegetés komolyságát, így azt is, hogy jár-e a védelem a megfenyegetettnek. Információink szerint - az állítólagos fenyegető személye miatt - később a szervezett bűnözés elleni alosztály hallgatta meg a sértettet.

A szabálysértési törvényhez kapcsolódik egy kormányrendelet a kiemelt személyek védelméről. Eszerint kell megszervezni annak az ideiglenes védelmét, akit közéleti tevékenységével kapcsolatban fenyegettek meg. Balogh László, a Medgyessy-bizottság elnöke azután fordult a rendőrséghez, miután 11 éves fiának is végig kellett hallgatnia az életveszélyes fenyegetést. Mint mondta, a rendőrség ezután megtette a szükséges intézkedéseket, de arról, hogy kapott-e védelmet ő vagy családja, nem kíván nyilatkozni.

A rendőrség álláspontja szerint minden ilyen fenyegetést komolyan kell venni és körültekintően kell eljárni, függetlenül attól, hogy kit és milyen minőségében fenyegettek meg. Arról, hogy évente hány bejelentés érkezik a rendőrségre hasonló ügyben, nem készül semmiféle statisztika.

A közelmúltban két közszereplő kapott életveszélyes fenyegetést telefonon. Egyikük egyszerű állampolgár, másikuk országgyűlési képviselő. A veszélyes fenyegetés szabálysértésnek minősül és bírósági hatáskörbe tartozik. A törvény nem tesz különbséget a megfenyegetettek között.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.