null

Keller László a 100 napról és az üvegzseb programról

A demokratikus fordulat elindításából fakadó tiszta közélet megteremtését és az üvegzseb program koncepciójának elfogadását emelte ki a kormány első 100 napja során született döntések közül Keller László.
2002.07.30 12:04, Forrás: MTI

A közpénzek felhasználásának ellenőrzését koordináló államtitkár az üvegzseb program kapcsán elmondta: szigorítani kívánják a költségvetési szervek által alapítható társaságok szabályozását, mert jelenleg "újratermelődnek az állami cégek".

Közlése szerint az adatvédelmi törvény módosításával el kívánják érni, hogy ha valaki közpénzt használ fel, később ne bújhasson az üzleti titokra való hivatkozás mögé.

Keller László közölte: a program nyomán kiterjesztenék az Állami Számvevőszék hatáskörét, hogy a szervezet ne csak a szabályosságot, hanem közpénzek felhasználásának hatékonyságát és célszerűségét is vizsgálhassa.

Jelezte: reményei szerint a javaslat őszi tárgyalása során sikerül a parlamentben megteremteni a program egyes elemeihez szükséges konszenzust. Szavai szerint a kormány egységesen elkötelezett az üvegzseb program mellett.

Keller László a közélet megtisztításának egyik elemeként értékelte a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-nél bekövetkezett változásokat. Az államtitkár egy kérdés kapcsán elismerte, hogy az autópálya-építésekkel kapcsolatban voltak ellentmondó megnyilvánulások a kormányon belül is.

Hozzátette: ezt jobb lett volna elkerülni, de ennél sokkal fontosabbnak, hogy a kormányon belül még a végső döntés előtt korrekció történt. - A cselekedetek szinkronban vannak a tervekkel - szögezte le, hozzátéve: minden autópálya-szakaszra közbeszerzést kell kiírni.

Az államtitkár az MTI érdeklődésére elmondta: szeptemberre várhatóan elkészül és nyilvánosságra kerül a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal korábban indított vizsgálatainak egy része.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.