Szaúd-Arábia visszahívta nagykövetét Gyurcsány Ferenc kijelentése miatt

Szaúd-Arábia nem fogadja Szili Katalint a sértő kormányfői kijelentés miatt. A házelnök asszony szombaton utazott volna Szaúd-Arábiába, ám az utolsó pillanatban ezt az utat lemondták.
2005.02.19 09:11, Forrás: MNO

Emlékezetes, a miniszterelnök az MSZP születésnapi ünnepségén azt mondta, "nagyon-nagyon sok terrorista" volt a szaúdi futballválogatottban, a magyar labdarúgók pedig "halált megvető bátorsággal" játszottak ellenük. Szili Katalin ma utazott volna Szaúd-Arábiába, ám az utolsó pillanatban ezt az utat lemondták.

A szocialista frakció azt kérte a házelnök asszonytól, hogy a szavazóképesség megőrzése érdekében ne utazzon el hétfőn - közölték a Magyar Nemzettel az Országgyűlés sajtószolgálatánál, megindokolva Szili Katalin útjának elhalasztását. Elmondták, mivel az MSZP-frakcióból Szili Katalin mellett Puch László is a delegációval utazott volna, a törékeny kormánytöbbséget megőrzendő döntöttek az utazás elhalasztása mellett.

A Magyar Nemzet információi szerint azonban az igazság az, hogy Szaúd-Arábia utasította el a magyar házelnök fogadását, mivel nem elégedett meg a magyar kormány bocsánatkérésével. Szili Katalin útja során találkozott volna Abdullah bin Abdul-Aziz trónörökössel, Szaúd al-Fejszál külügyminiszterrel, és számos üzleti tárgyalást tartott volna. Ehelyett a házelnök asszony jövő szerdán Szíriába utazik.

A budapesti szaúdi nagykövetségen jelenleg ügyvivő teljesít szolgálatot, de ő is elérhetetlen volt tegnap. A Magyar Nemzet szerint a nagykövet már visszautazott Rijádba. A szaúdi nagykövet hazarendelése egyértelműen a két ország kapcsolatainak a romlását is eredményezi kormányzati, üzleti és kereskedelmi szinten egyaránt - mondta el a Magyar Nemzetnek Kardos Gábor nemzetközi jogász.

Az ELTE docense szerint Rijád ezt teljesen egyértelművé is tette azzal, hogy a tervek ellenére nem fogadja a magyar Országgyűlés elnökét.

A diplomáciai kapcsolatok jövőjét mindazonáltal nehéz pontosan megjósolni, hiszen a felek mindig az adott helyzet fényében mérik fel lehetőségeiket, s reagálnak a történtekre. A feszültség enyhítésének egyik módja a diplomáciai kiengesztelés, így például Gyurcsány Ferenc írásba adhatja bocsánatkérését, s akár még a távozó nagykövettel elküldheti Rijádba - tette hozzá Kardos Gábor. Ha ez sem hoz enyhülést, elképzelhető, hogy egy harmadik országban - ahol Szaúd-Arábia külképviselettel rendelkezik -, az ottani diplomaták bevonásával kerül majd sor további egyeztetésekre.

A nemzetközi jogász elmondta: bár a rendszerváltás óta több diplomáciai baklövés történt, olyan súlyú, amely egy nagykövet hazahívását eredményezte volna, még sosem.

Kedden az Egyesült Államok hívta haza nagykövetét Szíriából, mivel bizonyítottnak látja Damaszkusz részvételét a Rafik Hariri volt miniszterelnök elleni merényletben. Az amerikai diplomata előzőleg kemény hangú diplomáciai jegyzéket intézett a damaszkuszi külügyminisztériumhoz. Ismeretes, hogy az eljárás hasonló volt a mostani esetnél is, hiszen a szaúdi nagykövetet csak egy jegyzékváltás után hívta vissza Rijád.

Az MSZP 15. születésnapját ünneplő Gyurcsány Ferencnek a szaúdi futballcsapatot sértő kijelentésével a világsajtó számos képviselője foglalkozott. Az angolszász világ újságjai mellett az arab lapok is írtak az eseményről, sőt, az Arab News című szaúdi napilap vezércikket szentelt az ügynek. Ebben az újságíró a nagykövet visszahívását szorgalmazza, valamint a gazdasági kapcsolatok ideiglenes befagyasztását.

Szerencsétlen elszólásnak minősítette Kovács László volt külügyminiszter Gyurcsány Ferencnek a szaúdi focistákra vonatkozó kijelentését. A Hír Televízió vendégeként az unió adó- és vámügyi biztosa azt mondta: ő már a kijelentetés pillanatában biztos volt abban, hogy a terroristázás miatt diplomáciai kármentésre lesz szükség. "Én abban a pillanatban arra gondoltam, hogy ezt az arab országok budapesti diplomatái nem fogják viccnek tekinteni" - mondta Kovács László.

Úgy vélte, vannak dolgok, amelyekkel nem szerencsés dolog viccelni. Hozzátette, Gyurcsány Ferenc egy pillanatig sem gondolta azt, hogy Szaúd-Arábia "terrorista ország" vagy a szaúdi focisták terroristák lettek volna, ám a "szerencsétlen elszólás" miatt feszültség alakult ki az arab országok és Magyarország között. "Én abban a pillanatban arra gondoltam, tizedmásodpercek alatt átéreztem, hogy ez így lesz, és bizony itt szükség lesz majd kármentésre. Ez azóta egyébként megtörtént" - szögezte le Kovács László.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Arab nagykövetek tiltakoznak Gyurcsány rasszista kijelentése miatt

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.