300 000 forintot ér Polt Péter vadásztrófeája?

<i>"A vadászat nem lehet pártpolitikai nézetek ütközőpontja, és ezt továbbra is pártsemleges alapon szeretnénk folytatni".
2004.12.23 12:53, Forrás: MTI

Az Országos Vadászkamara Somogy Megyei Területi Szervezetének elnöke szerint nem 30 ezer forintot, hanem annak legalább a tízszeresét éri az a trófea, amelyet Polt Péter legfőbb ügyész Somogy megyében lőtt; Diviánszki János csütörtökön az MTI-nek reagált a legfőbb ügyész nyilatkozatára.

Polt Péter a nagy sajtóérdeklődés mellett, a Legfőbb Ügyészség épületében tartott keddi budapesti "demonstrációján" egy fehér és egy virágmintás fürdőszobamérleget használtak a trófea súlyának megállapításához. A legfőbb ügyész közlése szerint az általa "állományszabályozó vadászaton", vendégként Somogy megyében elejtett "rossz vérvonalú" selejtbika mintegy 6 kilogrammos villásagancsának értéke, a vadászati védegylet elnökének adatait figyelembe véve, legfeljebb 30 ezer forint lehet.

A Somogy megyében lőtt, a felkért szakértő által 30.000 forintra értékelt trófea valós értéke az elhangzottakkal szemben "ennek legalább tízszerese, bármely vadászatszervező iroda árjegyzéke alapján" - mondta az MTI-nek Diviánszki János, aki szerint "a riportokban bemutatott bírálat eltér a trófeabírálat szakmánkban a CIC (Nemzetközi Vadgazdálkodási és Vadvédelmi Tanács) által előírt módszertől, egyben le is járatja azt a közvélemény előtt".

Hozzátette: az értékelésre felkért szakértő "a hullott agancs, mint csont felvásárlási ára alapján" állapította meg a trófea értékét.

"Nem vagyunk illetékesek az ügy jogi, pénzügyi folyamatába beavatkozni, de erkölcsileg elhatárolódunk a riportok tartalmáról, stílusától és a levont következtetésektől" - hangsúlyozta a somogyi vadászkamara elnöke.

A szakember annak az aggodalmának adott hangot, hogy "ezek után a hasonló - bár ritkán előforduló - esetekben precedensként ellehetetleníti a korrekt, egységes állásfoglalásokat".

Divinászki János kijelentette: "a vadászat nem lehet pártpolitikai nézetek ütközőpontja, és ezt továbbra is pártsemleges alapon szeretnénk folytatni". Ezt erősítik meg a hozzájuk érkezett telefonhívások is - fűzte hozzá.

A megyei vadászkamara elnöke illetékesnek érzi magát az ügyben, mert a legfőbb ügyész által bemutatott trófea a Somogy megyében működő karádi vadásztársaság területén kilőtt vadtól származik, s szavai szerint "a trófeabírálattal kapcsolatosan elszámolni kötelesek a megyében bejegyzett 3200 vadásznak".

Polt Péter vadásztrófeája miatt az Országgyűlés mentelmi és összeférhetetlenségi bizottságának elnöke vagyonnyilatkozati eljárást indított. A legfőbb ügyész viszont több alkalommal, így a keddi sajtótájékoztatón is arra hivatkozott, hogy a trófea értéke nem éri el a bejelentési határt, a vagyonnyilatkozati szabályban rögzített 330 ezer forintot.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Elpuskázott vadászat - Polt bemutatta egyik trófeáját

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.